Το James Webb ανακάλυψε μια σαρωτική αμμοθύελλα 40 έτη φωτός από τη Γη

Η εξωγήινη καταιγίδα που εντόπισε το James Webb δεν θυμίζει τις αμμοθύελλες που συντελούνται σε άνυδρες, ερημικές περιοχές της γης.

Tεράστια αμμοθύελλα διαπίστωσε για πρώτη φορά στον εξωπλανήτη VHS 1256b, που απέχει περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη. το τηλεσκοπίου James Webb (JWST)/

Τα σωματίδια σκόνης αποτελούνται πυριτικά άλατα δηλαδή μικρούς κόκκους από πυρίτιο και οξυγόνο, που αποτελούν τη βάση των περισσότερων ορυκτών.

Η εξωγήινη καταιγίδα που εντόπισε το James Webb δεν θυμίζει τις αμμοθύελλες που συντελούνται σε άνυδρες, ερημικές περιοχές της γης.

Μοιάζει περισσότερο με μία «βραχώδη» ομίχλη.

«Θυμίζουν κόκκους άμμου, αλλά πολύ πιο λεπτούς. Κόκκοι πυριτίου στο μέγεθος σωματιδίων καπνού», εξήγησε η καθηγήτρια Beth Biller από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Εδιμβούργου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο πλανήτης VHS 1256b είναι ένα καυτό, νεαρό ουράνιο αντικείμενο. Η θερμοκρασία στην κορυφή των νεφών είναι μάλλον παρόμοια με τη θερμοκρασία που έχει η φλόγα ενός κεριού», δήλωσε στο BBC News.

Ο εξωπλανήτης VHS 1256b είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο Vista που αναπτύχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Χιλή το 2015.

Προηγούμενες παρατηρήσεις του VHS 1256b κατέδειξαν ότι έχει κόκκινη όψη, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αιωρείται σκόνη στην ατμόσφαιρά του.

«Είναι συναρπαστικό γιατί δείχνει πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα σύννεφα σε έναν άλλο πλανήτη από τα νέφη υδρατμών στη Γη», δήλωσε η καθηγήτρια Biller.

Πηγή: BBC

TAGS: JAMES WEBB