Το Tik Tok έχει γίνει ένας παγκόσμιος γίγαντας – Η Αμερική ανησυχεί και απειλεί να το περιορίσει - Η Κίνα είναι ο... «κατάσκοπος»

To Tik Tok είναι ένας σχετικά νέος παίκτης στις παγκόσμιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έχει ήδη τραβήξει το βλέμμα των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη

Για μεγάλο μέρος του κλάδου της τεχνολογίας, το φετινό καλοκαίρι ήταν μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, μια εποχή που προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της τιμής του bitcoin, εκατοντάδες απολύσεις προσωπικού κοκ. 

Για την πλατφόρμα βίντεο Tik Tok, ήταν, επίσης, αυτό το καλοκαίρι, που οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες. Από τότε που το BuzzFeed ανέφερε τον Ιούνιο ότι υπάλληλοι της κινεζικής μητρικής εταιρείας ByteDance της Tik Tok είχαν πρόσβαση σε δεδομένα καταναλωτών στις ΗΠΑ, η Tik Tok βρέθηκε στο επίκεντρο σπάνιων διακομματικών εκκλήσεων για ρύθμιση και έρευνες.

Οι έρευνες αυτές δέχθηκαν περαιτέρω πιέσεις, όταν τον Ιούλιο ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, χαρακτήρισε την κινεζική κατασκοπεία «τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την ... οικονομική ανάπτυξη του έθνους μας».

«Αν είστε ενήλικας Αμερικανός, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η Κίνα να έκλεψε τα προσωπικά σας δεδομένα», δήλωσε ο Ρέι. «Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου το FBI ανοίγει μια νέα υπόθεση αντικατασκοπείας, που σχετίζεται με την Κίνα κάθε 10 ώρες».

To Tik Tok είναι ένας σχετικά νέος παίκτης στις παγκόσμιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έχει ήδη τραβήξει το βλέμμα των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη. Οι νέοι νόμοι σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και τη γενικότερη ασφάλεια του διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. ανάγκασαν την εταιρεία να γίνει πιο διαφανής όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας της και στον τρόπο διάδοσης του περιεχομένου στην πλατφόρμα της.

Το ζήτημα στο οποίο οι νομοθέτες των ΗΠΑ εστιάζουν περισσότερο δημόσια είναι η σύνδεση της εφαρμογής με την Κίνα. Η Tik Tok ανέκαθεν έλεγε ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών της αποθηκεύονται σε κέντρα δεδομένων στη Βιρτζίνια και υποστηρίζονται στη Σιγκαπούρη. Τον Ιούνιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι όλα τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ θα δρομολογούνται μέσω των διακομιστών του αμερικανικού γίγαντα πληροφορικής Oracle.

Όμως οι καταγραφές στελεχών της Tik Tok, που διέρρευσαν στο BuzzFeed News, δείχνουν ότι οι υπάλληλοι της ByteDance με έδρα την Κίνα είχαν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ πολλές φορές μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. «Όλα φαίνονται στην Κίνα», φέρεται να είπε ένας υπάλληλος της Tik Tok σε μια συνάντηση.

Μετά την εν λόγω έκθεση, τα μέλη του Κογκρέσου ανέλαβαν δράση. Στις 23 Ιουνίου, μια διακομματική ομάδα πέντε γερουσιαστών πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαγόρευε στις εταιρείες να στέλνουν δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ σε «ξένες χώρες υψηλού κινδύνου».

Και τον Ιούλιο, οι γερουσιαστές Μαρκ Γουόρνερ και Μάρκο Ρούμπιο κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να ξεκινήσει έρευνα για το Tik Tok.

«Η Tik Tok, η μητρική της εταιρεία ByteDance και άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας υποχρεούνται από την κινεζική νομοθεσία να μοιράζονται τις πληροφορίες τους με το Κομμουνιστικό Κόμμα», ανέφερε ο Γουόρνερ. «Το να επιτρέπεται η πρόσβαση σε δεδομένα των ΗΠΑ, σε βιομετρικά στοιχεία, όπως το αποτύπωμα προσώπου και το φωνητικό αποτύπωμα, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο για την ιδιωτική ζωή, αλλά και για την εθνική ασφάλεια».

Η Tik Tok δήλωσε ότι οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν υψηλές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι η πλατφόρμα δεν μοιράζεται δεδομένα χρηστών με την κινεζική κυβέρνηση. «Ούτε, αν μας ζητηθεί, δεν θα το κάναμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Maureen Shanahan.

Η εταιρεία δήλωσε, επίσης, ότι έχει αυστηρούς ελέγχους σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ και ότι οι υπάλληλοι εκτός των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μπορούν να έχουν πρόσβαση ανάλογα με τις ανάγκες. 

Οι εμπειρογνώμονες, με τους οποίους μίλησε ο Guardian, δεν αμφισβήτησαν την απειλή της κυβερνοασφάλειας που θέτει η Κίνα για τις ΗΠΑ. Αν και ορισμένοι δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η υπερ-επικέντρωση των ρυθμιστικών αρχών στη σύνδεση της εταιρείας Tik Tok με την Κίνα θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από άλλες πιεστικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων της TikTok και του πόσα δεδομένα χρηστών συλλέγει, αποθηκεύει η εταιρεία και άλλων χρηστών των ΗΠΑ. 

Λίγα είναι γνωστά για την ποσότητα των δεδομένων χρηστών, που συλλέγει και μοιράζεται η Tik Tok με φορείς στις ΗΠΑ. 

Εν τω μεταξύ, οι πολιτείες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η Καλιφόρνια ψήφισε ένα νομοσχέδιο-ορόσημο για την ασφάλεια μόνο για παιδιά, το οποίο θα απαιτούσε από πλατφόρμες όπως το Tik Tok και το Instagram να εφαρμόζουν προστασία της ιδιωτικής ζωής για τους μικρούς χρήστες από προεπιλογή, πριν κυκλοφορήσουν οποιαδήποτε προϊόντα σχεδιασμένα για παιδιά. 

Κι ενώ οι εμπειρογνώμονες και οι νομοθέτες συμφωνούν ότι απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος, υπάρχει σημαντική διαφωνία σχετικά με το πόσο έχει ελεγχθεί ιστορικά το Tik Tok, ιδίως σε σχέση με παίκτες όπως το Facebook, το Twitter και η Google. Το επόμενο διάστημα είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα… 

Πηγή: skai.gr