WhatsApp: Γιατί «μπάναρε» 2,5 εκατ. λογαριασμούς στην Ινδία;

Το WhatsApp ανέφερε ότι μπλόκαρε πάνω από δύο εκατομμύρια λογαριασμούς στην Ινδία τον Μάιο και τον Ιούνιο για παραβίαση ορισμένων κανόνων.

Η υπηρεσία, δήλωσε ότι το 95% αυτών των χρηστών αποκλείστηκε επειδή παραβίασε το όριο των φορών που μπορεί κάποιος να προωθεί ένα μήνυμα στην Ινδία.

Η απόφαση αυτή του WhatsApp συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη μηνιαία αναφορά συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες πληροφορικής στην Ινδία.

Μάλιστα, η  Ινδία είναι η μεγαλύτερη αγορά του WhatsApp με περίπου 400 εκατομμύρια χρήστες. Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στο Facebook ανέφερε ότι «το επίκεντρο» της ήταν να αποτρέψει τους λογαριασμούς στην Ινδία από την αποστολή επιβλαβών ή ανεπιθύμητων μηνυμάτων .

Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία μηχανικής μάθησης, το WhatsApp «μπανάρει» σχεδόν οκτώ εκατομμύρια λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο κάθε μήνα.

Δύο εκατομμύρια λογαριασμοί στην Ινδία που στέλνουν "ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό μηνυμάτων" απαγορεύτηκαν μόνο στην Ινδία μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουνίου, ανέφερε η υπηρεσία.Ως Ινδικός λογαριασμό προσδιορίζεται ένας με αριθμό τηλεφώνου +91 (κωδικός χώρας).

Η εφαρμογή συχνά καταλήγει στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τη διάδοση παραπληροφόρησης και ψεύτικων ειδήσεων στην Ινδία.Τέτοια «fake news»  προωθούνται σε δεκάδες χιλιάδες χρήστες την ώρα και είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν.Τα μηνύματα και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν μαζικά στην Ινδία έχου νπροκαλέσει στο παρελθόν βίαια περιστατικά  , οδηγώντας ακόμα και σε θανάτους.

Πηγή: BBC