Το κινητό τηλέφωνο είναι για τους ενήλικες ό,τι τα λούτρινα αρκουδάκια για τα παιδιά

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ιστότοπο παιχνιδιών Solitaired, χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας όλη την ώρα και παντού. Από τη δουλειά μας μέχρι την τουαλέτα, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ οδηγάμε (μην το κάνετε αυτό για κανένα λόγο) κυριολεκτικά παντού.

Τα ποσοστά είναι σοκαριστικά καταδεικνύοντας πως ο εθισμός μας με τα κινητά μας έχει περάσει σε άλλα –τρομακτικά- επίπεδα.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη έρευνα το 40% των ερωτηθέντων είπε ότι τσεκάρουν τα τηλέφωνά τους αμέσως μετά το σεξ, ενώ το 99% είπε ότι χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του ενώ παρακολουθούσε τηλεόραση.

Το 42% ανέφερε πως κοιτούσε το τηλέφωνό του ενώ διέσχιζε τον δρόμο και το ένα τρίτο ενώ έκανε ποδήλατο ή πατινάζ. Ακούγεται επικίνδυνο σωστά; Και είναι!

Το 44% από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν αυτοτραυματιστεί πέφτοντας ή χτυπώντας σε κάτι, αφού η προσοχή τους ήταν στο τηλέφωνό τους και όχι στον δρόμο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mimi Nguyen (@mimixn)

Η θεωρία της προσκόλλησης και τα smartphones

Η θεωρία της προσκόλλησης αναφέρει ότι οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής μας με τις κύριες προσωπικότητες που είναι υπεύθυνες για την ευημερία μας, δηλαδή τους γονείς ή άλλους φροντιστές, βρίσκονται στη ρίζα των συνδέσεών μας με τους ενήλικες με τους οποίους έχουμε στενές σχέσεις.

Είναι σημαντικό ότι η προσκόλληση στην πρώιμη ζωή μπορεί να επεκταθεί σε άψυχα αντικείμενα. Τα αρκουδάκια, για παράδειγμα, χρησιμεύουν ως αυτό που ο θεωρητικός της προσκόλλησης  D.W. Ο Winnicot αποκαλεί «μεταβατικά αντικείμενα».

Το αρκουδάκι, σε αντίθεση με τον γονιό, είναι πάντα εκεί. Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να είναι με τους γονείς τους, μπορούν πάντα να είναι με το αρκουδάκι τους.

Αυτά τα λούτρινα ζωάκια χρησιμεύουν επίσης ως μετάβαση μεταξύ εξάρτησης και ανεξαρτησίας, όταν τα μικρά παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν μια ξεχωριστή αίσθηση του εαυτού τους.

Το κινητό τηλέφωνο είναι το αρκουδάκι των ενηλίκων.

Ο μέσος όρος χρήσης κινητού ή smartphone στις ΗΠΑ είναι 3,3 ώρες την ημέρα. Νεαροί ενήλικες (ηλικίας 18 έως 24 ετών) αναφέρουν ακόμα και 5,2 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα.

Ως ‘’αρκουδάκια ενηλίκων’’ τα τηλέφωνα έχουν κάμποσα πλεονεκτήματα. Παρέχουν κοινωνική σύνδεση με τα άτομα που μας ενδιαφέρουν, διαβάζουμε μηνύματά τους, βλέπουμε φωτογραφίες. Μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να μάθουμε νέα τους, αισθανόμενοι λιγότερη μοναξιά με αυτό τον τρόπο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mimi Nguyen (@mimixn)

Προφανώς, όπως αποδεικνύεται δεν ξεπερνάμε ποτέ την ανάγκη μας για τα αρκουδάκια. Σε όποια μορφή κι αν έρχονται στη ζωή μας.

Για άτομα με πιο ανήσυχο στυλ προσκόλλησης, το αρκουδάκι που χρειάζονται είναι αυτό που τους κρατά συνδεδεμένους με τον ευρύτερο κοινωνικό τους κόσμο.

Ίσως αν πιάσουμε τον εαυτό μας, να μην μπορεί να περάσει τη μέρα του χωρίς το τηλέφωνό του και χωρίς το συνεχές τσεκάρισμα στα social media, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να αναζητήσουμε την πληρότητα στις σχέσεις μας με τους άλλους, στον πραγματικό κι όχι στον εικονικό κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: 

 Για ποια 3 ζώδια αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι ο πιο τυχερός μήνας

Το γιλέκο είναι το κομμάτι που δεν θα θέλεις να αποχωριστείς φέτος

Πηγή: savoirville