«Ο άλλος πόλεμος» της Ρωσίας: Η χώρα δέχεται κύμα κυβερνοεπιθέσεων λόγω ουκρανικού

Έναν άλλο πόλεμο, διαδικτυακό αυτή τη φορά, αντιμετωπίζει η Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και καταβάλλονται τεχνικές προσπάθειες για να φιλτραριστεί η ξένη διαδικτυακή κίνηση, ανέφερε την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και κρατικές εταιρείες έχουν στοχοποιηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις ιστοσελίδες του Κρεμλίνου, του βασικού αερομεταφορέα Aeroflot και της τράπεζας Sberbank μεταξύ εκείνων που έχουν αντιμετωπίσει διακοπές λειτουργίας ή προσωρινά προβλήματα πρόσβασης τις τελευταίες εβδομάδες. Το υπουργείο εργάζεται για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, είπε, καθώς οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κλιμακώνονται. 

«Αν προηγουμένως η ισχύς τους σε στιγμές αιχμής έφτανε τα 500 gigabytes, τότε τώρα είναι στο 1 terabyte», ανέφερε το υπουργείο. «Είναι δύο έως τρεις φορές πιο ισχυρή από τα πιο σοβαρά περιστατικά αυτού του είδους που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν». 

Ενώ η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και τις αλυσίδες εφοδιασμού, η κυβέρνηση έχει προτείνει μια σειρά μέτρων - για τη στήριξη του τομέα της πληροφορικής, μεταξύ άλλων. 

Οι εταιρείες τεχνολογίας θα έχουν πρόσβαση σε προνομιακούς φορολογικούς όρους και όρους δανεισμού και το ψηφιακό υπουργείο έχει προηγουμένως προτείνει στις ρωσικές εταιρείες πληροφορικής να συζητήσουν μια σταδιακή μεταφορά στοιχείων τεχνικής υποστήριξης με ξένες εταιρείες. 

Επικαλούμενη προσχέδια κυβερνητικών εγγράφων, το Interfax ανέφερε αργά την Τετάρτη ότι το υπουργείο Ψηφιακής Τεχνολογίας έχει προτείνει τη διάθεση 14 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (134,30 εκατομμύρια δολάρια) για την υποστήριξη εταιρειών πληροφορικής με τη μορφή επιχορηγήσεων. 
 

Πηγή: skai.gr