Cape Town: Το θέρετρο όλων των λαών - O επίγειος παράδεισος της πολυπολιτισμικότητας και της ευδαιμονίας

Έχει τεράστιο φυσικό πλούτο και βρέχεται από τον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό

Το Cape Town είναι μία από τις τρεις πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής. Έχει τεράστιο φυσικό πλούτο και βρέχεται από τον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό. Αλλιώς γνωστή ως Mother City, είναι ο τόπος του πρώτου ευρωπαϊκού οικισμού και η γέννηση του πολιτισμού στη Νότια Αφρική.

Η πόλη ανήκει στη χώρα που χαρακτηρίστηκε ως Έθνος Ουράνιο Τόξο, αφού αποτελεί σημείο συνάντησης διαφορετικών εθνικοτήτων. Εκεί έζησε και φυλακίστηκε η σπουδαία πολιτική προσωπικότητα Nelson Mandela. Σήμερα είναι ένα κοσμοπολίτικο μέρος με χαμογελαστούς ανθρώπους, καλό φαγητό, βραβευμένο κρασί και πολλούς δρόμους για εξερεύνηση.

Δουλεμπόριο, απαρτχάιντ, Nelson Mandela και αναγνώριση της ελευθερίας

H πόλη ήταν γνωστή ως De Kaap, που σημαίνει To Ακρωτήριο (The Cape). Από το 1773 και μετά αναφέρεται από του Βρετανούς ως Cape Town, δηλαδή η Πόλη του Ακρωτηρίου. Ο Vasco da Gama ήταν ο ευρωπαίος που αγκυροβόλησε στην περιοχή που τώρα ονομάζεται Table Bay και έκανε την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στο Table Mountain το 1497. Ωστόσο, η ίδρυση μόνιμου ευρωπαϊκού οικισμού στο Cape πραγματοποιήθηκε το 1652 από τον Ολλανδό Jan van Riebeeck.

Σκοπός του ήταν να προμηθεύσει τα πλοία της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών με φρέσκο νερό, λαχανικά και κρέας. Επίσης, η Εταιρία άνοιξε τον δρόμο για το δουλεμπόριο. Η ανάγκη, που δημιουργήθηκε για εργασία στα αγροκτήματα, καλύφθηκε από σκλάβους της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.

Ο Δήμος του Cape Town σχηματίστηκε το 1839 ενώ λίγα χρόνια μετά η Βρετανία ίδρυσε την Ένωση της Νότιας Αφρικής. Το 1948 η Νότια Αφρική εισήγαγε το απαρτχάιντ, πολιτική που διαχώρισε τους πολίτες σε φυλετικές ομάδες ως μαύρους, λευκούς, έγχρωμους και Ινδούς ενώ οι περιοχές διαχωρίστηκαν ανάλογα, μέσω εξαναγκαστικών εκτοπισμών.

Όλα τα πολυφυλετικά προάστια του Cape Town είτε «καθαρίστηκαν» βίαια από παράνομους κατοίκους είτε κατεδαφίστηκαν από την κυβέρνηση. Ο Nelson Mandela έκανε την πρώτη του δημόσια ομιλία στο Δημαρχείο της πόλης, όταν απελευθερώθηκε από τη φυλακή του Robben Island.

Στις 27 Απριλίου 1994, η Νότια Αφρική είχε τις πρώτες ελεύθερες και δίκαιες εκλογές της. Τότε δημιουργήθηκε η σημαία της Νότιας Αφρικής, η μόνη εθνική σημαία στον κόσμο, η οποία έχει 6 χρώματα και δεν έχει σφραγίδα. Μετά το απαρτχάιντ, το δημοκρατικό σύνταγμα αναγνωρίζει 11 επίσημες γλώσσες. H πλειοψηφία των Καπετονίων, και των Νοτιοαφρικάνων γενικά, είναι σε θέση να μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες και μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ γλωσσών κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Ωστόσο, αγγλικά, αφρικάανς, ξόσα παραμένουν οι πιο διαδεδομένες γλώσσες στο Cape Town.

