Επίσκεψη ντι Μάιο στην Αθήνα: Στο τραπέζι ΑΟΖ και τουρισμός 

Το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που ενδιαφέρει την Αθήνα στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και το θέμα του τουρισμού που αναμένεται να θιγεί από ιταλικής πλευράς, καθώς και άλλα περιφερειακά θέματα ζωτικής σημασίας (λιβυκό, αγωγός EastMed) αναμένεται να συζητηθούν την Τρίτη κατά τη συνάντηση του Λουίτζι Ντι Μάιο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περίπου στη 13.30.

Το σημαντικότερο θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία για ΑΟΖ είναι η αλιεία. Εφόσον υπάρξει πολιτική δήλωση που θα καλύπτει την Ιταλία, δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα. Στο κακό σενάριο η Ρώμη δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για συμφωνία. 

Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα, η Ιταλία ανέβασε τους τόνους σε μια προσπάθεια να ξεχάσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, επιμένει ότι έστω και αν γνωρίζει και ισχύει το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα. Θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.

«Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες» είχε επισημάνει από πλευράς του ο Λουίτζι ντι Μάιο. 
Το πρώτο του ταξίδι από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποίησε εξάλλου ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο.

Ρώμη και Βερολίνο υποστηρίζουν την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων στον τουρισμό προκειμένου το κάθε κράτος-μέλος να είναι σε θέση να ελέγχει την ασφάλεια των πολιτών του στους τουριστικούς προορισμούς. Ο κ. ντι Μάιο διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα ενημερώνει διαρκώς με «διαφάνεια» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Τις τελευταίες 7 ημέρες σημειώθηκαν 3 κρούσματα ανά 100.000 κάτοικους. 


Με πληροφορίες από DW
 

Πηγή: skai.gr