Κλείσιμο

Φάσια Τζάνσεν: Το Google Doodle τιμά την Αφρογερμανή τραγουδίστρια

Τα όνειρά της να γίνει χορεύτρια, θρυμματίστηκαν, καθώς η ακαδημία την έδιωξε, υπό το φόβο πως οι Ναζί θα την έκλειναν επειδή δεχόταν μαύρους μαθητές.

Τα 93 χρόνια από τη γέννηση της Φάσια Τζάνσεν (Fasia Jansen), της αφρογερμανής τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και ακτιβίστριας που συνέβαλε στην ανάπτυξη του μεταπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία.

Η Τζάνσεν γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1929, σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν σε οικονομική κρίση και με το ρατσισμό βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία.

Φιλοδοξούσε να γίνει σταρ του χορού και μπήκε σε χορευτική ακαδημία στην ηλικία των 11. Τα όνειρά της θρυμματίστηκαν δύο χρόνια αργότερα καθώς η ακαδημία την έδιωξε, υπό το φόβο πως οι Ναζί θα την έκλειναν επειδή δεχόταν μαύρους μαθητές.

Αναγκάστηκε να μαγειρεύει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νόιενγκαμμε. Εκεί ξεκίνησε να τραγουδά μαζί με τους πολιτικούς κρατούμενους. Το τραγούδι τους βοηθούσε να επιβιώσουν μέσα σε αυτή την τραυματική περίοδο. Μετά τις φρικαλεότητες του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τζάνσεν αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία μουσικής που θα καταγγέλλει την αδικία από όπου και αν προέρχεται. Επίσης, έδωσε μάχες για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γερμανία.

Πηγή: skai.gr