Η λίστα με τα πιο χαλαρωτικά, περιπετειώδη, ιστορικά και σύγχρονα μέρη

Table Mountain
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Totalstay™ (@total_stay)

Το Table Mountain αποτελεί ένα από τα πιο εικονικά ορόσημα στη Νότια Αφρική. Το βουνό με επίπεδη κορυφή συγκαταλέγεται στα 7 Θαύματα του κόσμου ενώ το αρχικό όνομα του ήταν Hoerikwaggo, δηλαδή βουνό στη θάλασσα. Φιλοξενεί 8.200 είδη φυτών και το πιο συνηθισμένο ζώο που συναντάται είναι οι ύρακες, ένα θηλαστικό που μοιάζει με ινδικό χοιρίδιο.

Το βουνό προσφέρει δραστηριότητες όπως τρέξιμο στα μονοπάτια, ιππασία,  ποδηλασία και γεύμα στο εστιατόριο με μαγευτική θέα. Στην κορυφή φτάνει κανείς με τελεφερίκ ή για τους πιο τολμηρούς με πεζοπορία. Η όψη της πόλης, του Robben Island και του Table Bay από ψηλά αφήνει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Kirstenbosch Botanical Garden

Ο Βοτανικός Κήπος Kirstenbosch είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και είναι αφιερωμένος στην προστασία και τον πολλαπλασιασμό απειλούμενων φυτικών ειδών.

Πάνω από 22.000 διαφορετικά είδη φυτών ανθίζουν εδώ και μερικά από αυτά είναι τα πιο σπάνια λουλούδια στον κόσμο. Επιπλέον, αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πουλιών. Η θέα που έχει στο Table Mountain είναι μαγευτική.

Οι κάτοικοι πηγαίνουν στον Κήπο όχι μόνο για να απολαύσουν όλα τους προσφέρει η φύση άλλα και για την ποικιλία εκδηλώσεων πραγματοποιούνται όλο το χρόνο. Συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, βόλτες με ένα ρόφημα στο χέρι – ό,τι και αν διαλέξει κανείς σίγουρα θα μείνει ικανοποιημένος.

Groot Constantia Wine Estate

Το Groot Constantia είναι το παλαιότερο οινοποιείο της χώρας.

Ιδρύθηκε το 1685 από τον Ολλανδό κυβερνήτη Simon van der Stel και για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα πιο παραγωγικά και επιτυχημένα αγροκτήματα κρασιού. Το κρασί του κτήματος λατρεύτηκε από σπουδαίους ανθρώπους της εποχής τους όπως ο Ναπολέοντας, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’, η Μαρί Αντουανέτ, ο Τόμας Τζέφερσον και ο Τζορτζ Ουάσιγκτον. Αναφορές λόγω της υψηλής ποιότητας και της γλυκιάς γεύσης του γίνονται σε ποιήματα, μυθιστορήματα και άλλα έργα ευρωπαίων συγγραφέων.

Σήμερα όλοι μπορούν να κάνουν περιηγήσεις στους χώρους, να μάθουν για την ιστορία του κτήματος, για τη διαδικασία οινοποίησης και να απολαύσουν μερικά από τα κρασιά. Το κτήμα διαθέτει επίσης ένα εστιατόριο και ένα μουσείο, που σίγουρα αξίζουν λίγο χρόνο.

Cape Point Nature Reserve

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jose_enrique (@dare2dream35)

Σημαντικό σημείο της περιοχής είναι το Cape Point. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μία από τις πλουσιότερες περιοχές χλωρίδας στον κόσμο. Το μέρος πήρε και την ονομασία Cape of Good Hope (Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας) από τον βασιλιάς Ιωάννης Β της Πορτογαλίας, λόγω της μεγάλης αισιοδοξίας που προκάλεσε το άνοιγμα της νέας θαλάσσιας διαδρομής προς την Ινδία και την Ανατολή. Ακόμα στο Cape Point παρατηρείται ένας φάρος που λειτουργεί από το 1857.

Ο φάρος βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού με θέα στη γύρω ακτογραμμή. Κάποιος μπορεί να φτάσει στο φάρο με τραμ ή με τα πόδια.

Γενικότερα η Cape Peninsula, η ευρύτερη περιοχή, θα εκτιμηθεί από τους λάτρεις της υπαίθρου με τα γαλαζοπράσινα νερά, παρθένες παραλίες και πανύψηλους βράχους. Το φυσικό κάλος δεν είναι το μόνο που έχει να δείξει η περιοχή. Πραγματοποιούνται ελεύθερες καταδύσεις, αφού στο φυσικό τους περιβάλλον εντοπίζονται καρχαρίες, φάλαινες και δελφίνια. Επίσης, δεν είναι δύσκολη η επαφή με ζέβρες, αντιλόπες, ύρακες και μπαμπουίνους.

