Μεγαλύτερα αεροσκάφη προς Ελλάδα εξετάζουν οι Βρετανικές Αερογραμμές

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Οι Βρετανικές Αερογραμμές (BA) εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη τους για πτήσεις προς την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από τη Βρετανία για διακοπές στη χώρα.

Τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό από τη Βρετανία δε θα επιτραπούν πριν από τις 17 Μαΐου, με βάση το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown κατά του κορωνοϊού που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Η ανακοίνωση από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ωστόσο, ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από τη Βρετανία από τα μέσα Μαΐου, με τους εμβολιασθέντες χωρίς να χρειάζονται διαγνωστικό τεστ, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος και κρατήσεων για δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η χρήση μεγαλύτερων αεροσκαφών από την BA προς Ελλάδα εξετάζεται καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να χαρίσει στην εταιρεία μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων από τους ανυπόμονους για διακοπές Βρετανούς.

Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, που αποτελεί τη βάση της ΒΑ, η εταιρεία έχει σταθμευμένα πολλά Boeing 787 και 777 καθώς και Airbus A350 με διπλούς διαδρόμους καμπίνας, δηλαδή με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα μικρότερα και οικονομικότερα ως προς την κατανάλωση καυσίμων αεροσκάφη μονού διαδρόμου που συνήθως χρησιμοποιούνται για τους κοντινούς ευρωπαικούς προορισμούς.

Αυτά τα αεροσκάφη προβλέπεται πως θα είναι διαθέσιμα το Μάιο και για τουλάχιστον κάποιο διάστημα το καλοκαίρι, καθώς οι πιο μακρινοί διεθνείς προορισμοί δεν αναμένεται να ανοίξουν για τους Βρετανούς όσο γρήγορα θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί.

Οι οριστικές αποφάσεις της εταιρείας θα εξαρτηθούν από τον όγκο των κρατήσεων και την πρόοδο του σχεδιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, αναφέρει το Bloomberg.

Οι Βρετανικές Αερογραμμές σχολίασαν σχετικά ότι τα επιχειρησιακά σχέδια είναι υπό διαρκή εξέταση, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες.

Το δημοσίευμα συμπίπτει με τις δηλώσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου της BA Σον Ντόιλ υπέρ του να επιτρέπεται στους εμβολιασθέντες πολίτες να ταξιδεύουν δίχως περιορισμούς. Ο κ. Ντόιλ πρόσθεσε ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται να πετούν, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό που έχει βγει αρνητικό.

Οι διευθετήσεις για τα διεθνή ταξίδια θα ανακοινωθούν από την κυβερνητική Ομάδα Εργασίας υπό τον Υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς στις 12 Απριλίου.

Ο κ. Ντόιλ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί από κοινού με άλλες κυβερνήσεις ώστε να καταλήξουν στην κοινή χρήση εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που θα αποδεικνύουν είτε τον εμβολιασμό είτε το αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Πρόσθεσε ότι η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος τον καθιστά αισιόδοξο πως η BA θα εξυπηρετεί τους Βρετανούς ταξιδιώτες ξανά από το καλοκαίρι.

Η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair έχει πει πως ελπίζει να είναι σε θέση να μεταφέρει σε τουριστικούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι το 70% των επιβατών που είχε εξυπηρετήσει το καλοκαίρι του 2019, προ πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, ακόμα μια διαδικτυακή πλατφόρμα στη Βρετανία επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των επίδοξων τουριστών. Η ιστοσελίδα οικονομικών υπηρεσιών money.co.uk ανέφερε ότι οι αναζητήσεις για ισοτιμίες νομισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 69% το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Οι διαχειριστές έκαναν λόγο για «πυρετό διακοπών» που έχει κατακυριεύσει τους Βρετανούς.

Πηγή: skai.gr