Ζεσταίνει τις μηχανές το ΠΑΣΟΚ - Μεγάλη εκδήλωση στην Κρήτη

Προγραμματίζεται μια μεγάλη εκδήλωση, ενδεχομένως στην Κρήτη, για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της συζήτησης του προγράμματος με τους πολίτες

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην πίεση που δέχεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιτάχυνση της προγραμματικού έργου του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλάκης τελείωσε τη συγγραφή των οικονομικών προτάσεων και με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβούλιου (περίπου σε μια εβδομάδα) θα αρχίσει η διαβούλευση με τα στελέχη.

Προγραμματίζεται επίσης μια μεγάλη εκδήλωση, ενδεχομένως στην Κρήτη, για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της συζήτησης του προγράμματος με τους πολίτες. Αν δεν υπάρξει τελικά εκλογικός αιφνιδιασμός τον Σεπτέμβριο, κομματικές πηγές τονίζουν, πως τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου θα γίνει το «ξαναζέσταμα» της κομματικής βάσης με σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις περιφέρειες.

Η προγραμματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

Το Κείμενο Προγραμματικών Θέσεων που θα βρεθεί στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης αποτελεί συνέχεια, διεύρυνση και εμβάθυνση του κειμένου Προγραμματικού Πλαισίου που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη και τέθηκε σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση. Το νέο σύνθετο κείμενο εμπεριέχει θέματα για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας με απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Προτείνονται πολιτικές εκσυγχρονισμού, ψηφιοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης με καινοτομία και εξωστρέφεια για τους τομείς της μεταποίησης, του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, του πολιτισμού, των δικτύων ενέργειας και των μεταφορών με κύρια πηγή χρηματοδοτήσεων του αναξιοποίητους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρουσιάζεται ακόμα σχέδιο πλήρους και ομαλής απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας, χωροθέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα πρότυπα και περιβαλλοντική προστασία. Προβλέπονται σχέδια χρηματοδοτήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοφυείς (start-ups). Ξεχωριστή θέση κατέχει το κεφάλαιο για την «Ψηφιακή Ελλάδα» ένα ολιστικό σχέδιο ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας που συνοδεύεται από πακέτο μεταρρυθμίσεων κι όχι απλώς αποσπασματικές ψηφιοποιήσεις λειτουργιών του δημοσίου.

Το πρόγραμμα προχωρά και σε προτάσεις ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας προκειμένου να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες με όφελος για την εθνική οικονομία και θέσεις εργασίας.

Παρουσιάζεται αναλυτικά το σχέδιο που έχει προβάλει το ΠΑΣΟΚ για τη στεγαστική πολιτική για νέα ζευγάρια με την ανέγερση χιλιάδων κατοικιών από το Ταμείο Ανάκαμψης με ταυτόχρονη στήριξη της Εργασίας, σε όλες τις σύγχρονες μορφές της (ψηφιακές πλατφόρμες κλπ) με κανόνες και αξιοπρέπεια.

Για την Υγεία περιλαμβάνονται προτάσεις για ένα επαρκώς στελεχωμένο και οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Προληπτικής Υγείας αλλά και αύξηση των ΜΕΘ. Στο τομέα των συντάξεων προτείνεται η επαναφορά του ΕΚΑΣ που το ΠΑΣΟΚ θέσπισε.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, δίνεται έμφαση στην καλύτερη είσπραξη εσόδων και τη φορολόγηση πλούτου με συγκράτηση και αξιολόγηση δημοσίων καταναλωτικών δαπανών (που εκτοξεύτηκαν επί ΝΔ). Άντληση επενδυτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλο μέρος των θέσεων αφορά σειρά μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση για περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία μέσω και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας

Πηγή: skai.gr