Κλείσιμο

Ζεμενίδης σε ΣΚΑΪ: Το λάθος Ερντογάν. Πόσο δύσκολη θα είναι η συναντηση του με Μπάιντεν (vid)

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), από τα στελέχη της ομογένειας με συνολική και εκ των έσω εικόνα των πολιτικών διεργασιών στην Ουάσιγκτον, προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας και άριστη γνώση του σύνθετου παζλ των σχέσεων της Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε πόσο δύσκολη θα είναι η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη:

ΕΡ:Πόσο δύσκολη περιμένεις ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ;

ΕΝΤΙ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ: Αρκετά δύσκολη για τον κ. Ερντογάν. Παρ' όλο που ο ίδιος ο Ερντογάν θα την παρουσιάσει ως μια μεγάλη νίκη στον Τύπο του. Αλλά, όπως είδαμε και στη Γερουσία με τον Μπλίνκεν, η κυβέρνηση Μπάιντεν τα λέει ανοιχτά όλα τα παράπονά της για την Τουρκία. Έχει αλλάξει μια τυπική πολιτική για την Τουρκία που συζητάμε τα προβλήματα πίσω από κλειστές πόρτες και τα ακούμε και είδαμε φυσικά, όταν πήγε η υφυπουργός Γουέντι Σέρμαν στην Τουρκία, έκανε αναφορές με κριτική. Μπορεί να μην το παίξει πολύ αυστηρός ο Μπάιντεν, γιατί έχει και ένα στυλ που έχουμε συνηθίσει, αλλά θα είναι δύσκολο.

ΕΡ: Η διαφορά η βασική που είναι οι S400 παραμένει στο τραπέζι. ΟΙ ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές τους στην Τουρκία. Η Τουρκία τις ακούει; 

ΕΝΤΙ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ: Όχι ακόμα, δεν νομίζω. Η Τουρκία ακόμα πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται την Άγκυρα περισσότερο από την Ουάσιγκτον και κάνει λάθος. 

ΕΡ:Η Τουρκία προσπαθεί για να μην μείνει στα σκαριά ένα πολύ ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν σε αυτό το μέτωπο;

ΕΝΤΙ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν νομίζω. Οι Τούρκοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει. Είδαμε ότι παίζουν το ίδιο παιχνίδι με τον Τραμπ, ό,τι και να έλεγε το Κογκρέσο ότι θα τους έσωζε αυτό. Υπάρχει απόφαση του Κογκρέσου. Και να το ήθελε ο Μπάιντεν που έχουμε δει ότι η ομάδα του το έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή, αλλά και να το ήθελε η Προεδρία να κάνει αλλαγή εδώ, θα βρουν τον μπελά τους με το Κογκρέσο. 

ΕΡ:Η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι θέμα συζήτησης;

ΕΝΤΙ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ: Θα είναι και μας έδωσε ήδη από χθες ένα preview ο κ. Μπλίνκεν, όταν απάντησε στις ερωτήσεις του Γερουσιαστή Μενέντεζ, λέγοντας ότι θέλουν να είναι ήσυχα τα πράγματα στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Τους θυμίζουμε τις απειλές στον Ερντογάν για την επάνοδο του Γιαβούζ στη Μεσόγειο. Δεν θα είναι το κεντρικό θέμα, αλλά θα αναφερθεί. Και πριν τη συνάντηση το Κογκρέσο θα στείλει άλλο μήνυμα για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr