Σαλπιγγίδης: Aναβάθμιση ο Βοτανικός - Να μείνει ο Γιοβάνοβιτς

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο paopantou.gr και στον ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, Νίκο Παγκάκη. Ο Έλληνας πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, αποτέλεσε βασικό γρανάζι της Εθνικής για πολλά χρόνια. ‘Έκανε σπουδαία πράγματα με τον ΠΑΟΚ και με τον Παναθηναϊκό. Μας μίλησε εφ΄ όλης της ύλης λίγο πριν το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον “Δικέφαλο του Βορρά” και στο “Τριφύλλι”. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την ψυχολογία των αποδυτηρίων.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Για το αν θα αλλάξει ο Παναθηναϊκός επίπεδο λόγω του Βοτανικού:

“Είναι ξεκάθαρο ότι θα αλλάξει. Είναι πολύ ευχάριστο το πως εξελίχθηκε η διαδικασία για τον σύλλογο. Το να υπάρχουν γήπεδα-στολίδια σε μία χώρα, σε ένα Πρωτάθλημα το αναβαθμίζουν και είναι πολύ σημαντικό και για τους φιλάθλους. Αλλά και για την ποιότητα του ποδοσφαίρου.

Μακάρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και για τον ΠΑΟΚ, ώστε να μιλάμε για ιστορικές ομάδες που έχουν πολλούς φιλάθλους και σύγχρονα γήπεδα. Θα ήταν πολύ καλό για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς το τελευταίο διάστημα δεν ακούμε τόσο ευχάριστα πράγμα. Περισσότερο δυσάρεστα ακούμε”.

Αν θα ήθελε να βρεθεί μέσα στο γήπεδο του Βοτανικού:

“Ποιος δεν θα ήθελε; Είναι πολύ όμορφο να παίζεις σε καινούρια γήπεδα. Είχα την τύχη να παίξω σε αρκετά στάδια, όμως ένας αθλητής χαίρετε να παίζει σε νέους αγωνιστικούς χώρους”.

Για τη δήλωση του Κώστα Μπακογιάννη, ότι η Εθνική μπορεί να βρει ένα νέο σπίτι στον Βοτανικό:

“Σίγουρα είναι σημαντικό να υπάρχουν πολλά στάδιο στη χώρα. Αν και θα έλεγα ότι η Εθνική μιας χώρας θα πρέπει να έχει μία σταθερή έδρα”.

Για το ντέρμπι της Κυριακής και για το πόσο σημαντικό είναι να μην κάνουν κανένα στραβοπάτημα οι ομάδες:

“Νομίζω ότι είναι αρκετά στενά τα περιθώρια, μένουν ακόμα αρκετά ματς, επομένως το οποιοδήποτε στραβοπάτημα για μία ομάδα μπορεί να αποτελέσει… τρικλοποδιά στο κυνήγι των στόχων της. Πόσο μάλλον όταν παίζεις με ομάδες που έχεις πάνω κάτω τους ίδιους στόχους. Όσο περνούν τα παιχνίδια και υπάρχουν απώλειες για τους συλλόγους, τόσο θα απομακρύνονται από τους στόχους που έχουν θέσει. Είναι πολύ κρίσιμο το ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα που διεξάγονται”.

Για το πως βλέπει τις δύο ομάδες αυτή την περίοδο:

“Καταρχήν είναι δύο καλές ομάδες. Βέβαια η κάθε ομάδα έχει τη δική της φιλοσοφία και τη δική της ταυτότητα. Θα έλεγα ότι ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ του φέτος σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Αυτό το δείχνει και η βαθμολογία. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε στον πρώτο γύρο άσχημα, είχε στραβοπατήματα έπειτα είχε μία σταθερότητα.

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρό, ότι έχει περιθώρια βελτίωσης. Αλλά συγκριτικά με τις δύο ομάδες θεωρώ ότι υπολείπεται λίγο σε ρόστερ σε σχέση με τον ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο.

