Βρετανία: Εβδομάδα ανακοινώσεων για τα διεθνή ταξίδια αναψυχής - «Πράσινα» ελληνικά νησιά;

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εντός της εβδομάδας, μάλλον την Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση του Λονδίνου σε ποια κατηγορία θα υπάγεται κάθε χώρα-τουριστικός προορισμός των Βρετανών όταν επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στις 17 Μαΐου.

Όπως έχει προαναγγελθεί, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες χωρών, η πράσινη, η πορτοκαλί και η κόκκινη. Όσοι ταξιδεύουν από τις «πράσινες» χώρες προς τη Βρετανία θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ, ένα προ της αναχώρησης και ένα μετά από την άφιξη. Για τις αφίξεις από τις «πορτοκαλί» χώρες θα προβλέπονται τρία τεστ και απομόνωση δέκα ημερών κατ' οίκον και για όσους ταξιδεύουν από «κόκκινες» χώρες επίσης τρία τεστ και δεκαήμερη καραντίνα, αλλά σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Οι πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι πολύ λίγες χώρες θα είναι στην πράσινη κατηγορία από τις 17 Μαΐου. Το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ και η Μάλτα θεωρούνται σίγουρα πράσινες χώρες, καθώς πληρούν τα κριτήρια του προχωρημένου προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και των λίγων κρουσμάτων.

Άλλες χώρες που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να είναι στην πράσινη λίστα είναι η Πορτογαλία, η Ισλανδία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Μαρόκο, οι Σεϋχέλλες και νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές και ταξιδιωτικούς πράκτορες, αναμένεται να είναι στην πορτοκαλί λίστα.

Πάντως η Daily Telegraph ανέφερε πως ορισμένες «πορτοκαλί» χώρες θα προαχθούν στην πράσινη λίστα εντός του Ιουνίου, καθώς η επανεξέταση των δεδομένων θα γίνεται μάλλον ανά τρεις εβδομάδες. Στα ενδεικτικά παραδείγματα «πορτοκαλί» χωρών που θα γίνουν «πράσινες» η εφημερίδα κατονομάζει τις Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία.

Την Τρίτη δε το Foreign Office απέσυρε τη σύσταση αποφυγής ταξιδιών σε πέντε ελληνικά νησιά, την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κω. Για την υπόλοιπη χώρα διατηρήθηκε η σύσταση αποφυγής όλων πλην των αναγκαίων ταξιδιών.

Αυτές οι επιμέρους συστάσεις για την ώρα υπερκαλύπτονται από τη νομική απαγόρευση ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό, αλλά σχολιαστές επισημαίνουν ότι ίσως συνιστούν μια ένδειξη πως συγκεκριμένες περιοχές μιας χώρας θα μπορούσαν να υπαχθούν στην πράσινη λίστα που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών, όπως π.χ. τα πέντε ελληνικά νησιά.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι πράγματι θα υπάρξει «κάποιο άνοιγμα» στις 17 Μαΐου, όπως ορίζεται από τον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών που έχει παρουσιάσει, αλλά προειδοποίησε πως οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην υπάρξει «εισροή της νόσου» από άλλες χώρες προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρωί της Τρίτης η Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας είπε στον ίδιο τόνο ότι «το πραγματικά σημαντικό πράγμα είναι να μην προχωρήσουμε υπερβολικά γρήγορα και διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει». Κάλεσε δε τους Βρετανούς να περιμένουν μέχρι τις ανακοινώσεις πριν κάνουν κρατήσεις για διακοπές στο εξωτερικό.

Πάντως ο συνήθως επιφυλακτικός καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου, εκ των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα είναι «πολύ πιο φυσιολογικά» αυτό το καλοκαίρι. Όπως είπε, ο κίνδυνος από τα ταξίδια έγκειται στις μετακινήσεις προς και από χώρες με πολύ μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε επίσης ότι ο κίνδυνος για ένα σοβαρό τρίτο κύμα της πανδημίας στη Βρετανία μειώνεται, αν και προειδοποίησε ότι παραλλαγές του κορωνοϊού ανθεκτικές στα εμβόλια συνιστούν «μεγάλη ανησυχία» και θα μπορούσαν να προξενήσουν ένα μεγάλο τρίτο κύμα το φθινόπωρο. Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε, είναι αναγκαίο να χορηγηθεί στον πληθυσμό μία τρίτη ενισχυτική δόση των εμβολίων που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τις επικίνδυνες παραλλαγές.

Την Τρίτη καταγράφηκαν ακόμα τέσσερις θάνατοι λόγω κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με μονοψήφιο αριθμό θυμάτων μετά από τον έναν θάνατο που αναφέρθηκε τη Δευτέρα, κάτι που είχε να συμβεί από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά από την αρχή της πανδημίας στη χώρα τη ζωή τους εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση έχουν χάσει 127.543 φορείς του κορωνοϊού.

Τα κρούσματα του 24ώρου την Τρίτη ήταν 1.946 επί συνόλου 1,07 εκατομμυρίων διαγνωστικών τεστ.

Σε κυλιόμενη επταήμερη βάση τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 13,2% και οι θάνατοι κατά 37%

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid έχουν μειωθεί σε 1.451, εκ των οποίων 185 είναι διασωληνωμένοι.

Στο πεδίο των εμβολιασμών συνολικά πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγηθεί πάνω από 50 εκ. δόσεις - 34,7 εκ. πρώτες δόσεις και 15,6 δεύτερες δόσεις.

Πηγή: skai.gr