Η επανάσταση του ίντερνετ ξεκίνησε σιωπηλά: Δεν φαντάζεστε ποιο ήταν το πρώτο .com

15 Μαρτίου 1985 

Κατοχυρώνεται το πρώτο domain name στην ιστορία. Η πρώτη διεύθυνση dot-com αγοράζεται από μία εταιρεία πληροφορικής την οποία ελάχιστοι έχουν ακουστά σήμερα, την Symbolics.

Για την ακρίβεια, την ώρα που αυτή η επιχείρηση από τη Μασαχουσέτη κατοχύρωνε το Symbolics.com,  θα χρειαζόταν να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια πριν να δημιουργηθεί το World Wide Web.

Την εποχή εκείνη, κανείς δεν φανταζόταν ότι μια μέρα, domain names όπως το business.com ή το sex.com θα άξιζαν χρυσάφι. Εκείνο τον καιρό, το ίντερνετ δεν είχε καμία εμπορική χρήση, αλλά ήταν κυρίως ένα στρατιωτικό και ακαδημαϊκό εργαλείο για πολύ λίγους.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις πληρώνουν όσο-όσο για να εξασφαλίσουν το domain name του brand τους, όμως την εποχή εκείνη, κανείς δεν βιαζόταν να κατοχυρώσει μία διεύθυνση dot-com. Είναι ενδεικτικό ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του 1985 κατοχυρώθηκαν μόλις πέντε domains. Και όπως θα περίμενε κανείς, οι πρώτες 100 διευθύνσεις που πουλήθηκαν ήταν κυρίως προς εταιρείες υπολογιστών. Η Apple απέκτησε το δικό της domain στις 19 Φεβρουαρίου του 1987 και ήταν μόλις η 64η διεύθυνση που πωλούνταν. Η Microsoft περίμενε μέχρι το 1991 για να αγοράσει το  δικό της domain.

Η Symbolics έφτιαχνε την εποχή εκείνη workstations υπολογιστών και λογισμικό, που είχε χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία κάποιων σκηνών του Star Trek. Όμως, η γλώσσα υπολογιστών «Lisp» την οποία ανέπτυξε η εταιρεία τελικά σταμάτησε να είναι δημοφιλής, με αποτέλεσμα η Symbolics να ακολουθήσει πτωτική πορεία και να κηρύξει πτώχευση το 1993.

Όμως, τόσο η εταιρεία όσο και το symbolics.com επιβιώνουν μέχρι και σήμερα, έστω και εάν οι τύχες τους έχουν πια χωρίσει. Η Symbolics διατηρεί το λειτουργικό σύστημα Lisp, το οποίο ακόμα χρησιμοποιείται έστω και από λίγες εταιρείες και κρατικούς οργανισμούς. 

Ωστόσο το 2009, η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει το παλαιότερο σάιτ του κόσμου στον επιχειρηματία Aron Meystedt. 

Ο Meystedt είχε φτιάξει μια μικρή επιχείρηση κατοχύρωσης domain names και σκέφτηκε ότι το να κατέχει την παλαιότερη διεύθυνση του κόσμου θα ήταν μια καλή διαφήμιση. Από την πλευρά της, η Symbolics ήθελε να αντλήσει χρήματα για να συνεχίσει τη λειτουργία της και έτσι δέχθηκε να αποχωριστεί αυτό το ιστορικό domain και να «μετακομίσει» στο symbolics-dks.com.

Ο Meystedt γρήγορα διαπίστωσε ότι το symbolics.com είχε διαρκώς επισκέπτες, χωρίς την παραμικρή διαφήμιση. Κάθε μέρα το επισκέπτονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι και κάθε χρόνο γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες κλικ στο symbolics.com από χρήστες του διαδικτύου που είναι περίεργοι μόλις μαθαίνουν την ιστορία του πρώτου dot-com.

Έτσι, ο Meystedt αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα «μουσείο» του ίντερνετ. Για να βγάλει χρήματα από την αγορά του, δέχεται διαφημίσεις στο σάιτ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβάζει κανείς στο symbolics.com, σήμερα υπάρχουν 366.300.000 κατοχυρωμένα domain names στο ίντερνετ και μάλιστα  1 εκατ. νέα domains κατοχυρώνονται κάθε μήνα. 

Όσο για τον ίδιο τον Meystedt, δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει το symbolics.com, παρότι πολλά domain names αλλάζουν πλέον χέρια σε επταψήφια ή και οκταψήφια ποσά. 

Πηγή: Money Review