Βρετανία: Στο «πορτοκαλί» παραμένει η Ελλάδα - Πότε αλλάζει η οδηγία για την καραντίνα

Βρετανία: Στο «πορτοκαλί» παραμένει η Ελλάδα - Πότε αλλάζει η οδηγία για την καραντίνα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περιορισμένες είναι οι προσθήκες χωρών στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής κυβέρνησης, μετά από τη νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Από ευρωπαϊκά εδάφη στη λίστα προστίθενται μόνο η Μάλτα, το πορτογαλικό νησί Μαδέιρα και οι ισπανικές Βαλεαρίδες νήσοι. Όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί προορισμοί, πλην Ισλανδίας, Γιβραλτάρ και νήσων Φερόε που ήταν ήδη «πράσινοι» προορισμοί, παραμένουν στην πορτοκαλί λίστα.

Αυτό σημαίνει ότι οι αφίξεις επί βρετανικού εδάφους από χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να μένουν σε κατ' οίκον απομόνωση για δέκα ημέρες.

Στις μέχρι τώρα 11 χώρες και εδάφη της πράσινης λίστας προστίθενται επίσης κυρίως νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής. Οι προσθήκες είναι τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, τα νησιά Κέιμαν, η Ανγκουίλα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Δομινίκα, η Γρενάδα, το Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, η νήσος Μοντσερράτ, οι νήσοι Πίτκαιρν και τα Τερκς & Κάικος.

Στην κόκκινη λίστα, με υποχρέωση καραντίνας σε ξενοδοχείο για τις αφίξεις, προστίθενται η Ερυθραία, η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Μογγολία, η Τυνησία και η Ουγκάντα. Υπενθυμίζεται ότι στην κόκκινη λίστα είναι και η Τουρκία.

Οι νέες λίστες θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης 30 Ιουνίου.

Προς κατάργηση η καραντίνα για τις «πορτοκαλί» χώρες «αργότερα μέσα στο καλοκαίρι»

Η βρετανική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να καταργήσει την υποχρέωση δεκαήμερης κατ' οίκον απομόνωσης για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα, όπως η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Μαζί με τις ανακοινώσεις για τις προσθήκες στην πράσινη λίστα, που από την Ευρώπη περιλαμβάνουν μόνο τη Μάλτα, τη Μαδέιρα και τις Βαλεαρίδες νήσους, ο κ. Σαπς είπε ότι η πρόθεση είναι η καραντίνα «για τους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους του Ην. Βασιλείου» να καταργηθεί «αργότερα μέσα στο καλοκαίρι».

Πρόσθεσε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, η υποχρέωση καραντίνας πιθανότατα θα καταργηθεί σταδιακά, αρχικά μόνο για τους κατοίκους του Ην. Βασιλείου.

Όσοι επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ πριν από την πτήση επιστροφής και δύο ημέρες μετά από την άφιξη.

Σε εξέλιξη είναι δε συζητήσεις για το κατά πόσο παιδιά που θα συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες πρέπει επίσης να εξαιρούνται από την καραντίνα.

Η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής της νέας πολιτικής παραμένει άγνωστη, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για διαίρεση στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ εκείνων που θέλουν κατάργηση της καραντίνας στις 19 Ιουλίου και εκείνων που προτιμούν να γίνει τον Αύγουστο.