Κλείσιμο

Η «επέλαση» της Ρωσίας στην κυβερνοασφάλεια και στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία -Γιατί την κατηγορούν οι ΗΠΑ

Μόλις 48 ώρες μετά την κατάρρευση τραπεζικών και κυβερνητικών ιστοσελίδων στην Ουκρανία υπό το βάρος μιας συντονισμένης κυβερνοεπίθεσης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε πως πίσω από την επίθεση κρύβονταν Ρώσοι κατάσκοποι.

Η Anne Neuberger, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, είπε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «τεχνικές πληροφορίες που συνδέουν τη Ρωσική Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GRU)» με την επίθεση DDoS που είχε υπερφορτώσει και κατέστρεψε αρκετούς ουκρανικούς ιστότοπους.«Η υποδομή GRU φάνηκε να μεταδίδει μεγάλο όγκο επικοινωνίας σε διευθύνσεις IP και τομείς που βασίζονται στην Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους στις 18 Φεβρουαρίου. Πιστεύεται ότι η κυβερνοεπίθεση είχε σκοπό να σπείρει τον πανικό στην Ουκρανία καθώς πάνω από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στα σύνορα.

Η ταχύτητα με την οποία οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπόρεσαν να επιρρίψουν ευθύνες αντικατοπτρίζει μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν και δείχνει πώς η γρήγορη απόδοση ευθυνών έχει γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο σύγκρουσης στον κυβερνοχώρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ το έχουν χρησιμοποιήσει ως γεωπολιτικό εργαλείο πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, συχνά συνεργαζόμενη με συμμάχους στο Ηνωμένο Βασίλειο —ειδικά όταν ο στόχος είναι η Ρωσία, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

«Θα σημειώσω ότι η ταχύτητα με την οποία κάναμε αυτή την απόδοση είναι πολύ ασυνήθιστη», είπε ο Neuberger. «Το κάναμε λόγω της ανάγκης να επισημάνουμε γρήγορα τη συμπεριφορά ως μέρος της ανάληψης ευθύνης από τα έθνη όταν διεξάγουν διασπαστική ή αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο», σημείωσε.

Αυτή η νέα πολιτική έχει τις ρίζες της σε αυτό που συνέβη στον απόηχο των εκλογών στις ΗΠΑ το 2016. Ο Γκάβιν Ουάιλντ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επίκεντρο τη Ρωσία, βοήθησε στη συγγραφή της αξιοσημείωτης αξιολόγησης της κοινότητας πληροφοριών που περιείχε λεπτομερείς τις εκστρατείες hacking και παραπληροφόρησης της Μόσχας με στόχο να επηρεάσουν τις εκλογές. Χρειάστηκε μια τεράστια προσπάθεια που παρακινήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα, με την υποστήριξη του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, απλώς για να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε όλες οι σχετικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στο ίδιο δωμάτιο να μοιράζονται πληροφορίες σε ένα ευρύ φάσμα επιπέδων διαβάθμισης .Τα περιστατικά φαίνεται πως είναι πολλά και σε άλλες χώρες.

Πώς η Ρωσία και η Κίνα κάνουν κατασκοπεία σε εταιρείες στην Ολλανδία

Πρόσφατο δημοσίευμα της NYtimes αποκάλυψε πως μυστικές υπηρεσίες από την Κίνα και τη Ρωσία προσεγγίζουν συστηματικά χιλιάδες υπαλλήλους σε ολλανδικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μέσω ψεύτικων λογαριασμών στο LinkedIn. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα παρουσιάζονται ως συνάδελφοι επιστήμονες ή τεχνικοί, ή σύμβουλοι ή στρατολόγοι και προσπαθούν να φτάσουν στα μυστικά της εταιρείας μέσω εκβιασμού ή δωροδοκίας. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες δημοσιεύτηκαν από την έρευνα της Financieele Dagblad με βάση πηγές από τη γενική υπηρεσία πληροφοριών AIVD.

Η έρευνα έδειξε επιπρόσθετα ότι η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται πολύ συστηματικά, δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής του AIVD Erik Akerboom. "Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το LinkedIn ή το Instagram αντιγράφονται και αποθηκεύονται συνεχώς σε βάσεις δεδομένων. Τα αναλύουν για να βρουν τους στόχους τους. Είναι άτομα που έχουν πρόσβαση σε ειδικές τεχνολογικές γνώσεις. Τα δεδομένα συνδυάζονται με πληροφορίες από άμεσες εισβολές στον οργανισμό τους. τα οποία αναζητούνται συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα", επισήμανε χαρακτηριστικά.

Μετά την πρώτη επαφή μέσω του LinkedIn, οι κατάσκοποι κάνουν γρήγορα τη σχέση «πιο προσωπική».. Κολακεύουν τον στόχο τους σχετικά με τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως δύο Ρώσοι κατάσκοποι που εκδιώχθηκαν από την Ολλανδία το 2020 προσέγγισαν πρώτα τα θύματά τους στο LinkedIn, σύμφωνα με την Financieele Dagblad.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών εντόπισαν ρωσικές προσπάθειες να παρέμβουν στην πολιτική της Αυστραλίας

Ακόμη ένα δημοσίευμα του ABC αναφέρθηκε σε πληροφορίες πως η Ρωσία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις κύριες χώρες που επιχειρούν να παρέμβουν στη δημοκρατία της Αυστραλίας, με τις υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν τις συνεχείς προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει την πολιτική στη χώρα. Μια τρέχουσα πηγή πληροφοριών και μια κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσαν ότι η εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας, ASIO, διερεύνησε πρόσφατα τουλάχιστον μια σημαντική προσπάθεια να στηρίξει φιλορωσικά πρόσωπα για έναν απροσδιόριστο πολιτικό αγώνα της Αυστραλίας.

Οι περισσότερες λεπτομέρειες της συνωμοσίας παραμένουν κρυφές, αλλά το ABC επιβεβαίωσε ότι αφορά ένα άτομο με έδρα την Αυστραλία με στενούς δεσμούς με το καθεστώς του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν. Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικοί γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί με τις κινεζικές προσπάθειες διείσδυσης σε πολιτικά κόμματα, αλλά μέλη της κοινότητας εθνικής ασφάλειας λένε ότι οι ρωσικές συνωμοσίες βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο.

Πηγή: skai.gr