Τι αλλάζει το Instagram μετά την αιματοχυσία στη Γάζα και γιατί

Το Instagram αλλάζει τον αλγόριθμό του, με τον οποίο καθορίζει το πώς παρουσιάζεται το περιεχόμενο, ως απάντηση στην κριτική που δέχθηκε ότι προσπάθησε να υπονομεύσει μηνύματα υπέρ των Παλαιστινίων κατά την πρόσφατη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αλγόριθμος της εφαρμογής προτιμούσε έως τώρα το αυθεντικό περιεχόμενο στα stories επί αναρτήσεων που απλώς μοιράζονταν από πολλούς χρήστες, αλλά τώρα θα αντιμετωπίζει και αυτές ισότιμα, όπως ανακοίνωσε.

Το υφιστάμενο σύστημα είχε «μεγαλύτερο του αναμενομένου αντίκτυπο» σε ορισμένους τύπους αναρτήσεων, σύμφωνα με το Instagram, που υποστηρίζει πάντως ότι αυτό ήταν μία ανεπιθύμητη παρενέργεια παρά μία προσπάθεια λογοκρισίας κάποιας άποψης. Κατά τη διάρκεια της αιματοχυσίας και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν τα social media στο έπακρο για να διαδώσουν μηνύματα. 

Πολλά από τα φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα γίνονταν ευρέως shared, που σημαίνει ότι με το υφιστάμενο σύστημα είχαν λιγότερη σημασία από ό,τι αυθεντικά ποστ. 

Εκπρόσωπος του Instagram εξήγησε πως η λογική προτεραιοποίησης των αυθεντικών αναρτήσεων ήταν πως οι χρήστες του Instagram ενδιαφέρονταν περισσότερο για αυθεντικές ιστορίες από τους πιο στενούς φίλους τους. 

Σύμφωνα με το Buzzfeed κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων στη Γάζα υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του Instragram σχετικά με τις προειδοποιήσεις που συχνά συνόδευαν περιεχόμενο υπέρ των Παλαιστινίων. Από την πλευρά τους οι Financial Times είχαν γράψει ότι περίπου 50 υπάλληλοι του μέσου είχαν εκφράσει ανησυχίες για καταπίεση του φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου. 

Πηγή: moneyreview