Boulders Beach

Ποιος δεν θα ήθελε να δει μαζεμένους όλους τους πιγκουΐνους σε ένα μέρος, να παρακολουθήσει πως κινούνται και πως αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους; Το καλύτερο σημείο στον πλανήτη για να πλησιάσει ένας άνθρωπος αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα στην άγρια φύση είναι η Boulders Beach. Οι αφρικανικοί πιγκουΐνοι που φιλοξενούνται στην παραλία απειλούνται με εξαφάνιση. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει κανέναν να κάνει μπάνιο στην παραλία με την μαλακή άμμο και την ελαφρώς θερμότερη θάλασσα.

Hermanus
Η περιοχή Hermanus φημίζεται ως το καλύτερο μέρος παρακολούθησης φαλαινών στον κόσμο. Από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο, μεγάλος αριθμός νότιων φαλαινών μεταναστεύουν μέσα από αυτά τα νερά, και οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να τις εντοπίσουν από την ακτή, ειδικά τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Ταξίδι με θαλάσσιο καγιάκ, κρουαζιέρες για την παρακολούθηση των φαλαινών, πτήση με πανοραμική θέα, ψάρεμα, κολύμπι και καταδύσεις σε κλουβί με καρχαρίες είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες. Η πιο  σπουδαία από αυτές είναι το φεστιβάλ των φαλαινών, που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο. Οι εικόνες από το φεστιβάλ αφήνουν μόνο εντυπωσιασμό.

Robben Island
Το Robben Island είναι περισσότερο γνωστό ως η τοποθεσία μιας φυλακής μέγιστης ασφάλειας όπου ο Νέλσον Μαντέλα και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ. Σήμερα, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι περιηγητές μπορούν να γυρίσουν το νησί με βάρκα, να δουν τη φυλακή όπου κρατήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα ή να επισκεφθούν το μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του. Ακόμα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επαφής με την άγρια φύση, όπως με τους πιγκουίνους, τις φώκιες και τα ενδημικά πουλιά.

Το V & A Waterfront

Το V & A Waterfront είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτιστικούς και ιστορικούς κόμβους της Αφρικής με έκταση 123 στρέματα. Όσοι βρεθούν στην περιοχή έχουν πρόσβαση σε ξενοδοχεία, μουσεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και το Εμπορικό Κέντρο Victoria & Alfred. Ωστόσο στην περιοχή βρίσκονται χώροι που αξίζει να δοθεί λίγο περισσότερη προσοχή.

Two Oceans Aquarium – ενυδρείο, το οποίο πήρε την ονομασία του από το σημείο που βρίσκεται, μεταξύ του Ινδικού και ο Ατλαντικού ωκεανού. Επομένως, η ποικιλία των θαλάσσιων ζώων μέσα σε αυτόν τον χώρο είναι τεράστια.

Makers Landing – μικρές επιχειρήσεις μαζεμένες κάτω από περίπτερα προκειμένου να προσφέρουν καλό φαγητό. Αμελητέο δεν είναι ότι παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής.

Battery park – πάρκο με ποικιλία δραστηριοτήτων, από χαλαρή βόλτα, κολύμβηση και καγιάκ στο κανάλι. Γνωστό είναι για το πολύ προσεκτικά διαμορφωμένο skate and scooter park.

Zeitz MOCCA (Zeitz Museum of Contemporary Modern Art) – παλιό Σιλό  σιτηρών (ειδικός χώρος αποθήκευσης σιτηρών) που αναδημιουργήθηκε καινοτόμα σε μουσείο. Η Silo District διαθέτει ξενοδοχεία και εκλεκτά εστιατόρια, καθώς και μπουτίκ υψηλών προδιαγραφών.

Clocktower – το σημείο που βρίσκεται η πύλη του Nelson Mandela στο νησί Robben (Nelson Mandela Gateway to Robben Island). Το ίδιο το ρολόι είναι ένα σύμβολο του Table Bay Harbour και ήταν το αρχικό γραφείο του καπετάνιου του λιμανιού που χτίστηκε το 1882. Ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 1978.

Central Business District (CBD)
Ως CBD χαρακτηρίζεται το κέντρο της πόλης και δεν λείπει τίποτα από εκεί.

