Ράικου: Υπήρξε «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος μου από τον Παπαγγελόπουλο

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Εμβρόντητα έχει αφήσει κατά πληροφορίες τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς με την καταγγελία που φέρεται να έκανε ενώπιών τους περί εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου εναντίον της μετά την επιλογή της να μην ενδώσει στον «εκβιασμό» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου το Μάρτιο του 2017 για δίωξη πολιτικών χωρίς στοιχεία.

Ε. Ράικου: Συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου…

Η ίδια περιγράφοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσπάθειες θεσμικής εξόντωσής της  ενώ ερευνούσε την υπόθεση Novartis που έχει καταγγελθεί ως «πολιτική σκευωρία», φέρεται να επανέλαβε την τηλεφωνική στιχομυθία ανάμεσα στην ίδια και τον κ. Παπαγγελόπουλο περί «σχολής της…», όπου αρνήθηκε να αποστείλει δικογραφία με πολιτικούς στη Βουλής χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, και η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, κατέληξε: «Τότε ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση.   Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του Documento εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τί θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τί συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων».

Ε. Ράικου: «Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό…»

Η συγκεκριμένη «βόμβα» της Ελένης Ράικου ερμηνεύθηκε από πολλούς ως καταγγελία επιχείρησης δολοφονίας χαρακτήρα, αλλά το ζήτημα περιπλέχθηκε περισσότερο όταν σύμφωνα με άλλη πηγή η ίδια αναφερόμενη στο συμβόλαιο θανάτου σε βάρος της παρέπεμψε στην υπόθεση τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο της πολυκατοικίας της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, αφήνοντας υπαινιγμούς όπως εκτιμάται για εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου και δείχνοντας ευθέως τον ίδιο για τη δική της δίωξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Ράικου φέρεται να είπε: «Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο. Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από τον Παπαγγελόπουλο».

«Ο Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε με παρακρατικές μεθόδους»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να «κατακεραύνωσε» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καταλογίζοντάς του παρακρατικές μεθόδους και διατυπώνοντας απορίες για τη στήριξη που απολάμβανε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες θέλουν να ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση. Έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους».

Ράικου: Παπαγγελόπουλος = Ρασπούτιν = σκευωρός της ενεργούς πολιτικής

Οι ίδιες πηρές υποστηρίζουν ότι η Ελένη Ράικου παραδέχτηκε πως όσα είχαν διαρρεύσει το 2018 περί «Ρασπούτιν» ως πληροφορίες «κύκλων» δικών της τα είχε πει η ίδια.

«Τον Παπαγγελόπουλο εγώ τον καταχώρησα ως “Ρασπούτιν”. Ως σκευωρό την ενεργούς πολιτικής. Από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην Εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαμε, αποκαλούσε τον εαυτό του ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος “Ρασπούτιν”. Από τότε θυμάμαι να το λέει. Όσο ήταν Υπουργός λειτουργούσε παραθεσμικά ο Παπαγγελόπουλος. Έστηνε δημοσιεύματα εναντίον αθώων ανθρώπων.

«Ήθελαν να πλήξουν εμένα και να ενισχύσουν την Ε. Τουλουπάκη»

Η ίδια φέρεται να ισχυρίστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ότι στόχος των πειθαρχικών διώξεων και των δημοσιεύματων σε βάρος της, που ξεκίνησαν μετά την άρνηση «συμμόρφωσής» της με  τις επιθυμίες Παπαγγελόπουλου, ήταν να πλήξουν το δικό της κύρος ως δικαστικού λειτουργού και  να ενισχύσουν την αξιοπιστία της διαδόχου της Ελένης Τουλουπάκη. «Ότι δήθεν εγώ προστάτευα πολιτικούς ενώ εκείνη έδινε στοιχεία», φέρεται να σχολίασε.

Ο εκβιασμός και το αυστηρό τηλεφώνημα Παπαγγελόπουλου

Νωρίτερα, η Ελένη Ράικου επαναλαμβάνοντας κατά πληροφορίες όσα είχε πει περί τηλεφωνικών απειλών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εναντίον της, φέρεται να σημείωσε:

«Τον Φεβρουάριο 2017 ήρθε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και με ρώτησε εάν έχω στοιχεία εναντίον πολιτικών.  Η ερώτησή της με ξάφνιασε γιατί κανένας άλλος δημοσιογράφος δεν μου την είχε κάνει.

