Μάχη κορυφής στη Βουλή - Τσίπρας: Είμαστε ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν

O Αλέξης Τσίπρας

Ζητάμε εκλογές εδώ και έξι μήνες, γιατί είστε μεγεθυντής και πολλαπασιαστής της κρίσης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό

Για ομιλία με «τόσα, μα τόσα ψέματα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής μετά τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι παρουσιάστηκε ως δήθεν «φιλεργατικός» και με «κοινωνικό πρόσωπο».

«Μιλήσατε για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, ξεχάσατε όμως να αναφέρετε πέντε λέξεις: ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού «case study» για πολιτικούς επιστήμονες για το «πώς μπορεί κανείς να κάνει το μαύρο άσπρο μέσα σε 46 λεπτά και πώς να πει τόσα, μα τόσα ψέματα».

«Η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει, όχι εμείς» συνέχισε, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι για να μιλήσει για κοινωνική πολιτική, «ντύθηκε όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ».

«Μας είπατε εσείς ότι 'νόμος είναι το δίκιο του εργάτη', εσείς που φέρατε νομοσχέδιο με το καλημέρα για να καταργήσετε όλο το πλαίσιο το νομοθετικό που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, που καταργήσατε στην ουσία το οκτάωρο, που έχετε δημιουργήσει μια κατάσταση ζούγκλας για τους εργαζόμενους, που 35% των εργαζόμενων σήμερα είναι με μερική ή επισφαλή απασχόληση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ στηλίτευσε ότι παρουσιάστηκε «φιλεργατικός» και με «κοινωνικό πρόσωπο».

«Παράγων αστάθειας»

Ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό είπε: «Θαρρώ πως είστε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που είναι παράγοντας πολιτικής αστάθειας στον τόπο. Ζητάμε εκλογές εδώ και έξι μήνες, γιατί είστε μεγεθυντής και πολλαπασιαστής της κρίσης. Κάθε μέρα που περνά φορτώνετε με βάρη και τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση».

Έκανε λόγο για διπλωματική ήττα της χώρας στη Μαδρίτη, για Βατερλώ στην υπόθεση Novartis, ενώ μίλησε και για «στραπάτσο» στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου -όπως είπε- ο πρωθυπουργός βρέθηκε απολογούμενος για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της χώρας στα ζητήματα ελευθεροτυπίας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε μόνος του το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, η χώρα ήταν πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας και επέστρεψε στη λογική του ψυχροπολεμικού ελληνικού κράτους.

«Γίνεστε ένας νέος Παπάγος, πιστός και δεδομένος σύμμαχος που δεν διεκδικεί τίποτα και παραδίδει δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την πορεία στα εθνικά θέματα» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας κριτική τόσο στον τομέα των ελληνοτουρκικών, όσο και στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όπου σύμφωνα με το BBC, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη στην αποστολή πολεμικού υλικού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τη χώρα.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος να επικρίνει τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «εθνικά επιζήμια» την εξωτερική πολιτική, ωστόσο πρόσθεσε: «Απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι, απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θα είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι».

Για το Turkaegean είπε ειρωνευόμενος ότι αξίζουν «συγχαρητήρια» στους «αρίστους», διαχειριστές και στελέχη της κυβέρνησης και αναρωτήθηκε «αλήθεια πώς το καταφέρατε αυτό, όταν το αίτημα αυτό είχα κατατεθεί έξι μήνες πριν και δεν μπορέσατε να το πάρετε χαμπάρι».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο υπουργός σας, κ. Γεωργιάδης, ζήτησε μία συγγνώμη. Εσείς, κ. Μητσοτάκη, θα ζητήσετε μία συγγνώμη από όσους αποκαλέσατε σκευωρούς; Το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε ζητά απαντήσεις. Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Δεν χωρούν συμβιβασμοί στη δικαιοσύνη και στη διαφάνεια».

