Για αύξηση εθνικής κυριαρχίας με ειρηνικά μέσα έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

O εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα η Βουλή ψηφίζει ένα ιστορικό νομοσχέδιο διότι αυξάνει, με ειρηνικά μέσα, την εθνική κυριαρχία της και, για πρώτη φορά, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της.

«To σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί απτή απόδειξη της ελληνικής αποφασιστικότητας, πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ιστορικό και για έναν επιπλέον λόγο: Έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Σήμερα, που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο πολιτικός κόσμος στέλνει μήνυμα ενότητας. Στέλνει μήνυμα συναίνεσης. Και αυτό φάνηκε και στις συνεδριάσεις μας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου είχαμε έναν γόνιμο διάλογο στη βάση ιδεών και επιχειρημάτων. Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει την υπευθυνότητα με την οποία προσεγγίζουν τα κόμματα αυτό το ιστορικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Το παρόν νομοθέτημα μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την περαιτέρω καλλιέργεια εθνικής συνεννόησης σε μεγάλα εθνικά ζητήματα», επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που κινείται σταθερά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ύστερα από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και τη συνεννόηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αλβανία, προχωρά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα δυτικά. Όμως, η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το μονομερές της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και σε άλλες περιοχές, όπως και όταν το κρίνει εθνικά ωφέλιμο», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η επέκταση δεν γίνεται αποσπασματικά. Δεν γίνεται ξαφνικά μία ωραία πρωία», αλλά «με τόλμη και αποφασιστικότητα, η κυβέρνηση διευθετεί σταδιακά τα εκκρεμή ζητήματα με γειτονικά κράτη και προχωρά βήμα-βήμα στην εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