Κάνουν ότι δουλεύουν: Πώς κοροϊδεύουν τους προϊστάμενους

Η μικρή συσκευή των 30 ευρώ, που κάνει θραύση ανάμεσα σε όσους τηλεργάζονται.

Πώς είναι μια επιχείρηση σίγουρη ότι οι υπάλληλοί της δουλεύουν στην εποχή της τηλεργασίας; Όπως φαίνεται είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες, για αυτό και έρευνα των New York Times βρήκε ότι το 80% από τους 10 μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί δείκτες που παρακολουθούν την παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου.

Ανάμεσα στα εργαλεία που καθιέρωσε η τηλεργασία είναι εφαρμογές που καταγράφουν τις κινήσεις στον υπολογιστή του εργαζόμενου, παρακολουθώντας, για παράδειγμα, τις κινήσεις του mouse, τα κλικς ή τη χρήση του πληκτρολογίου για να μετρούν την παραγωγικότητα.

Φυσικά, αυτό έκανε τους εργαζόμενους εφευρετικούς. Αυτό τον καιρό, μία μικρή συσκευή που κοστίζει μόλις 30 δολάρια και είναι πανεύκολη στη χρήση, κάνει θραύση ανάμεσα σε όσους τηλεργάζονται.

Λέγεται «mouse mover» ή «mouse jiggler» και αυτό που κάνει είναι να κινεί το ποντίκι του υπολογιστή. Το όφελος είναι διπλό: Πρώτον, η εφαρμογή που έχει εγκαταστήσει ο εργοδότης καταγράφει κίνηση και δεύτερον, ο υπολογιστής δεν μένει ανενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπει σε sleep mode.

Το CNBC διαπίστωσε πόσο απλή είναι η χρήση της συσκευής. Το Vaydeer Mouse Jiggler, για παράδειγμα, κοστίζει 30 δολάρια και κανείς μπορεί να το παραγγείλει μέσω της Amazon.

Χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να το στήσει κανείς, καθώς πρέπει απλά να μπει στην πρίζα (ή στη θύρα USB του υπολογιστή, αν και το CNBC συστήνει στους αναγνώστες του να αποφύγουν κάτι τέτοιο, αφού μπορεί να γίνει αντιληπτό από το λογισμικό που τους «παρακολουθεί»).

Ο χρήστης πατά το πορτοκαλί κουμπί που ενεργοποιεί την συσκευή και τοποθετεί το ποντίκι του πάνω σε αυτήν. Τότε, θα δει τον κέρσορα να κινείται αργά στην οθόνη.

«Αυτό είναι όλο. Μόλις το ποντίκι σας είναι στο jiggler, μπορείτε να σηκωθείτε, να φτιάξετε μεσημεριανό ή να κάνετε ό,τι άλλο θέλετε και ο υπολογιστής σας δεν θα κοιμηθεί», εξηγεί το CNBC.

«Δεν θα σας κάνει πιο παραγωγικούς, φυσικά, αλλά ίσως να κοροϊδέψει το λογισμικό παρακολούθησης ώστε να νομίζει ότι ακόμα δουλεύετε, εάν η εφαρμογή αυτή τσεκάρει εάν ο υπολογιστής σας είναι ενεργός».

Πηγή: moneyreview