Άννα Μάνι: Το Google Doodle για την Ινδή μετεωρολόγο

Έβαλε τα θεμέλια για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την Ινδή φυσικό και μετεωρολόγο Άννα Μάνι (Anna Mani) τιμά η Google με το σημερινό της Google. Ήταν μια από τις πρώτες επιστήμονες της χώρας της. Το ερευνητικό της έργο, βοήθησε την Ινδία να κάνει ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις, βάζοντας τα θεμέλια για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1918 και μεγάλωσε στην πολιτεία Τραβανκόρ, όπου σήμερα βρίσκετε η Κεράλα. Βιβλιοφάγος από μικρή, έως τα 12 είχε διαβάσει σχεδόν κάθε βιβλίο που είχε η δημόσια βιβλιοθήκη.

Μετά το σχολείο σπούδασε στο Γυναικείο Χριστιανικό Κολέγιο, πήρε πτυχίο μπάτσελορ επιστημών στη φυσική και τη χημεία. Κέρδισε υποτροφία για έρευνα στο Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών της Μπανγκαλόρ. 

Μεταξύ 1942 και 1945, έκανε πέντε επιστημονικές δημοσιεύσεις, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της και ξεκίνησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Imperial College στο Λονδίνο, όπου εξειδικεύτηκε στα μετεωρολογικά όργανα.

Επιστρέφοντας στην Ινδία, εργάστηκε στη Μετεωρολογική Υπηρεσία και βοήθησε στη διαμόρφωση και το σχεδιασμό μετεωρολογικών οργάνων. Διέπρεψε σε αυτό τον ανδροκρατούμενο τομέα και κατάφερε έως το 1953 να γίνει επικεφαλής τμήματος. Υπό την ηγεσία της, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πάνω από 100 μετεωρολογικά όργανα.

Η Μάνι ήταν υπέρμαχος των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Κατά τη δεκαετία του ’50, δημιούργησε ένα δίκτυο σταθμών για την παρακολούθηση της ηλιακής ακτινοβολίας και δημοσίευσε αρκετές εργασίες για την μέτρηση της βιώσιμης ενέργειας.

Έγινε αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Ινδικού Μετεωρολογικού Τμήματος και βρέθηκε σε θέσεις – κλειδιά στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1987 κέρδισε το μετάλλιο INSA K. R. Ramanathan για τη συμβολή της στην επιστήμη.

Πηγή: skai.gr