Η Long Street είναι το ιδανικό μέρος για ζωντανή νυχτερινή ζωή. Στη βόλτα κατά μήκος των πολλών βικτοριανών κτιρίων υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ. Στην Greenmarket Square πωλούνται από μπαχαρικά μέχρι αναμνηστικά ενώ στην Flower Market μυρίζουν πανέμορφα οι ανθοδέσμες των λουλουδιών. Από την άλλη μεριά, η ηρεμία βρίσκεται στο Company Garden, όπου σκίουροι τρέχουν και παιδάκια τους ταΐζουν.

Κοντά είναι ο καθεδρικός ναός St. George, το κέντρο του κινήματος ειρηνικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ. Ομολογουμένως, το κέντρο καλύπτει όλα τα γούστα.

Bo-Kaap

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RICCARDO LOPEZ (@ric_oxy)

Η περιοχή είναι γνωστή για τα έντονα χρωματιστά σπίτια. Οι σκλάβοι από όλη την Αφρική, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία μεταφέρθηκαν εκεί όταν τα σπίτια απαγορεύονταν να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από λευκά. Αυτό άλλαξε όταν κέρδισαν την ελευθερία τους και εκδήλωσαν τη χαρά τους με τα χρώματα. Συγχρόνως, η Cape Malay, όπως ονομάστηκε η κοινότητα της περιοχής, έφερε ένα νέο ρεύμα πολιτισμού. Δημιούργησαν τη μοναδική γεύση της μαγειρικής του Cape Town, καθώς και την παράδοση του ετήσιου Καρναβαλιού, αλλιώς γνωστό ως Tweede Nuwe Jaar (Δεύτερο Νέο Έτος). Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο μουσείο Iziko Bo-Kaap.

Castle of Good Hope
Το Κάστρο της Καλής Ελπίδας είναι το παλαιότερο υπάρχον αποικιακό κτίριο στη Νότια Αφρική και αποτελεί εθνικό μνημείο. Χτίστηκε μεταξύ 1666 και 1679 από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και ποτέ δεν υπέστη ποτέ καταστροφές από επίθεση. Για την ανέγερση του εργάστηκαν στρατιώτες, εθελοντές, σκλάβοι και οι ιθαγενείς. Το κτίριο στεγάζει τα πάντα, από μια εκκλησία, αρτοποιείο και χώρους διαβίωσης μέχρι διάφορα εργαστήρια, καταστήματα και κελιά φυλακών. Σημείο θαυμασμού ειναι πως μέχρι και σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους σιδηρουργούς να λειτουργούν όπως τον 17ο και 18ο αιώνα.

Γρήγορες Ερωτο-απαντήσεις

  • Τι νόμισμα έχουν;

Το νόμισμα είναι το ραντ Νότιας Αφρικής.

  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω πιστωτική κάρτα;

Πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες όπως Visa και MasterCard γίνονται δεκτές στα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και Ξενοδοχεία.

  • Είναι ασφαλής προορισμός;

Η εγκληματικότητα στους κύριους τουριστικούς προορισμούς είναι γενικά χαμηλή. Η Αστυνομία Τουρισμού της Νότιας Αφρικής δίνει προτεραιότητα στην προστασία των τουριστών. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει προσοχή, καθώς οι πόροι της αστυνομίας είναι περιορισμένοι.

  • Μπορείς να γυρίσεις την πόλη χωρίς αυτοκίνητο;

Για την μεταφορά σε πιο μακρινούς προορισμούς χρειάζεται ταξί ή uber. Κατά τα άλλα η πόλη είναι μία από τις πιο εύκολες να τις περπατήσεις στην Νότια Αφρική.

Ποιος είναι ο καλύτερη περίοδος να ταξιδέψεις στο Cape Town;

Ενδείκνυται από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο. Αυτούς τους μήνες υπάρχει λιγότερος κόσμος, καλύτερος καιρός και χαμηλότερες τιμές.

Τι συμβαίνει κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα;

Χάρη στις πρώτες Πέμπτες, έχει γίνει επίσης ένας κόμβος για τη δημιουργική σκηνή της πόλης. Κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, οι γκαλερί και τα μουσεία παραμένουν ανοιχτά αργά και συχνά υπάρχουν δωρεάν εκθέσεις τέχνης και παραστάσεις.

Πηγή: Savoir Ville