Βουλή: Την Τρίτη 30/3 η απόφαση για Προανακριτική κατά Παππά

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Για την Τρίτη 30 Μαρτίου στις 9 το πρωί, προγραμματίστηκε η συζήτηση και λήψη απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά κατά τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016, μετά και τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για στημένο διαγωνισμό και μεθοδεύσεις απόκτησης καναλιού επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση της ΝΔ ζητά να ερευνηθεί η τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση και το πλημμέλημα  της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, εκτιμώντας ότι από τη δικογραφία προκύπτουν ικανές ενδείξεις, καθώς δια των καταγγελιών Καλογρίτσα, ένορκων καταθέσεων και ανταλλαγής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η διαδρομή του χρήματος.

Μεταξύ άλλων η πρόταση των 30 βουλευτών της πλειοψηφίας αναφέρει ότι: «η παράβαση καθηκόντων του κ. Παππά και οι παράνομες ενέργειες και παραλείψεις του έγκειται τουλάχιστον στο γεγονός ότι ενώ γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, καθώς δεν είχε τα χρήματα και το πόθεν έσχες, που απαιτούνταν, επιχείρησε να διασφαλίσει, αλλά και διασφάλισε την παράνομη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα ζητώντας από τρίτους χρήματα, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του διαγωνισμού και εν τέλει αποσκοπώντας στο να λάβει κανάλι ο κ. Καλογρίτσας, το οποίο θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, σημειώνεται στην πρόταση πως: «εισφέρονται στοιχεία που αποτελούν, τουλάχιστον, επαρκείς ενδείξεις ότι ο κ. Παππάς, αξιοποιώντας τη θέση του ως Υπουργός αρμόδιος για την εποπτεία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και ειδικότερα για τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες  εθνικής εμβέλειας, ζήτησε να μεταφερθούν 3.000.000 ευρώ από την CCC στον κ. Καλογρίτσα προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι που θα φαινόταν ως τύποις ιδιοκτήτης ο κ. Καλογρίτσας και στην πραγματικότητα θα ελεγχόταν απόλυτα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Την ημέρα της συζήτησης το λόγο μπορεί να λάβει εφόσον το επιθυμεί και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, εκτός αν επιλέξει την αποστολή επιστολής, ενώ η διαδικασία κορυφώνεται με τη μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα δύο αδικήματα στο καθένα εκ των οποίων οι βουλευτές θα επιλέξουν ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών», έχοντας και την εναλλακτική του λευκού.

Για την έγκριση της πρότασης και τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του κ. Παππά απαιτείται  η απόλυτη πλειοηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151.

Λόγω κορωνοϊού η ψηφοφορία δεν θα γίνει με ταυτόχρονη παρουσία των 300 βουλευτών, αλλά ανά 50άδες όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως καταγγέλλει την κυβερνώσα πλειοψηφία για κατάλυση της μυστικότητας της διαδικασίας και σχέδιο δίωξης πολιτικών αντιπάλων, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων, να γίνουν δεκτές και τυχόν επιστολικές ψήφοι από βουλευτές οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία.

«Έχετε καταλύσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, έχετε καταλύσει τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και τώρα καταλύετε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Επειδή προφανώς έχετε εσωκομματικό πρόβλημα, θέλετε να ελέγξετε την ψήφο των βουλευτών σας, φοβούμενοι διαρροές», ανέφερε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  του ΣΥΡΙΖΑ στη Διάσκεψη, σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο. του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, είχε καταγγείλει πως με καθοδηγητή σχεδίου τον τότε Υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ο ίδιος είχε μπει το 2016 ως «μπροστινός» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με στόχο την απόκτηση καναλιού επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω εικονικής συμφωνίας με λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία για να δικαιολογηθεί η εκταμίευση του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιούσε για την εγγυητική επιστολή, ώστε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την απόκτηση καναλιού επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, ποσό το οποίο μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού -όταν ο σχετικός νόμος κατέπεσε με πάταγο στο ΣτΕ - κατευθύνθηκε για την έκδοση εφημερίδας φίλα προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ.