Πώς θα είναι το Twitter στα χέρια του Ίλον Μασκ;

Ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κατακλύστηκε από εκκλήσεις και αιτήματα από κατόχους λογαριασμών που έχουν αποκλειστεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και από παγκόσμιους ηγέτες.

«Το πουλί απελευθερώθηκε» και ο «επικεφαλής ζωντόβολο»...Ο Ίλον Μασκ δεν έχει πλέον λογαριασμό στο twitter. Έχει το twitter.

Λίγες ώρες αφότου εγκαινίασε μια νέα εποχή στο Twitter Inc, ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κατακλύστηκε από εκκλήσεις και αιτήματα από κατόχους λογαριασμών που έχουν αποκλειστεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και από παγκόσμιους ηγέτες.

Η πλημμύρα των αιτημάτων υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, εξισορροπώντας την υπόσχεση για αποκατάσταση της ελευθερίας του λόγου, αποτρέποντας ταυτόχρονα να μετατραπεί η πλατφόρμα σε μια «κόλαση», όπως έγραψε την Πέμπτη σε ένα μήνυμά του που απευθύνεται στους διαφημιστές.

«Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία», είπε ο Μασκ. «Τούτου λεχθέντος, το Twitter δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα κολασμένο μέρος ανοιχτό σε όλους, όπου όλα μπορούν να λέγονται χωρίς συνέπειες», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποκλειστεί οριστικά από το Twitter λόγω κατηγοριών για υποκίνηση βίας μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, χαιρέτισε σήμερα την εξαγορά, αλλά είπε ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter. «Είμαι πολύ χαρούμενος που το Twitter βρίσκεται πλέον σε υγιή χέρια και δεν θα διοικείται πλέον από τους τρελούς της ριζοσπαστικής αριστεράς που απεχθάντοναι πραγματικά τη χώρα μας», έγραψε σε ανάρτηση στο δικό του δίκτυο, το Truth Social. «Συμπαθώ τον Ίλον, αλλά παραμένω στο Truth», είπε αργότερα ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα κάνει αναρτήσεις στο twitter αν αρθεί ο αποκλεισμός του από την πλατφόρμα.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έγραψε στο Twitter τα συγχαρητήριά του: «Καλή τύχη Ίλον Μασκ στην υπέρβαση της πολιτικής προκατάληψης και της ιδεολογικής δικτατορίας στο Twitter. Και εγκαταλείψτε τις επιχειρήσεις του Starlink στην Ουκρανία».

Άλλοι ζήτησαν από τον Μασκ να άρει τις ποινές που επιβλήθηκαν από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Σε απάντηση στον @catturd2, έναν ανώνυμο λογαριασμό με 852.000 ακόλουθους, που είναι γνωστός ως μεγάλος υποστηρικτής των ισχυρισμών του Τραμπ για εκλογική νοθεία και ο οποίος είπε ότι ήταν αποκλεισμένος από πολλούς χρήστες, ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «Θα εντρυφήσω περισσότερο σήμερα».

Η πίεση αυξάνεται στον Μασκ και στο Twitter καθώς πρόκειται να απευθυνθεί στο προσωπικό της εταιρείας αργότερα σήμερα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

«Γεια σου Ίλον Μασκ, τώρα που είσαι ο ιδιοκτήτης του Twitter, θα βοηθήσεις να αντισταθείς ενάντια στο ηλεκτρονικό νομοσχέδιο λογοκρισίας C-11 του Τριντό»; έγραψε στο Twitter η Canada Proud, μια οργάνωση που εργάζεται για να απομακρύνει από την εξουσία τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Πρώτα από όλα (σας) άκουσα», απάντησε ο Μασκ σε σημερινό του tweet.

Ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα τα πετύχει όλα αυτά και ποιος θα διευθύνει την εταιρεία. Έχει πει ότι σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας, αφήνοντας τους 7.500 υπαλλήλους του Twitter να ανησυχούν για το μέλλον τους. Είπε επίσης την Πέμπτη ότι δεν αγόρασε το Twitter για να βγάλει περισσότερα χρήματα αλλά «για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ».

Ο ίδιος προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους των εργαζομένων του Twitter ότι προμηνύεται μεγάλος αριθμός απολύσεων και διαβεβαίωσε τους διαφημιστές ότι η πρωτύτερη κριτική του στους κανόνες ελέγχου περιεχομένου του Twitter δεν θα βλάψει την ελκυστικότητά του.

Λιγότερο από το 10% των 266 εργαζομένων στο Twitter που συμμετείχε σε μια δημοσκόπηση για την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Blind ανέμενε να συνεχίσει ακόμα να έχει δουλειά σε τρεις μήνες. Το Blind επιτρέπει στους υπαλλήλους να εκθέσουν τα παράπονά τους ανώνυμα αφού εγγραφούν με εταιρικά email.

