Angelo Moriondo: H Google τιμά τον «πατέρα» της μηχανής espresso

Παρά τη δημοτικότητα του καφέ στην Ιταλία, ο χρόνος που περνούσαν οι πελάτες στην αναμονή για την παρασκευή του καφέ, τους ενοχλούσε. Τότε, ο Moriondo κατάλαβε ότι το να φτιάχνει πολλά φλιτζάνια καφέ ταυτόχρονα θα του επέτρεπε να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες με ταχύτερους ρυθμούς, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Η Google τιμά με το σημερινό της doodle τον εφευρέτη της μηχανής espresso, Angelo Moriondo.

Ο Moriondo που γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1851 στο Τορίνο της Ιταλίας σε μια οικογένεια επιχειρηματιών που δεν σταμάτησε ποτέ να δημιουργεί νέες ιδέες ή έργα. 

Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής ποτών που πέρασε στον γιο του, ο οποίος αργότερα «έχτισε» τη δημοφιλή εταιρεία σοκολάτας "Moriondo and Gariglio" μαζί με τον αδελφό και τον ξάδερφό του.

Ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειάς του, ο Moriondo αγόρασε δύο καταστήματα: το Grand-Hotel Ligure στο κέντρο της πόλης Piazza Carlo Felice και το American Bar στη Galleria Nazionale της Via Roma. Παρά τη δημοτικότητα του καφέ στην Ιταλία, ο χρόνος που περνούσαν οι πελάτες στην αναμονή για την παρασκευή του καφέ, τους ενοχλούσε. Τότε, ο Moriondo κατάλαβε ότι το να φτιάχνει πολλά φλιτζάνια καφέ ταυτόχρονα θα του επέτρεπε να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες με ταχύτερους ρυθμούς, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Με την άμεση επίβλεψη ενός μηχανικού που προσέλαβε για να επιβλέπει την εφεύρεση του, ο Moriondo παρουσίασε τη μηχανή του εσπρέσο στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου της απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Μάλιστα, έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο "Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος "A. Moriondo". Ο Moriondo συνέχισε να βελτιώνεται και να κατοχυρώνει την εφεύρεσή του τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: skai.gr