Ανοιξε για το κοινό το μαυσωλείο του Πελέ

Ένας χώρος λατρείας για τον μεγάλο Πελέ

Στην πόλη Σάντος, όπου πέρασε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης καριέρας του, άνοιξε για το κοινό το μαυσωλείο όπου «αναπαύεται» ο Πελέ. Ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου πέθανε τον Δεκέμβριο σε ηλικία 82 ετών, στην πόλη Σάντος και πλέον υπάρχει ένας χώρος λατρείας για τα εκατομμύρια των θαυμαστών του.

Δύο χρυσά αγάλματα του «Βασιλιά Πελέ» περίμεναν τους πρώτους επισκέπτες στην είσοδο του μαυσωλείου του Εντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο. Οπως είναι γνωστό, ο Πελέ, είχε αγοράσει μια θέση στην οικουμενική νεκρόπολη της πόλης του λιμανιού, όπου έπαιξε για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και έκτισε τον μύθο του.

Ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Πελέ, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου στις 29 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε ένα «κάθετο νεκροταφείο», το υψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Εκεί, είναι θαμμένοι και ο πατέρας του, ο αδελφός του και μια από τις κόρες του.

Το ειδικά σχεδιασμένο για αυτόν μαυσωλείο, καλύπτει έναν χώρο 200 τ.μ. και θυμίζει γήπεδο ποδοσφαίρου, με τον συνθετικό χλοοτάπητα και τις φωτογραφίες του «Βασιλιά». Η πρόσβαση, γίνεται μέσω ενός διαδρόμου πλάτους δύο μέτρων διακοσμημένου με φωτογραφίες του πιό διάσημου «Νο 10» στην ποδοσφαιρική Ιστορία και βρίσκεται στον 1ο από τους 14 ορόφους του επιβλητικού κτηρίου.

«Αισθανόμαστε ακόμη πολύ πόνο, πολλή νοσταλγία, αλλά και πολλή υπερηφάνεια και χαρά, για τις πράξεις τρυφερότητας και σεβασμού που απολαμβάνει», σχολίασε εμφανώς συγκινημένος, ο Εντίνιο, ένα από τα έξι παιδιά του Πελέ.

Το σώμα του τρις παγκόσμιου πρωταθλητή, αναπαύεται σε ένα λαμπερό χρυσό φέρετρο, στολισμένο με έναν σταυρό. Στα πλάγια, δύο μαύρα πάνελ αντιπροσωπεύουν το χιλιοστό γκολ που πανηγύρισε ο Πελέ με υψωμένη την γροθιά του.

Προς το παρόν και σε καθημερινή βάση, μόνο 60 άτομα μπορούν να επισκέπτονται το μαυσωλείο του Πελέ, αν και οι τοπικές Αρχές, θέλουν να κάνουν το κάθετο νεκροταφείο, τουριστικό σημείο.

Η νεκρόπολη, που περιβάλλεται από πολλά είδη φυτών, μοιάζει εξωτερικά με ένα μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο, με την λευκή του πρόσοψη. Προσφέρει 18.000 τάφους και έναν ειδικό χώρο για τα δοχεία που περιέχουν την στάχτη των νεκρών. Η πολυτελής εγκατάσταση που σχεδιάσθηκε από έναν Αργεντινό επιχειρηματία, καταλαμβάνει τέσσερα εκτάρια και προσφέρει αίθουσες διαλογισμού, σουίτες ανάπαυσης, εστιατόριο που λειτουργεί όλο το 24ωρο, παρεκκλήσι, μουσείο αυτοκινήτων, πτηνοτροφείο και μία μικρή λίμνη με ψάρια.

Από το κάθετο νεκροταφείο, ο επισκέπτης που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στον Πελέ, μπορεί να δει, το στάδιο Vila Belmiro της Σάντος, όπου στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον εκλιπόντα.

Πηγή: sport-fm.gr