Όταν της είπα όχι, απόρησε.  Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κ. Παπαγγελόπουλος και με ρώτησε εάν έχω βρει στοιχεία για πολιτικούς. Και σε εκείνον αρνήθηκα.  Στις αρχές Μαρτίου με ξαναεπισκέφτηκε η κ. Παπαδάκου και πάλι μου είπε για πολιτικούς. Αρνήθηκα.

Φυσικά δεν της άρεσε η απάντηση και επέμεινε. “Πώς δεν έχεις; Και τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο; Για τον Πικραμμενο το βίντεο που παίρνει χρήματα;”, μου είπε.

Αιφνιδιάστηκα και της είπα πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα. Μου λέει “Φεύγω πάω τώρα να στα φέρω. Θα τα βρω και θα στα φέρω”. Δεν έφερε τίποτε και όταν της τηλεφώνησα για τα στοιχεία μου είπε ότι δεν τα έχει βρει. Και δεν ξαναήρθε ποτέ. Ίσως γιατί ήξερε ότι θα της έπαιρνα κατάθεση.  Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κ. Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε “Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω”. Του απάντησα ότι εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής. Και εκείνος μου είπε “μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τί θα πάθεις”.

Ε. Ράικου: «Ο Παπαγγελόπουλος μου ζητούσε να κατασκευάσω στοιχεία για πολιτικούς»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Ράικου επέμεινε και στις καταγγελίες που φέρεται να έχει κάνει στο παρελθόν περί αντιθεσμικών παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όχι μόνο στην υπόθεση Novartis αλλά και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις, καταγγέλλοντας κατά τις ίδιες πηγές τον πρώην Υπουργό ότι ιδίως στη Novartis την πίεζε να κατασκευάσει στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων, αφήνοντας αιχμές περί μεθοδεύσεων μετέπειτα του ίδιου σε συνεργασία με τη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη.

«Ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας - ενδιαφερόταν και για επιχειρηματίες»

«Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τί να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες. Στη Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα. Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε τα πέτυχε με την Τουλουπάκη. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου», φέρεται να ανέφερε η ίδια.

«Δεν κατήγγειλα τον Παπαγγελόπουλο γιατί δεν είχα θεσμική προστασία»

Η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να «κάρφωσε» και την προϊσταμένη της τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, όταν επιχειρηματολογώντας για τους λόγους που δεν κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλο, υποστήριξε πως δεν είχε θεσμική προστασία.

«Τον κ.Παπαγγελόπουλο δυστυχώς τον στήριζε το τότε κυβερνητικό κόμμα.  Δεν κατήγγειλα τότε τον κ.Παπαγγελόπουλο γιατί δεν είχα θεσμική προστασία. Υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα στον Άρειο Πάγο που με έκαναν να νιώθω άβολα. Που να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου. Άμα πήγαινα ήξερα τί θα γίνει. Η κυρία Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προστασία που χρειαζόμουν», σημείωσε η κ. Ράικου κατά πληροφορίες.

Εντολές Παπαγγελόπουλου για «πάγωμα» ερευνών

Η ίδια μάλιστα επιμένοντας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στον παρεμβατικό ρόλο του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ γενικά στο έργο της δικαιοσύνης, καταλόγισε στον κ. Παπαγγελόπουλο εντολή για «πάγωμα» έρευνας περί δανειοδότησης επιχειρηματιών χωρίς τραπεζικά κριτήρια από την Τράπεζα Αττικής, όπως προέκυπτε από πόρισμα της ΤτΕ τον Ιανουάριο του 2017, κάτι το οποίο όπως είπε η ίδια το αρνήθηκε. Όταν, δε, κατά πληροφορίες η ίδια ερωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, αν έχουν δεχτεί παρεμβάσεις  κι άλλοι εισαγγελείς, φέρεται να επικαλέστηκε το όνομα ενός οικονομικού εισαγγελέα που της εκμυστηρεύθηκε ότι δεχόταν πιέσεις.

Αίσθηση προκάλεσε και η άποψη που φέρεται να διατύπωσε η κ. Ράικου πως: «μπροστά σε όσα έχει κάνει ο Παπαγγελόπουλος, σε αυτή την επιτροπή θα ακούσετε μόνο το 1%».

Στις 11 αύριο το πρωί η συνέχεια

Η πρώτη ημέρα κατάθεσης της κ. Ράικου στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 2,5 ώρες κατά τις οποίες η ίδια ανέγνωσε την εισήγησή της, εξαπολύοντας «βόμβες» για το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη. 

Η εξέτασή της θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί οπότε και θα δεχτεί πλέον ερωτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι η τελευταία ημέρα παρουσίας της, δεδομένου ότι θεωρείται ο πλέον κρίσιμος μάρτυρας για την έρευνα της Επιτροπής.