Κλείσιμο

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο «πολιτικός σεισμός» Μητσοτάκη και η κατατρόπωση των αντιπάλων του

Τη φράση του πρωθυπουργού περί «πολιτικού σεισμού» επικαλείται το BBC, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται μόνο πέντε εδρών από την αυτοδυναμία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «πολιτικού σεισμού» επικαλείται το BBC στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα για το αποτέλεσμα των εκλογών, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται μόνο πέντε εδρών από την αυτοδυναμία.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει το βρετανικό δίκτυο, συνολικά οι δηλώσεις Μητσοτάκη συνιστούν ένδειξη ότι δε θα επιδιώξει να μοιραστεί την εξουσία με άλλο κόμμα αλλά ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές διεκδικώντας την αυτοδυναμία.

Αναφέρεται επίσης ότι ο χάρτης της επικράτειας από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει βαφτεί μπλε με την εξαίρεση μόνο της Ροδόπης, εικόνα που αποτελεί «τεράστιο πισωγύρισμα» για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Το BBC αναφέρει πως η κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να καυχιέται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας πέρυσι ήταν σχεδόν 6%, με τον κ. Μητσοτάκη να προσπαθεί να στείλει το μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι μόνο αυτόν μπορούν να εμπιστεύονται για την εδραίωση της ανάπτυξης.

«Οι Έλληνες φαίνεται πως αντέδρασαν θετικά, περισσότερο από όσο αναμενόταν», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Μητσοτάκης «κατατρόπωσε» τους αντιπάλους του, αυξάνοντας απρόσμενα το ποσοστό του κόμματός του και χάνοντας για λίγο την αυτοδυναμία.

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα υπερβαίνει κατά πολύ τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις για τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα.

«Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει αυξήσει το ποσοστό του σε εκλογές επί περισσότερο από 40 χρόνια», συνεχίζει το δημοσίευμα, με Έλληνα καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Μάντσεστερ να χαρακτηρίζει το χθεσινό ως «αναμφίβολα το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για εν ενεργεία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση».

Οι FT σχολιάζουν επίσης πως το αποτέλεσμα δυνητικά απειλεί την πολιτική καριέρα του κ. Τσίπρα, ο οποίος συνδέεται με τους «ριψοκίνδυνους ελιγμούς» γύρω από την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ.

Όπως αναφέρεται, αντί να ωφεληθεί από τη συζήτηση περί ακρίβειας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικά ποσοστά, πέφτοντας από το 31,5% σε μόλις πάνω από 20%.

Βρετανός οικονομικός αναλυτής σχολιάζει στην εφημερίδα πως η οικονομική προοπτική της χώρας μοιάζει δυνατή, με το «ανοιχτό ερώτημα» να είναι η προσήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κράτος δικαίου. Επ' αυτού αναφέρεται στις κατηγορίες περί υποκλοπών και παράνομης απώθησης προσφύγων στα σύνορα.

Ο Guardian αναφέρει πως οι εκλογές δεν έβγαλαν νικητή, παρά τη διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων που «σπάνια» έχει δει η Ελλάδα στη μεταπολίτευση. Σημειώνεται ότι ακόμα και στο σοσιαλιστικό προπύργιο της Κρήτης η ΝΔ τα πήγε απρόσμενα καλά.

Σημειώνεται δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη για «πολύ σημαντική νίκη» της ΝΔ, με τον κόσμο να ψηφίζει «για το μέλλον».

Γίνεται επίσης αναφορά στην αποτυχία του κόμματος Βαρουφάκη να μπει στη Βουλή και στην καλή επίδοση του ΚΚΕ στα αστικά κέντρα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για δεύτερες εκλογές, καθώς δεν αναμένεται να σχηματιστεί κάποιος κυβερνητικός συνασπισμός, αν και σήμερα ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Το σχόλιο της εφημερίδας για το αποτέλεσμα είναι πως οι Έλληνες φαίνεται να επιβεβαίωσαν την άποψη ότι ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας, παρά την «ενόχληση» από την εκλαμβανόμενη ως «δημοκρατική οπισθοχώρηση» υπό τη ΝΔ με κύρια έκφραση το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Η Daily Telegraph γράφει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κατέγραψαν μία «συντριπτική» νίκη, αλλά έχασαν για λίγο την αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα οι δεύτερες εκλογές σε έναν μήνα να είναι πιο πιθανές.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει επίσης το αποτέλεσμα «εντυπωσιακή ώθηση» για τον κ. Μητσοτάκη παρά τις υποκλοπές, την πανδημία, την κρίση ακρίβειας και τα Τέμπη και αντίθετα «καταστροφή» για τον κ. Τσίπρα.

Τέλος, οι Times εστιάζουν στο ότι για λίγες έδρες η ΝΔ δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία και στην «ήττα» του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται πως οι μεταρρυθμίσεις και οι ξένες επενδύσεις υπό τον κ. Μητσοτάκη έχουν μετατρέψει την Ελλάδα από πονοκέφαλο για την Ευρώπη σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει τα εύσημα από τη Δύση για την προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις και «να αποφύγει τον πόλεμο» με τον πρόεδρο Ερντογάν, συμπληρώνουν οι Times στην ανταπόκρισή τους.

Γίνεται πάντως παράλληλα αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στην τραγωδία των Τεμπών.

Πηγή: skai.gr