Ρομποτικό σκάφος αναπαριστά το θαλάσσιο ταξίδι του 1620 Πλίμουθ-ΗΠΑ – Δείτε το βίντεο

O ρομποτικός «απόγονος» του Mayflower κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Γκντανσκ στην Πολωνία και μεταφέρθηκε στο βιομηχανικό πάρκο στο Πλίμουθ για το δεύτερο μέρος των εργασιών και της προετοιμασίας του ταξιδιού 

Ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό σκάφος που αναπαριστά το θαλάσσιο ταξίδι του Mayflower το 1620 αποβιβάστηκε κοντά στον βράχο του Πλίμουθ. Το κομψό αυτόνομο πλοίο Mayflower συναντήθηκε με ένα συνοδευτικό σκάφος καθώς πλησίασε την Πέμπτη στην ακτογραμμή της Μασαχουσέτης, περισσότερα από 400 χρόνια μετά το ιστορικό ταξίδι του ομώνυμου πλοίου από την Αγγλία.

Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Πλίμουθ, σύμφωνα με τους κανόνες της αμερικανικής ακτοφυλακής για τα σκάφη χωρίς πλήρωμα, και αγκυροβόλησε κοντά σε ένα αντίγραφο του αυθεντικού Mayflower που έφερνε τους προσκυνητές στην Αμερική.

Με πιλότο την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, το τριμαράν δεν είχε καπετάνιο, πλοηγό ή οποιονδήποτε άνθρωπο στο σκάφος.

Η πρώτη απόπειρα του ηλιακού πλοίου να διασχίσει τον Ατλαντικό το 2021 δεν πήγε και τόσο καλά, αφού παρουσιάστηκαν πολλά τεχνικά προβλήματα, αναγκάζοντάς το να επιστρέψει στο λιμάνι καταγωγής του, το Πλίμουθ της Αγγλίας, το ίδιο μέρος από το οποίο απέπλευσαν οι άποικοι Pilgrim το 1620. Ξεκίνησε ξανά από τις νοτιοδυτικές ακτές της Αγγλίας τον Απρίλιο, αλλά οι μηχανικές δυσκολίες το οδήγησαν στα νησιά Αζόρες της Πορτογαλίας και στη συνέχεια στον Καναδά.

«Όταν δεν έχεις κανέναν πάνω στο σκάφος, όπως είναι λογικό δεν μπορείς τις διορθώσεις που απαιτούνται», δήλωσε ο Rob High, στέλεχος λογισμικού της IBM που βοηθάει στο έργο. «Αυτό είναι, επίσης, μέρος της διαδικασίας εκμάθησης».

Το ρομποτικό σκάφος Mayflower

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θαλάσσιας έρευνας ProMare συνεργάστηκε με την IBM για την κατασκευή του πλοίου και το χρησιμοποιεί για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις φάλαινες, τη ρύπανση από μικροπλαστικά και για άλλες επιστημονικές έρευνες. Μικρά αυτόνομα πειραματικά σκάφη έχουν διασχίσει και στο παρελθόν τον Ατλαντικό, αλλά οι ερευνητές το περιγράφουν ως το πρώτο πλοίο αυτού του μεγέθους που το κάνει.

Η ολοκλήρωση του ταξιδιού «σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να αναλύουμε τα δεδομένα από το ταξίδι του πλοίου» και να ερευνήσουμε τις επιδόσεις του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο High. Επίσης, υπογράμμισε ότι η κατασκευή τέτοιων πλοίων χωρίς πλήρωμα, που θα πλέουν στις θάλασσες, θα τους βοηθήσει στο να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες για τον θαλάσσιο κόσμο. 

Το 1620 ξεκίνησε από το λιμάνι του Πλίμουθ στην Αγγλία το πλοίο Mayflower, το οποίο θα μετέφερε μετανάστες στον Νέο Κόσμο (102 επιβάτες και περίπου 30 μέλη πληρώματος). Το ταξίδι είχε και έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα για αυτό και οι επιβάτες ονομάστηκαν «Προσκυνητές». Αρχικός προορισμός ήταν η Βιρτζίνια, αλλά λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο τέλος του ταξιδιού αποφασίστηκε η αποβίβαση των επιβατών του πλοίου στις ακτές της Μασαχουσέτης.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