«Αφήσατε τη χώρα δύο φορές χρεοκοπημένη»

Για τις αναφορές στο 2015 σημείωσε: «Αφήσατε τη χώρα δύο φορές χρεοκοπημένη και τώρα ζητάτε και τα ρέστα. Εσείς την αφήσατε δύο φορές χρεοκοπημένη και εμείς σας την παραδώσαμε στα χεριάκια σας εκτός μνημονίων. Κοιμάστε ήσυχοι γιατί τρώτε από τα έτοιμα τρία χρόνια και έχετε και το θράσος να μιλάτε κι από πάνω».

Για τις εκλογές είπε: «Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και να είστε παράγοντας αστάθειας, ανακοινώστε ότι θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβρη. Όχι άλλη φημολογία, δώστε δημοκρατική διέξοδο, ελάτε να συνεννοηθούμε».

Τα βασικά σημεία της ομλίας Τσίπρα:

 • Σε 46 λεπτά ομιλίας δεν είπατε κ. Μητσοτάκη τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία. Δεν άκουσα αυτές τις λέξεις. Η ομιλία σας σήμερα είναι case study για το πόσα πολλά ψέματα μπορεί να πει κανείς σε μία ομιλία και να κάνει το μαύρο άσπρο.
 • Ντυθήκατε σήμερα μέχρι και ΚΚΕ, μας είπατε ότι δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη, εσείς που καταργήσατε το 8ωρο και όλο το πλαίσιο της εργασίας.
 • Επενδύετε σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Δεν έχει άγνοια ο λαός, μην τον υποτιμάτε έτσι.
 • Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό παίζει με τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία και βέβαια με τις εκλογές, που έχουν γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος του.
 • Το παιχνίδι αυτό πρέπει να τελειώνει, να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις, είστε ο πρώτος ΠΘ που κατάφερε να γίνει μόνος του παράγοντας πολιτικής αστάθειας.
 • Ζητάμε εκλογές έξι μήνες γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο, αποδεικνύεστε πολλαπλασιαστής της κρίσης. Κάθε μέρα που περνά φορτώνετε και νέα βάρη στην επόμενη κυβέρνηση και στο λαό.
 • Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και προκηρύξτε εκλογές, οι υπουργοί σας δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον προεκλογικό τους αγώνα. Οι άμοιροι βουλευτές σας γνωρίζουν πως ένας στους δύο δεν θα επανεκλεγεί λόγω της απλής αναλογικής, έχουν κρεμάσει πλερέζες.
 • Όταν ανακοινώσατε τη συζήτηση πριν δέκα μέρες δεν είχατε υπολογίσει τρεις απανωτές ήττες σε τόσο σύντομο διάστημα. Μία δυστυχώς εθνική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ένα απίστευτο βατερλό που διέλυσε το κατασκευασμένο αφήγημα περί σκευωρίας Νοβάρτις και ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο που βρεθήκατε απολογούμενος για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Και για τα τρία θέματα θα δώσετε απαντήσεις κ. Μητσοτάκη.
 • Ζούμε στον θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε; Όχι φυσικά.
 • Εσείς μπορείτε να ζείτε στο δικό σας κόσμο, αλλά η κοινωνία είναι αλλού και η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ό,τι και να λέτε, η πραγματικότητα είναι αυτή που σας διαψεύδει.
 • Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων; Το BBC ανακοίνωσε πως είμαστε η 4η χώρα στην ΕΕ και 8η στον κόσμο που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Περισσότερα από τη Γαλλία, την Ιταλία. Γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες, γιατί μας εμπλέξετε; Δεν μπορούσατε να είστε εναντίον της εισβολής και του Πούτιν χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;
 • Αυτό δεν είναι ΙΧ εξωτερική πολιτική; Πότε ενημερώσατε τα κόμματα, τη Βουλή; Αποφασίσατε μόνος σας να αλλάξετε δόγμα εξωτερικής πολιτικής που είχαν όλες οι κυβερνήσεις από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι σήμερα.
