Σε διπλωματικό επεισόδιο Βραζιλίας-Ισπανίας εξελίσσεται η υπόθεση του Βινίσιους - «Πάρτε μέτρα για τις ρατσιστικές επιθέσεις»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας κάλεσε τον Ισπανό πρεσβευτή για εξηγήσεις - «Δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή της επανάληψης αυτών των πράξεων ρατσισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Η Βραζιλία καταδίκασε τη Δευτέρα τις «ρατσιστικές επιθέσεις» που έχει υποστεί επανειλημμένα στην Ισπανία ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας και τις αθλητικές αρχές να τιμωρήσουν τους εμπλεκόμενους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο κάλεσε τον πρεσβευτή της Ισπανίας τη Δευτέρα (22/05) για να εξηγήσει την κατάσταση μετά το τελευταίο περιστατικό της Κυριακής (21/05), όταν φέρεται να «εκτοξεύτηκαν» ρατσιστικά σχόλια στον μαύρο επιθετικό και πρώτο σκόρερ των «μερένγκες».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των γεγονότων και την εμφάνιση ενός ακόμη απαράδεκτου επεισοδίου, η κυβέρνηση της Βραζιλίας λυπάται βαθύτατα που, μέχρι τώρα, δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή της επανάληψης αυτών των πράξεων ρατσισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από τον πρέσβη Μαρ Φερνάντεθ Παλάσιος να ενημερώσει για το περιστατικό που ώθησε τον Πρόεδρο Λουίς Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα να καλέσει τη FIFA και τη LaLiga ώστε να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ρατσισμού, που φαίνεται να ριζώνει, στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το πρακτορείο Ρόιτερς έδειχναν εκατοντάδες οπαδούς της Βαλένθια να τραγουδούν το "Vinicius is a monkey" (ο Βινίσιους είναι πίθηκος) καθώς το λεωφορείο της Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στο στάδιο «Μεστάγια» πριν από τον αγώνα της Κυριακής (21/05).

Το ματς διακόπηκε για 10 λεπτά αφού ο 22χρονος επιθετικός, ο δεύτερος σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης σε όλες τις διοργανώσεις την τρέχουσα σεζόν με 23 τέρματα, υπέδειξε τους οπαδούς που φέρεται να του επιτέθηκαν με ρατσιστικά σχόλια. Ο Βινίσιους αποβλήθηκε για την αντίδρασή του κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Μαρία Λάουρα ντα Ρόσα, δήλωσε έκπληκτη από τις επανειλημμένες ρατσιστικές επιθέσεις στον παίκτη. «Ο Βινίσιους Τζούνιορ πήρε κόκκινη κάρτα επειδή δεν άντεξε όλα αυτά. Η κόκκινη κάρτα έπρεπε να δοθεί στον ρατσισμό» ανέφερε σε σεμινάριο για τις σχέσεις της Βραζιλίας με τα αφρικανικά έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