Μετά το τέλος της σχοινοτενούς διαπραγμάτευσης με άφθονες ανατροπές, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε αμέσως τον Παράγκ Αγκραβάλ, τον επικεφαλής του Twitter, τον οικονομικό διευθυντή Νεντ Σιγκάλ και τον επικεφαλής νομικών υποθέσεων και πολιτικής Βιτζάια Γκάντε, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Ο Μασκ τους είχε κατηγορήσει ότι παραπλάνησαν τον ίδιο και τους επενδυτές του Twitter σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα.

Ο Αγκραβάλ και ο Σιγκάλ βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο όταν έκλεισε η συμφωνία και συνοδεύτηκαν εκτός του κτιρίου, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla σχεδιάζει να γίνει μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του Twitter, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση του ζητήματος. Σχεδιάζει να καταργήσει τις μόνιμες απαγορεύσεις σε χρήστες, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει το θέμα.

«Ο Μασκ βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να πείσει ανώτερα στελέχη να εργαστούν γι 'αυτόν σε μια πλατφόρμα που δημόσια έχει απαξιώσει», δήλωσε η αναλύτρια του Insider Intelligence, Τζασμίν Εμπεργκ.

Το Twitter, ο Μασκ και τα στελέχη δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για να σχολιάσουν.

«Επικεφαλής Ζωντόβολο»

Πριν κλείσει τη συμφωνία, ο εκκεντρικός ιδρυτής της SpaceX μπήκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Twitter την Τετάρτη με ένα πλατύ χαμόγελο κουβαλώντας έναν πορσελάνινο νεροχύτη, γράφοντας στη συνέχεια στο Twitter «αφήστε το να εμπεδωθεί». Άλλαξε την περιγραφή του προφίλ του στο Twitter σε «Chief Twit» (Επικεφαλής Ζωντόβολο)

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επανέλαβαν παλαιότερες προειδοποιήσεις ότι, υπό την ηγεσία του Μασκ, το Twitter πρέπει να τηρεί την νομοθεσία σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες, που επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες εάν δεν ελέγχουν παράνομο περιεχόμενο.

«Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μας κανόνες», έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη νομοθεσία αυτή, απαντώντας με το ίδιο ύφος στον Μασκ.

Ο Ευρωβουλευτής και υπέρμαχος πολιτικών δικαιωμάτων Πάτρικ Μπρέγιερ πρότεινε στους ανθρώπους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις όπου η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα.

«Το Twitter γνωρίζει ήδη επικίνδυνα καλά τις προσωπικότητές μας λόγω της διάχυτης παρακολούθησης κάθε κλικ μας. Τώρα αυτή η γνώση θα πέσει στα χέρια του Μασκ».

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι βλέπει το Twitter ως θεμέλιο για τη δημιουργία μιας «σούπερ ηλεκτρονικής εφαρμογής» (super app) που προσφέρει τα πάντα, από μεταφορές χρημάτων μέχρι αγορές και υπηρεσίες οδικής μεταφοράς.

Αλλά το Twitter αγωνίζεται να προσελκύσει τους πιο ενεργούς χρήστες του που είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση. Αυτοί οι «heavy tweeters» αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των μηνιαίων συνολικών χρηστών, αλλά παράγουν το 90% όλων των tweet και το μισό των παγκόσμιων εσόδων.

Ο Μασκ θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση για την δημιουργία εσόδων «δεδομένου ότι οι αμφιλεγόμενες απόψεις στις οποίες φαίνεται να θέλει να δώσει περισσότερη ελευθερία είναι συχνά δυσάρεστες για τους διαφημιστές», δήλωσε η αναλύτρια του Hargreaves Lansdown, Σουζάνα Στρίτερ.

«Ειδικοί με τους οποίους συνομιλήσαμε προτείνουν ότι περίπου 600 άτομα στο ίδιο το Twitter, μαζί με χιλιάδες εργολάβους, είναι υπεύθυνοι για τον συντονισμό της πλατφόρμας», δήλωσε ο Σκοτ Κέσλερ του ερευνητικού κέντρου Third Bridge. «Ο Μασκ έχει υποστηρίξει δημοσίως αυτές οι ενέργειες να καθοδηγούνται από αλγόριθμους και όχι από ανθρώπους», είπε.

Καθώς διαδόθηκε η είδηση ​​της συμφωνίας, ορισμένοι χρήστες του Twitter έσπευσαν να εκφράσουν την προθυμία τους να αποχωρήσουν.

«Θα χαρώ να φύγω αμέσως αν ο Μασκ, λοιπόν, ενεργήσει όπως όλοι περιμένουμε», είπε ο χρήστης @mustlovedogsxo.

Πηγή: skai.gr