Ο ΠΑΟΚ είναι σε μία παρατεταμένη σταθερότητα στα σημαντικά παιχνίδια. Παίζει καλά, κερδίζει και έχει βελτιώσει την εικόνα του. Το ματς που έρχεται όμως δεν είναι εύκολο γιατί ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ανά διαστήματα πως μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε αντίπαλο διότι έχει ένα ρόστερ το οποίο μπορεί να κάνει εύκολα τη ζημιά. Θα υπάρχει μεγάλη αγωνία και πιστεύω να δούμε ωραίο ποδόσφαιρο”.

Για το πως επηρέασε η διακοπή της ομάδες:

“Εξαρτάται. Μία διακοπή πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει θετικά ή μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά. Όμως, όταν μιλάμε για ένα ντέρμπι το οποίο διεξάγεται ανάμεσα σε δύο ομάδες που είτε η μία είτε η άλλη μπορεί να κερδίσει, είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο και καθόλου η διακοπή. Αυτό είναι που περιμένουμε να δούμε στο ματς, σε τι κατάσταση θα βρίσκονται και κατά τη δική μου άποψη η διακοπή δεν θα επηρεάσει τις δύο ομάδες.”

Για το που θα κριθεί το ντέρμπι:

“Αν τα βάλουμε σε μία ζυγαριά, ο ΠΑΟΚ έχει ένα προβάδισμα όσο αναφορά το ρόστερ όμως το αρνητικό είναι πως παίζει εκτός έδρας σε ένα γήπεδο το οποίο αναμένεται να είναι γεμάτο και να υπάρχει και η πίεση του κόσμου. Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού, πολλά μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Από ένα ντέρμπι τα περιμένεις όλα και είναι δύσκολο να κάνεις κάποια πρόβλεψη.”

Για τον φετινό Παναθηναϊκό με προπονητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς:

” Η αλήθεια είναι ότι ακούω πάρα πολλά χρόνια ότι είναι ένας αξιόλογος προπονητής. Αυτό το βλέπω και εξ αποστάσεως. Αλλά τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, είτε από ανθρώπους του χώρου με τους οποίους συζητάς είτε όπως τα βλέπεις εσύ τα πράγματα από απόσταση.

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα πολύ καλό ρόστερ με το οποίο μπορεί να πετύχει πράγματα αλλά αν δεν είχε τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο ίσως να αντιμετώπιζε περισσότερες δυσκολίες. Το καλύτερο για τον σύλλογο θα ήταν να παραμείνει στην ομάδα και να δημιουργήσει ένα καλύτερο σύνολο με τις κατάλληλες προσθήκες. Το Ελληνικό Πρωτάθλημα έχει ανάγκη τις ιστορικές του ομάδες.”

Για την παραμονή του Γιοβάνοβιτς:

” Πρέπει να μείνει στην ομάδα αλλά αυτό εξαρτάτε από τον Παναθηναϊκό. Θα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός τρόπος σκέψεις.”

Για την αλλαγή συστήματος του Παναθηναϊκού:

“Η κάθε ομάδα έχει τον δικό της τρόπο λειτουργίας. Σε κάποια παιχνίδια που έχουν μερικές ιδιαιτερότητες, όσο αναφορά τον σχηματισμό ο ο προπονητής πρέπει να προσαρμόσει την ομάδα του ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού. Ο κόουτς γνωρίζει καλύτερα και νομίζω ότι αυτό είναι που βλέπουμε και εμείς σαν εικόνα.”

Για την φετινή απόδοση του Καρλίτος:

” Είναι πολύ αξιόλογος ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε πάρα πολύ δυνατά στην αρχή της σεζόν αλλά στην πορεία δεν είχε την εξέλιξη που θα περίμεναν όλοι. Δεν γνωρίζω τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Μπορεί να είναι θέμα τύχης, μπορεί και να μην είναι θέμα τύχης. Άμα έχεις καθημερινή τριβή και έχεις περάσει μέσα από τα αποδυτήρια, δεν θα ήταν ωραίο να εκφράσεις μία άποψη για έναν παίκτη τον οποίο δεν ξέρεις. Δεν γνωρίζω την αιτία και δεν μπορώ να απαντήσω στο που οφείλεται αυτό.”

Για την πίεση που υπάρχει στους επιθετικούς:

“Νομίζω ο επιθετικός τρέφεται από τα γκολ που βάζει και είναι πολύ σημαντικό για αυτόν να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με αυτά. Όταν υπάρχουν σερί ματς στα οποία δεν πετυχαίνεις γκολ, όσο περνάει το ματς γίνεται για εσένα πιο βαρύ αυτό. Νομίζω ότι είναι και αυτό ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να επηρεάσει έναν επιθετικό.

Είναι κάποιοι που λες από όπου και να σουτάρει θα την βάλει μέσα ενώ υπάρχουν άλλοι που λες δεν μπορεί να σκοράρει με τίποτα ανάλογα με την περίοδο που διανύει. Παίζει σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία του επιθετικού αυτό το στοιχείο, ίσως να είναι και κάτι που τον επηρέασε αλλά και πάλι δεν γνωρίζω.”

Για τον Φώτη Ιωαννίδη:

“Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Είναι ένας επιθετικός ο οποίος έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να βρεθεί και στο γκολ αλλά θα κάνει και την βρώμικη δουλειά ώστε να βοηθήσει τα εξτρέμ. Είναι ένας παίκτης που μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους και τον θεωρώ πολύ καλό.”

Για το ενδεχόμενο να χτυπήσει ο ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα αλλά και για τις αναμετρήσεις με την Μαρσέιγ:

“Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα μεγάλο προβάδισμα για το Πρωτάθλημα. Στα επόμενα δύο παιχνίδια θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει πολύ στη βαθμολογία. Βέβαια όσο υπάρχουν ακόμα αγωνιστικές εννοείται ότι θα πρέπει να παλέψεις και να εξαντλήσεις όλα τα περιθώρια. Η Μαρσέιγ είναι μία πολύ δυνατή ομάδα, θεωρώ ότι έχει προβάδισμα σε αυτό το ζευγάρι αλλά ο ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο ζευγάρι. “

Για το πόσο έχει λείψει ο Παναθηναϊκός από την Ευρώπη:

“Είναι πολύ δυσάρεστο μία τόσο ιστορική ομάδα να μην αγωνίζεται στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός έχει ταλαιπωρημένο αρκετά τα τελευταία χρόνια και ελπίζω η φετινή χρονιά να είναι η αρχή μίας νέας σελίδας. Χρειάζεται δυνατό τον Παναθηναϊκό το ελληνικό ποδόσφαιρο.”

Για το αν θα πάρει φέτος ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο ο Παναθηναϊκός:

“Από τον ίδιο εξαρτάται. Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά μπορεί να τα καταφέρει.”

Για το αν θα δούμε τον ίδιο σε κάποιο ποδοσφαιρικό πόστο:

” Η αλήθεια είναι πως από τότε που αποσύρθηκα από το ποδόσφαιρο δεν έχω ασχοληθεί αρκετά. Δεν έχει προκύψει κάτι το οποίο να μου τραβήξει το ενδιαφέρον, ώστε να το ακολουθήσω. Τώρα, για το μέλλον δεν γνωρίζω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θέλω να είμαι στον χώρο αλλά σε ένα πόστο που θα μπορούσα να προσφέρω.

Η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις παραστάσεις είναι ένα έξτρα χαρτί για να βοηθήσεις τα νέα παιδιά που έρχονται αλλά δεν είναι μόνο αυτό το οποίο θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Συνήθως, όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον χώρο του ποδόσφαιρού τότε αυτό τον απορροφάει. “

Πηγή: paopantou