Φόβοι για δράση των Ρώσων μισθοφόρων της Wagner και στο Κόσοβο

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις κατά της ομάδας που συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και δρα ως παραστρατιωτικός ιδιωτικός στρατός

Το Κόσοβο εφάρμοσε κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, χαρακτηρίζοντάς την de facto ως σημαντική διεθνή εγκληματική οργάνωση, καθώς οι φόβοι για τη δράση της στην περιοχή παραμένουν.

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις κατά της ομάδας που συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και δρα ως παραστρατιωτικός ιδιωτικός στρατός.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε την ευθυγράμμιση της χώρας με την απόφαση, δηλώνοντας ότι οι μισθοφόροι «απειλούν και υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπέσνικ Μπισλίμι δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις αποσκοπούν στη μείωση των δυνατοτήτων της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

«Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου προτείνει τη συμπλήρωση και τροποποίηση της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, οι οποίες εφαρμόζονται από τη Δημοκρατία μας σε σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις κατά της οργάνωσης Βάγκνερ, καθώς και των συνεργατών τους και άλλων εταιρειών που υποστηρίζουν τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία», πρόσθεσε.

Αλλά οι λόγοι που το Κόσοβο επιβάλλει τις κυρώσεις στην ομάδα Βάγκνερ θα μπορούσαν, επίσης, να απορρέουν από την αναφερόμενη δραστηριότητα της οργάνωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τον Ιανουάριο του 2023, η REL ανέφερε ότι η ομάδα στρατολογούσε άτομα από την περιοχή μέσω δεσμών με δεξιές οργανώσεις. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και είναι πιθανό να ώθησε το Υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις.

Στη Σερβία, ο ηγέτης της δεξιάς Λαϊκής Περιπολίας, Ντάμιαν Κνέζεβιτς, επισκέφθηκε το Κέντρο Στρατιωτικής Τεχνολογίας της Βάγκνερ στη Ρωσία. Τοιχογραφίες που υποστηρίζουν την ομάδα έχουν επίσης εμφανιστεί στο Βελιγράδι από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επιπλέον, το Russia Today Balkan καταδικάστηκε επειδή δημοσίευσε μια διαφήμιση της Βάγκνερ που αναζητούσε «εθελοντές».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφήμιση, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει γι’ αυτήν και ότι η Σερβία τιμωρεί όσους συμμετέχουν σε πολέμους στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις ομάδες για τη δημοσίευση διαφημίσεων στα σερβικά.

«Γιατί το κάνετε αυτό στη Σερβία;» είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε: «Γιατί εσείς, από την Βάγκνερ, καλείτε κάποιον από τη Σερβία, ενώ γνωρίζετε ότι αυτό είναι ενάντια στους κανονισμούς μας;». Σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας, είναι παράνομο να συμμετέχει ένας Σέρβος πολίτης σε ξένο πόλεμο και αρκετοί έχουν καταδικαστεί γι’ αυτό.

Το Russia Today έχει απαγορευτεί σε ολόκληρη την ΕΕ από το 2022, αλλά άρχισε να λειτουργεί στη Σερβία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η Σερβία απέτυχε να ευθυγραμμιστεί με τις περισσότερες από τις κυρώσεις κατά της Μόσχας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βοσνίας ανέφεραν επίσης δραστηριότητες της ομάδας στην βοσνιακή επικράτεια.

Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο, η σερβική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα ως ύποπτα για έκκληση σε βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης και για κατοχή όπλων. Οι άνδρες φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με την Ομάδα Βάγκνερ και συμμετείχαν σε διαμαρτυρία μαζί με ακροδεξιές ομάδες, απαιτώντας από τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να απορρίψει το υποστηριζόμενο από την ΕΕ σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, στην Πρίστινα, οι αρχές έχουν κατηγορήσει το Βελιγράδι ότι συνεργάζεται με την ομάδα σε βάρος του Κοσσυφοπεδίου.

Η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι δήλωσε ότι η ομάδα Βάγκνερ συνεργάζεται με σερβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις για να εισάγουν λαθραία όπλα στο Κοσσυφοπέδιο και ότι μια πιθανή υβριδική επίθεση για την προσάρτηση τμημάτων της χώρας θα μπορούσε να είναι στα σκαριά.

«Φέρνουν όπλα και στολές, αλλά δεν αποτελούν επίσημα μέρος του σερβικού στρατού», δήλωσε η Οσμάνι στην Telegraph.

«Αν δείτε τι έκανε ο Πούτιν το 2014, είναι το ίδιο παιχνίδι. Εργαλειοποίησε τους Ρώσους που ζουν στην Κριμαία, στη συνέχεια έστησε επιχειρήσεις με ψεύτικη σημαία και τελικά έστειλε αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες. Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι οι σερβικές παραστρατιωτικές ομάδες το οργάνωσαν όλο αυτό με την Βάγκνερ», είπε.

Ο Βούτσιτς βέβαια έχει αρνηθεί ότι η  Βάγκνερ έχει παρουσία στη Σερβία.

Πηγή: euractiv.gr