 • Υιοθετείτε ένα δόγμα πιστού και δεδομένου συμμάχου που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα ελπίζοντας πως η υπακοή του θα εκτιμηθεί.
 • Δίνετε χωρίς αντάλλαγμα στις ΗΠΑ έξι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον. Εμπλέκετε την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο. Δίνετε 15 δισ. σε εξοπλιστικά σε τρια χρόνια στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, χωρίς να παράγεται ούτε βίδα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και την ίδια ώρα βλέπετε την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία το ρόλο της, τις ΗΠΑ να ακυρώνουν τον EastMed. Και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ικανοποιημένος που Σουηδία και Φινλανδία άρουν περιορισμούς από την πώληση όπλων στην Τουρκία.
 • Όλα αυτά έγιναν στη Μαδρίτη και εσείς βγάζατε φωτογραφίες τους πίνακες κ. Μητσοτάκη. Αναρωτιέμαι γιατί φύγατε πανευτυχής από τη Σύνοδο και με δηλώσεις θριάμβου. Πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο σας ακούσαμε ότι θα υπάρξει πώληση και εκσυγχρονισμός των F16 της Τουρκίας.
 • Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ και αυτοί δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει υπερπτήσεις και μας λένε «να τα βρούμε».
 • Αξίζετε συγχαρητήρια για τη διαχειριστική ικανότητα των αρίστων υπουργών σας. Πώς το καταφέρατε αυτό με το TurkAegean; Με τόσα άριστα στελέχη, το αίτημα είχε κατατεθεί από τον Ιούλιο του 21, έξι μήνες στο συρτάρι και δεν βρέθηκε ένας υφυπουργός να το σταματήσει;
 • Δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, δεν πέφτουμε στο έσχατο σημείο λαϊκισμού όπως κάνατε εσείς που λέγατε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό, σας κατηγορούμε για διαχειριστική και επικίνδυνη ανικανότητα. Ακόμα και στα εθνικά μας θέματα
 • Η χώρα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική.
 • Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γεωργιάδης είχε τουλάχιστον το σθένος μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου να ζητήσει μία συγγνώμη, εσείς;
 • Ηγηθήκατε μίας απίστευτης για δημοκρατική χώρα προσπάθειας όχι μόνο να συγκαλύψετε το σκάνδαλο, αλλά και να καταδιώξετε όσους τόλμησαν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή του. Να εξοντώσετε πολιτικά και ηθικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους ως συμμορίτες και σκευωρούς.
 • Τώρα που αμετάκλητα με το βούλευμα αποκαλύπτεται πως δεν υπήρξε καμία σκεωρία, οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι, οι εισαγγελείς αδέκαστοι και οι δημοσιογράφοι αθώοι, έχετε κάτι να πείτε; Η θα συνεχίζετε να κρύβεστε πίσω από το ψέμα;
 • Εγώ ένα έχω να δηλώσω: Σκευωρία δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Τι υπάρχει; Η αποτυχημένη απόπειρα να κουκουλώσετε το σκάνδαλο μιλώντας για σκευωρία, να στήσετε ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Υπάρχει το σκάνδαλο που ζητά απαντήσεις. Ποιοι δωροδοθήκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά;
 • Το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε ζητάει απαντήσεις. Πείτε στον κ. Σαμαρά ότι εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους κ. Μητσοτάκη. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Στη διαφάνεια και τη Δικαιοσύνη δεν χωρούν συμβιβασμοί.
 • Η Eurostat κατέγραψε χθες νέο άλμα πληθωρισμού στο 12%, 3,4% πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το κύμα ακρίβειας, που ξεχάσατε να αναφέρετε, σαρώνει τα πάντα. Η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει ξανά την χώρα, όπως και στην προηγούμενη θητεία της ΝΔ.
 • Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι στο 61% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ στο 39%. Αυτό το 22% έχει τη σφραγίδα σας κ. Μητσοτάκη, είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών που αφήσατε αν δεν καθοδηγήσατε με τη ΔΕΗ.
 • Τα εισοδήματα δεν αρκούν για τα απαραίτητα του κόστους ζωής. Περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν πως το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για το μήνα αλλά μεσοσταθμικά για 19 μέρες και η κατάσταση επιδεινώνεται.
 • Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην ΕΕ, το 40% του πληθυσμού δαπανά πάνω από το 50% του εισοδήματος για τα έξοδα στέγασης. Δεύτερη χειρότερη χώρα είναι η Βουλγαρία με ποσοστό 17,5%.
 • Η πανδημία είναι σε έξαρση και ο προϋπολογισμός για την υγεία μειωμένος κατά 800 εκατ. Ευρώ.
 • Στην παιδεία ολοκληρώθηκε η μεγάλη εκκαθάριση για χάρη των κολεγίων με 25.000 μαθητές πέρυσι και άλλους τόσους φέτος να μένουν εκτός ΑΕΙ.
 • Στην ασφάλιση, δεν ντρέπεστε; Είπατε ότι δώσατε αναδρομικά, ενώ τους εξαπατήσατε διπλά και τριπλά. Που βάζατε τον κ. Πέτσα να λέει μην κάνετε προσφυγές για τα αναδρομικά και τώρα θα τα πάρουν μόνο οι 300.000 που έκαναν προσφυγές. Δεν ντρέπεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ; Και να λέτε και ψέματα, ενώ τα αναδρομικά είναι τα κλεμμένα της κυβέρνησής Σαμαρά.
 • Πήρατε τις εκκρεμείς συντάξεις από 140.000 και τις έχετε φτάσει τις εκκρεμείς συντάξεις στις 400.000, εσείς που διαφημίζατε σύνταξη σε μία μέρα. Σήμερα έχετε ακόμα 340.000 εκκρεμείς συντάξεις και όσες βγάζετε, τις βγάζετε με λάθη.
 • Αυτή είναι η αλήθεια που αφήνετε πίσω σας κ. Μητσοτάκη και κάνετε ότι μπορείτε για να την κρύψετε, να τη διαστρεβλώσετε.
 • Για αυτό θυμηθήκατε το 2015, η προσπάθειά σας μυρίζει ηττοπάθεια και μιζέρια. Δεν έχετε να πείτε τίποτα στους Έλληνες για το σήμερα και το αύριο και καταφεύγετε στο χθες.
 • Ακόμα και για το χθες όμως, δεν ντρέπεστε να μιλάτε εσείς ως τιμητές; Που χρεωκοπήσατε δύο φορές τη χώρα; Που παραδώσατε έλλειμμα 15% το 2009 και οδηγήσατε στα μνημόνια; Που αφήσατε με άδεια ταμεία τη χώρα το 2014; Που διαλύσατε τα πάντα; Που καταργήσατε τη 13η και 14η σύνταξη; Που επιβάλλατε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους; Που εκτινάξατε την ανεργία στο 28%; Που βάλατε χαράτσι για την είσοδο στα νοσοκομεία; Και αντί να ντρέπεστε ζητάτε και τα ρέστα; Να σας τα δώσουμε τα ρέστα.
 • Αφήσατε δύο φορές τη χώρα χρεωκοπημένη μία το 2009 και μία το 2014. Και σας την παραδώσαμε εκτός μνημονίων. Παραδώσαμε ρυθμισμένο το χρέος και έχουμε καθαρό διάδρομο και χαμηλές αποπληρωμές για το χρέος μας, για αυτό κοιμάστε ήσυχοι, γιατί τρώτε από τα έτοιμα τρία χρόνια και έχετε το θράσος να μιλάτε.
 • Παραλάβαμε μέσο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα 8.879 ευρώ και παραδώσαμε το 2019 στα 10.041 ευρώ, θεσπίσαμε τη 13η σύνταξη που εσείς καταργήσατε για δεύτερη φορά. Παραλάβαμε προϋπολογισμό πρόνοιας 790 εκατ. Ευρώ και παραδώσαμε το 2019 3,5 δις. Ευρώ.
 • Και το κυριότερο, φροντίσαμε για την ασφάλεια της πατρίδας, παραδώσαμε γεμάτα ταμεία με 37 δις. Ευρώ για να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα.
 • Και τι κάνατε τρία χρόνια; Το μεγαλύτερο πλιάτσικο του 21ου αιώνα, μοιράσατε 7,5 δις. Σε απευθείας αναθέσεις σε φίλους σας, εκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος για να εξαγοράσετε την υποταγή των ΜΜΕ, ενώ αφήνατε το ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις. Υπεξαιρέσατε την 13η σύνταξη για να χρηματοδοτήσετε με 1 δις. Την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Πουλήσατε τη ΔΕΗ μέσα στην ενεργειακή κρίση, εμείς δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και εσείς ξετινάξατε όλα τα νοικοκυριά για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας.
 • Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με διπλή αισχροκέρδεια, των καρτέλ και του κράτους, που σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας απομυζά 3,8 δις. Ευρώ πλεόνασμα φορολογικών εσόδων, κρατάτε τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ ψηλά για να υποσχεθείτε σήμερα ψίχουλα από το προϊόν αυτής της ληστείας.
 • Η δική μας αντίληψη δεν αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική ως μία πολιτική μόνο για τα χαμηλότερα στρώματα, αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, την εργατική αλλά και τη μεσαία τάξη, τους νέους αλλά και τους συνταξιούχους. Η κοινωνική πολιτική για εμάς δεν είναι υποσημείωση, ούτε κεφάλαιο, είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας.
 • Μέσα σε τρία χρόνια οι πολιτικές σας αφήνουν πίσω μία κοινωνία πληγωμένη.
 • Το πάρτι 10 επιχειρηματικών ομίλων και 3 φαντς και εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων θα τελειώσει. Στη χώρα θα επιστρέψει η ασφάλεια και η δικαιοσύνη.
 • Ασφάλεια σημαίνει η κατάργηση όλων των νόμων που γέννησαν την ανασφάλεια στην τριετία Μητσοτάκη. Σημαίνει ειρήνη, σταθερότητα και εθνική εξωτερική πολιτική με τέλος της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημαίνει διάλογος και τέλος στην τουρκική προκλητικότητα όχι με λεονταρισμούς αλλά με ουσιαστική προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.
 • Ασφάλεια σημαίνει καταπολέμηση του εγκλήματος, μέτωπο με το οργανωμένο έγκλημα που τρομοκρατεί τις γειτονιές της Αθήνας σε κοινή θέα, όχι του αόρατου εχθρού που υπάρχει στις διαδηλώσεις και τα φοιτητικά αμφιθέατρα. Στις γειτονιές, εκεί που κάθε μέρα έχουμε και από μία δολοφονία του οργανωμένου εγκλήματος.
 • Ασφάλεια είναι το τέλος στις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η οχύρωσή της απέναντι σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις.
 • Ασφάλεια είναι η επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ, ο ισχυρός ρόλος του κράτους ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια.
 • Ασφάλεια είναι ο φραγμός του κράτους απέναντι στην αισχροκέρδεια, η δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος με πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική. Είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και το ξήλωμα των καρτέλ.
 • Ασφάλεια είναι ένα νέο ΕΣΥ που θα εμπνέει σιγουριά, με σεβασμό σε όσους δίνουν τη μάχη, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά και αναβάθμιση του μισθολογίου.
 • Ασφάλεια σημαίνει καλά δημόσια σχολεία και καλά πανεπιστήμια, με αύξηση του προϋπολογισμού, νέες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και όχι αστυνομικών στα ΑΕΙ.
 • Ασφάλεια σημαίνει αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα. Με πρώτη πράξη την ηθική υποχρέωση να επιστραφούν τα αναδρομικά σε αυτούς που εξαπατήσατε κ. Μητσοτάκη.
 • Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη, τρία χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε επτά.
 • Το δίλημμα της κάλπης που τρέμετε είναι πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος.
 • Δεν έχετε επιλογή, σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και δηλώστε σήμερα πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβρη. Όχι άλλες φήμες και παιχνίδια εντυπώσεων, όχι άλλες διαρροές που πυροδοτούν την αστάθεια.

Πηγή: skai.gr