Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το προσεχές διάστημα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη, επαναβεβαίωσε από τη Βουλή, ο Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα περιλαμβάνει εκτός από το νότιο και το ανατολικό τμήμα. 

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, μία μόλις ημέρα μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και δεδομένης της διευρυμένης ατζέντας που επιχειρεί να πετύχει η Άγκυρα στις επικείμενες διερευνητικές επαφές, ερμηνεύεται και ως ηχηρή απάντηση της Αθήνας, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει το παραμικρό αναφαίρετο κυριαρχικό της δικαίωμα και δεν συζητά επουδενί τέτοια ζητήματα. 

«Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του κ. Κατρούγκαλου περί διάστασης απόψεων του ίδιου με τον Πρωθυπουργό αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και δη της υφαλοκρηπίδας και των μη οριοθετημένων ζωνών, όπως και τις αιχμές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητάει ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την αιγιαλίτιδα ζώνη.

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Όσο για την ερμηνεία των φράσεων του Πρωθυπουργού που υπονοεί ότι θα διαπραγματεύονταν με την Τουρκία τα χωρικά ύδατα, αντιβαίνει στη λογική. Ουδείς Πρωθυπουργός, οποτεδήποτε, δεν θα τα διαπραγματευόταν γιατί είναι θέμα κυριαρχίας κι όχι διαπραγμάτευσης».

Απαντώντας επίσης στην κριτική του κ. Κατρούγκαλου περί διπλού κέντρου άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στο Βερολίνο, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε  πως δεν ασκείται πολιτική αν αγνοία του, σχολιάζοντας εμφατικά πως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα κυβέρνηση και τον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική από αυτή που χαράσσει  ο Πρωθυπουργός για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται αλλά και δεν νοείται», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Ιστορική στιγμή η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

Νωρίτερα, την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσδίδοντας χαρακτηριστικά ιστορικότητας στη στιγμή, αφού όπως είπε επεκτείνεται η εθνική κυριαρχία κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Είναι η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947. Πρόκειται για μία έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων η επέκταση υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Το νομοσχέδιο στηρίζεται επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ δηλώνει «παρών».

Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων και υπογράμμισε ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Χατζηβασιλείου: Αποφασιστικότητα για επέκταση των χωρικών υδάτων και αλλού

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ασκήσει στο ακέραιο το μονομερές της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων, όποτε και σε όποιο σημείο της επικράτειας το κρίνει ωφέλιμο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, διαμήνυσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, τονίζοντας ότι το casus belli που θέτει η Τουρκία δεν αποθαρρύνει τη χώρα μας από τους μελλοντικούς της σχεδιασμούς.

Ο ίδιος άλλωστε, σημείωσε πως με την ευρύτατη πλειοψηφία που διαμορφώνεται για την υπερψήφιση του νομοσχέδιου, ο πολιτικός κόσμος στέλνει μήνυμα ενότητας απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Χατζηβασιλείου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ιστορικό», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο αυξάνει εθνική κυριαρχία με ειρηνικά μέσα. «Με τόλμη κι αποφασιστικότητα η χώρα διευθετεί σταδιακά τα ζητήματα με γειτονικά κράτη και προχωρά σε μια συνολική στρατηγική. Αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο και το εφαρμόζει για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της. Με τελικό στόχο την ενίσχυση της πατρίδας μας ως πόλο σταθερότητας και κυρίως διεθνούς νομιμότητας. Η Ελλάδα καθίσταται διεθνής πάροχος ασφαλείας στην περιοχή».

Στο μεταξύ, να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη κάλεσε την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων και υπογράμμισε ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη κάλεσε εξάλλου την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων και υπογράμμισε ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.
 

Πηγή: skai.gr