H NASA σχεδιάζει να εγκαταστήσει πυρηνικό αντιδραστήρα στο φεγγάρι έως το 2030 - Πώς θα τον αξιοποιήσει

Οι ειδικοί της NASA εξετάζουν την πυρηνική ενέργεια ως λύση επειδή έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη Γη.

Να εγκαταστήσει πυρηνικό αντιδραστήρα στο φεγγάρι έως το 2030 ώστε να το μετατρέψει σε σταθμό παραγωγής ενέργειας σχεδιάζει η ΝASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επέλεξε τρία προτεινόμενα σχέδια για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στο φεγγάρι.

Το έργο αυτό θα δοκιμαστεί από αστροναύτες που επιστρέφουν στη Σελήνη στο πλαίσιο της νέας διαστημικής αποστολής Artemis.

Το σχέδιο είναι το σύστημα ισχύος σχάσης κατηγορίας 40 κιλοβάτ να διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια στο σεληνιακό περιβάλλον, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορούσε να υποστηρίξει μια μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι, καθώς και επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και πιο μακριά .

Εάν η NASA πρόκειται να χτίσει μια βάση στη σεληνιακή επιφάνεια, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να λύσει θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τροφοδοτηθεί.

Τα ηλιακά πάνελ είναι εξαιρετικά για την τροφοδοσία των ρόβερ, αλλά μια ανθρώπινη βάση θα χρειαζόταν μια συνεχή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας.

Οι ειδικοί της NASA εξετάζουν την πυρηνική ενέργεια ως λύση επειδή έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη Γη.

Σχετικά μικρά και ελαφριά σε σύγκριση με άλλα συστήματα ισχύος, τα συστήματα σχάσης είναι αξιόπιστα και θα μπορούσαν να επιτρέψουν συνεχή ισχύ ανεξάρτητα από την τοποθεσία, το διαθέσιμο ηλιακό φως και άλλες φυσικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Εάν η επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος στη Σελήνη ήταν επιτυχής, θα άνοιγε το δρόμο για την τροφοδότηση ταξιδιών μεγαλύτερης διάρκειας στο διάστημα.

Πηγή: DAILY MAIL
TAGS: NASA