Βρετανοί ταξιδιωτικοί παράγοντες: «Ασφαλής» η Ελλάδα - Ζητούν υπαγωγή της στην «πράσινη» λίστα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι περισσότεροι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους Βρετανούς θα πρέπει να θεωρηθούν ασφαλείς και να υπαχθούν το συντομότερο δυνατό στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα του Λονδίνου, υποστηρίζουν παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν υπαχθεί στην «πορτοκαλί» κατηγορία επικινδυνότητας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση δεκαήμερη απομόνωσης κατ' οίκον για τις αφίξεις στο Ην. Βασίλειο.

Φορείς του τουρισμού, ωστόσο, παραπέμπουν σε στοιχεία από το πρόγραμμα ελέγχων και ιχνηλάτησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS που μοιάζουν να επιβεβαιώνουν πως οι αφίξεις από την Ευρώπη δε συνιστούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα 26 Μαρτίου με 22 Απριλίου μόνο πέντε από τους 635 ταξιδιώτες από την Ελλάδα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ποσοστό 0,8%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για αφίξεις από την Πορτογαλία, που είναι στην πράσινη λίστα, ήταν 0,6% και για τις «πορτοκαλί» Ισπανία 0,7%, Γαλλία 0,8% και Ιταλία 0,4%. Ακόμα πιο χαμηλά ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά θετικότητα για τις αφίξεις από Κύπρο, Μάλτα και Κροατία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν σχολίασε ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει μόνο 12 χώρες και εδάφη στην πράσινη λίστα για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών αναψυχής στις 17 Μαΐου δεν είναι δικαιολογημένη.

Όπως συμπλήρωσε, πέρα από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταφορά κρουσμάτων από την Ευρώπη είναι πολύ περιορισμένη, η πρόοδος των εμβολιασμών θα έπρεπε να σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία για τους Βρετανούς ταξιδιώτες.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης που έχει από χθες συναντήσεις στο Λονδίνο με πολιτικούς και τουριστικούς παράγοντες της Βρετανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ καλό επίπεδο» αναφορικά με την πανδημία και ότι τα πράγματα βελτιώνονται κάθε εβδομάδα.

Σημείωσε δε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση ως προς τα ελληνικά νησιά με μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού.