Την αυτοψία που διενήργησε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πριν λίγες ημέρες, έστειλε με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στην υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, αναφορικά με την αξιολόγηση της προσβασιμότητας των παρεμβάσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο χώρο, τον εντοπισμό σημείων που χρειάζονται βελτίωση και την ανταλλαγή απόψεων με τους μελετητές και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού για την διασφάλιση της ασφαλούς και ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων στον Βράχο, μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης.

Συνοπτικά η ΕΣΑμεΑ εντόπισε τα παρακάτω, που περιγράφονται αναλυτικά στο έγγραφο της αυτοψίας:

·         Χρειάζονται βελτιώσεις στους χώρους στάθμευσης, για παράδειγμα χωροθέτηση και επισήμανση θέσεων στάσης- στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία τόσο στο δημόσιο χώρο στάθμευσης επί της οδού Ροβέρτου Γκάλλι όσο και στο χώρο πλησίον της «εισόδου ΑμεΑ» στο άλσος Αρείου Πάγου και καθοδηγητική σήμανση προς την «είσοδο ΑμεΑ».

·         Στις διαδρομές επί του Βράχου και τον Ιστορικό Περίπατο χρειάζεται τοποθέτηση κιγκλιδώματος κλπ., προσβάσιμες πληροφοριακές πινακίδες, επισήμανση κινδύνων, απομείωση αυτών, καθίσματα σε σημεία εύκολα εντοπίσιμα και προσβάσιμα από όλους, προσβασιμότητα Μουσείου.

·         Στον τομέα της πληροφόρησης χρειάζεται να δημιουργηθεί προσβάσιμη ιστοσελίδα με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την προετοιμασία μιας ασφαλούς και ανεμπόδιστης επίσκεψης (ωράρια, τιμές, δυνατότητα βοήθειας, συμβουλές ασφαλείας, θέσεις στάθμευσης, χρήση golf carts, σημεία αυξημένης επικινδυνότητας, δυνατότητα προγραμματισμού επισκέψεων κ.λπ.), καθώς και αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και δημιουργία προσβάσιμων εφαρμογών.

·         Εκπαίδευση προσωπικού: Εκπαίδευση οδηγών golf carts, φυλάκων και προσωπικού Υπηρεσίας εξυπηρέτησης επισκεπτών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε θέματα εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία (βασικές τεχνικές συνοδείας, τρόποι επικοινωνίας κ.λπ.) - με υλοποίηση της εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ (ΙΝΕΣΑμεΑ), διάθεση περιορισμένου αριθμού χειροκίνητων αμαξιδίων, στο χώρο της «εισόδου ΑμεΑ» για επισκέπτες βαδίζοντες που ενδεχομένως τα χρειαστούν.

·         Για την υπηρεσία Εξυπηρέτησης επισκεπτών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στην Ακρόπολη και σε κάθε αρχαιολογικό χώρο και μεγάλο μουσείο της χώρας χρειάζεται η δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης επισκεπτών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

Επισημαίνεται ότι η ΕΣΑμεΑ εστιάζει ιδιαίτερα στην άμεση -από την παρούσα ήδη τουριστική περίοδο- δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης, στελεχωμένης από προσωπικό εκπαιδευμένο σε θέματα αναπηρίας.

Η Υπηρεσία αυτή προτείνεται να αναπτυχθεί κατά τα πρότυπα της ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης επιβατών με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα, που προβλέπουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για τα δικαιώματα επιβατών με αναπηρία (π.χ. Κανονισμός ΕΚ 1107/2006), όχι μόνο στον χώρο της Ακρόπολης αλλά και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μεγάλα μουσεία της χώρας, που θα διασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση σε αυτή την μεγάλη κατηγορία επισκεπτών σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, αφενός παρέχοντας τη δυνατότητα επίσκεψης ακόμη και σε μοναχικά άτομα μειωμένης κινητικότητας και αφετέρου δίνοντας την ευκαιρία απόλαυσης του ελληνικού πολιτισμού τόσο στα άτομα μειωμένης κινητικότητας όσο και στα άτομα της οικογενείας τους που συνήθως εκτελούν χρέη συνοδού χωρίς όμως συχνά να έχουν την κατάλληλη φυσική διάπλαση και δύναμη να αντιμετωπίσουν απότομες κλίσεις ή μεγαλύτερες διαδρομές.

Θα συνδράμει επίσης στην προώθηση του Προσβάσιμου Τουρισμού, ο οποίος εκτιμάται βάσει μελετών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι κατά το έτος 2012 δημιούργησε 786 δισεκατομμύρια ευρώ μεικτό κύκλο εργασιών και υποστήριξε 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας αταλάντευτα διεκδικούν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα για ανεμπόδιστη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους τα απαράμιλλης αξίας μνημεία της χώρας μας, τα μουσεία, τους χώρους πολιτισμού.

Ταυτόχρονα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα καταθέτουμε πάντοτε τεκμηριωμένες προτάσεις για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού δικαιώματος. Αναμένουμε ότι η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει στα άτομα με αναπηρία από τη χώρας μας και από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα μας, το δικαίωμά τους για ισότιμη πρόσβαση».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις