Κλείσιμο

Πρόταση βουλευτών ΝΔ για σύσταση προανακριτικής κατά Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Πρόταση για σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2015-2016 και το ενδεχόμενο τέλεσης των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρόταση ΝΔ.

Σύμφωνα με τον Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, η κυβερνητική πλειοψηφία έκρινε πως από τη δικογραφία, που διαβιβάστηκε προ ενός μηνός στη Βουλή, προκύπτουν ικανές ενδείξεις για την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παππά. Υπενθυμίζεται ότι σοβαρές καταγγελίες εναντίον του πρώην υπουργού έχει κάνει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μια ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό -αυτή τη φορά- τον έλεγχο του Τύπου», επισήμανε ο κ. Μπούγας.

Στην πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, γίνεται αναφορά στις καταγγελίες του επιχειρηματία Χ. Καλογρίτσα, τα e-mails ανάμεσα σε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας του και υψηλόβαθμων στελεχών της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC, καθώς και ένορκες καταθέσεις, που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία, από την οποία όπως επισημαίνεται: «εισφέρονται στοιχεία που αποτελούν, τουλάχιστον, επαρκείς ενδείξεις ότι ο κ. Παππάς, αξιοποιώντας τη θέση του ως Υπουργός αρμόδιος για την εποπτεία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και ειδικότερα για τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες  εθνικής εμβέλειας, ζήτησε να μεταφερθούν 3.000.000 ευρώ από την CCC στον κ. Καλογρίτσα προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι που θα φαινόταν ως τύποις ιδιοκτήτης ο κ. Καλογρίτσας και στην πραγματικότητα θα ελεγχόταν απόλυτα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η παράβαση των καθηκόντων του κ. Παππά και οι παράνομες ενέργειες και παραλείψεις του έγκεινται τουλάχιστον στο γεγονός ότι, ενώ γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, καθώς δεν είχε τα χρήματα και το πόθεν έσχες, που απαιτούνταν, επιχείρησε να διασφαλίσει αλλά και διασφάλισε την παράνομη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα ζητώντας από τρίτους χρήματα, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του διαγωνισμού και εν τέλει αποσκοπώντας στο να λάβει κανάλι ο κ. Καλογρίτσας, το οποίο θα ελεγχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζεται στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων του Νίκου Παππά.

Οι βουλευτές της ΝΔ έκριναν ότι τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη διαδρομή του χρήματος και το παρασκήνιο των μεθοδεύσεων που καθόρισε τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Στην πρότασή τους, σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, είχε καταγγείλει πως με καθοδηγητή σχεδίου τον τότε Υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ο ίδιος είχε μπει το 2016 ως «μπροστινός» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με στόχο την απόκτηση καναλιού επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω εικονικής συμφωνίας με λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία για να δικαιολογηθεί η εκταμίευση του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιούσε για την εγγυητική επιστολή, ώστε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την απόκτηση καναλιού επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, ποσό το οποίο μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού -όταν ο σχετικός νόμος κατέπεσε με πάταγο στο ΣτΕ - κατευθύνθηκε για την έκδοση εφημερίδας φίλα προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς αυτό μάλιστα στη δικογραφία εμπεριέχονται e-mails που προσκόμισε ο κ. Καλογρίτσας, ανάμεσα σε κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας του και τον διευθυντή λογιστηρίου και τον Οικονομικό Διευθυντή της λιβανέζικης CCC τις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, τα οποία καταδεικνύουν κατά όσους τα ανέγνωσαν, ότι και η εν λόγω εταιρία είχε πλήρη επίγνωση του πού θα διοχετεύονταν πραγματικά τα 3 εκατομμύρια ευρώ ανεξαρτήτως του αν η συμφωνία θα φαινόταν να αφορά υπεργολαβία.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο Νίκος Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαψεύσει από την πρώτη στιγμή τις καταγγελίες του επιχειρηματία Καλογρίτσα, ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Όσον αφορά στην υπόθεση Folli Follie η ΝΔ κρίνει ότι δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των πρώην υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση. Για τον Μάκη Μπαλαούρα η υπόθεση διερευνάται από την τακτική δικαιοσύνη, ενώ για τον βουλευτή Σταύρο Αραχωβίτη θα ακολουθηθεί η διαδικασία της άρσης βουλευτικής ασυλίας.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Μπούγα έχει ως εξής:

Μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού, κρίνουμε ότι εις βάρος του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά, προκύπτουν ικανές ενδείξεις που επιβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. υποβάλλει προς τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, πρόταση υπογεγραμμένη από τριάντα Βουλευτές, με σκοπό την συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των εξής εγκλημάτων, που ο πρώην Υπουργός φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

α) του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση και

β) του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση.

Τα αδικήματα αυτά στοιχειοθετούνται στην πρότασή μας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας.

Για την προεδρία της επιτροπής προτείνεται ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., κ. Σταύρος Κελέτσης.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Follie-Follie», κατά το σκέλος των ενδεχόμενων ευθυνών των πρώην Υπουργών, κυρίων Φλαμπουράρη και Χαρίτση, αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στην άσκηση δίωξης κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, ως προς τις ευθύνες του πρώην Βουλευτή κ. Μπαλαούρα και των μελών της τότε Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Η Βουλή θα αποφανθεί για την αίτηση ασυλίας του Βουλευτή, κ. Αραχωβίτη.

Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μια ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό -αυτή τη φορά- τον έλεγχο του Τύπου.

Πηγή: skai.gr