Μπάσκετ: Η Ελλάδα διεκδικεί το προολυμπιακό τουρνουά του 2024

Η Ομοσπονδία Μπάσκετ απέστειλε το αίτημα στη FIBA

Η Ελλάδα κατέθεσε υποψηφιότητα για το Προολυμπιακό Τουρνουά του 2024. Ήδη κατατέθηκε το σχετικό αίτημα στην FIBA, ενώ θα κατατεθεί και ένας πλήρης φάκελος, με τις πιθανότητες να ανατεθεί η διοργάνωση στην Ελλάδα να είναι πολύ καλές. Άλλωστε οι σχέσεις ΕΟΚ και παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι εξαιρετικές και η συνεργασία τους πετυχημένη, με την ανάθεση διοργανώσεων όπως το Ευρωμπάσκετ Γυναικών του 2025 και διοργανώσεις μικρών εθνικών ομάδων σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Το ΣΕΦ, το κλειστό των Άνω Λιοσίων και το ΟΑΚΑ είναι τα επικρατέστερα γήπεδα για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, που θα γίνει 2-7 Ιουλίου, με την έδρα του Ολυμπιακού να είναι η επικρατέστερη, ειδικά μετά και την αύξηση της χωρητικότητάς της. To ΟΑΚΑ, που αποτελεί την έδρα της Εθνικής ομάδας εδώ και δεκαετίες, δύσκολα θα είναι διαθέσιμο λόγω των εργασιών ανακαίνισης που θα κάνει ο Παναθηναϊκός έχοντας πάρει τη χρήση του για 49 χρόνια.

Η ΕΟΚ έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο για την κάλυψη του κόστους, που είναι μεταξύ 2,5-3 εκατ. ευρώ και φέρεραι να έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια για την άρτια διοργάνωση του τουρνουά. Τα έξοιδα θα καλυφθούν από δικούς τους πόρους, χορηγίες και με μια μικρή συμμετοχή από το κράτος.

H FIBA θα επιλέξει τους επόμενους μήνες τις τέσσερις εκλεκτές πόλεις που θα χαρίσουν τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παγκόσμια ομοσπονδία θα ήθελε ιδανικά να ανατεθούν τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά σε τέσσερις ηπείρους, ωστόσο το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν τουλάχιστον δύο στην Ευρώπη (το 2021 είχαν γίνει τρία στην Ευρώπη). Η Ισπανία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ ακούγονται επίσης ως υποψήφιες η Σλοβενία και η Λετονία.

Εφόσον η Ελλάδα πάρει τη διοργάνωση, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να προκριθεί, αλλά και να παραταχθεί με την πληρέστατη δυνατή σύνθεση. Είναι προφανές πως μια διοργανωση μέσα στη χώρα, σε ένα κατάμεστο γήπεδο, θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τους παίκτες που θέλουν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συμμετοχή της Εθνικής μπάσκετ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2008 στο Πεκίνο, εξασφαλίστηκε μέσα από Προολυμπιακό Τουρνουά που είχε γίνει στο ΟΑΚΑ.

Μετά την ολοκλήρωση τoυ Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ και την πρόκριση των ΗΠΑ, Γερμανίας, Σερβίας και Καναδά στους «4» της διοργάνωσης, ξεκαθαρίστηκε και το τοπίο αναφορικά με τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Προολυμπιακό Τουρνούα.

Οι τέσσερις παραπάνω χώρες εξασφάλισαν την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ενώ, με δεδομένο πως τόσο η οικοδέσποινα Γαλλία, όσο και το Νότιο Σουδάν από την Αφρική, η Ιαπωνία από την Ασία και η Αυστραλία από την Ωκεανία έχουν τσεκάρει το εισιτήριο για το Παρίσι, μένουν ακόμα τέσσερις θέσεις για να συμπληρωθεί το παζλ των δώδεκα ομάδων που θα δώσουν το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα τέσσερα αυτά εισιτήρια θα κριθούν σε ισάριθμα προολυμπιακά τουρνουά, στα οποία και θα συμμετέχουν από έξι ομάδες. Πλέον, οι ομάδες αυτές είναι οι εξής: Πολωνία, Κροατία, Μπαχρέιν, Καμερούν, Μπαχάμες, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Σλοβενία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Γεωργία, Φινλανδία, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Αίγυπτος, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού.

Πηγή: sport-fm.gr