Βουλή: Στα «χαρακώματα» Μηταράκης - ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στα «χαρακώματα» βρέθηκαν κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή για το μεταναστευτικό. Το «αιχμηρό» πινγκ-πονγκ αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στον Νότη Μηταράκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο με τον Νίκο Βούτση, καταγράφηκε με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης για τις ΜΚΟ και την ενίσχυση των δήμων και στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων στη Λέσβο. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν «απαράδεκτα», επέμεινε στο ενδεχόμενο «υποκίνησης» των χθεσινών κινητοποιήσεων, τόνισε ότι συνεχίζεται η διερεύνηση αυτού του σεναρίου και υπογράμμισε ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Αντιστρέφοντας τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, ο ίδιος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είχε ως στρατηγική επιλογή την παραμονή στην Ελλάδα όλων όσοι έρχονταν στα νησιά ανεξαρτήτως του προφίλ τους κι αν έχρηζαν διεθνούς προστασίας, σχολιάζοντας τον εξαιρετικά μικρό αριθμό επιστροφών στην Τουρκία επί ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι 200 επιστροφές την εβδομάδα από 84 που έγιναν τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων.

«Το πρόβλημα τη συμφόρησης των νησιών ξεκίνησε από τη δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας. Είχε πολλά θετικά, αλλά ήρθε όταν είχατε χάσει τον έλεγχο.  Το 2015 στη Χίο μπήκαν 120.000 το 2019 μπήκαν 8.000.  Η δήλωση όπως την ερμηνεύσατε εσείς  εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. Έγιναν αποσυμφορήσεις επί των ημερών σας αλλά έγιναν με στρατηγική δική σας επιλογή όλοι, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται ή όχι άσυλο  να μείνουν στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μηταράκης. 


Ο ίδιος, επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών - μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και της αύξησης των επιστροφών - και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, στηλιτεύοντας την αρνητική στάση της Κουμουνδούρου απέναντι σε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος από την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι απαράδεκτη, αποδίδοντας όμως την ασφυξία ακριβώς στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που είχε στηλιτεύσει νωρίτερα, καλώντας μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να μη δυσφορεί όταν ακούει την κυβέρνηση να μιλάει για φύλαξη των συνόρων.  

«Κάνουμε αποσυμφορήσεις ενώ παράλληλα κάνουμε επιστροφές. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αν μου λέτε ότι δεν έχουμε κάνει αρκετές, το δέχομαι, αλλά θα κάνουμε περισσότερες. Να στηρίξετε την υπηρεσία ασύλου όταν δεν δίνει άσυλο σε όσους δεν το δικαιούνται. Να μας στηρίξετε όταν αποβάλλουμε ΜΚΟ που δεν επιτελούν το έργο τους.  Θέλουμε να γίνουν τα νέα κέντρα στα νησιά»,  κατέληξε. 

Νωρίτερα δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης για ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και «ακροδεξιές ιδεοληψίες», είχαν εξαπολύσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Βούτσης, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ βρίσκει μπροστά της τη στάση που τήρησε ως αντιπολίτευση στο κρίσιμο αυτό πεδίο και ότι οι αντιδράσεις στα νησιά υποκινούνται από την εξαθλίωση.

«Η τροπολογία σας είναι παραδοχή του επιτελικού σας μπάχαλου στο μεταναστευτικό. Σπείρατε ανέμους και σήμερα θερίζετε θύελλες. Επιλέξατε πολιτική αποτροπής με συνθήκες εξαθλίωσης στα κέντρα φιλοξενίας. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο στη Λέσβο και για το ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σεκατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και καταστάσεις. Είστε ο ηθικός αυτουργός αυτής της κατάστασης εσείς κύριε υπουργέ και ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με εξίσου σκληρή γλώσσα εμφανίστηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καταγγέλλοντας «απάνθρωπη στρατηγική αποτροπής νέων ροών», υποστηρίζοντας ότι τα επεισόδια υποκινούνται από τις «άθλιες» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας και καταλήγοντας με την κατηγορία κατά της κυβέρνησης ότι «θρέψατε τέρατα».

«Πάει πολύ να μας μέμφεται για απραξία κι ανικανότητα στο προσφυγικό ο ΣΥΡΙΖΑ, που εφάρμοζε την αδράνεια και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Τα αποτελέσματα της δικής σας αδυναμίας καλούμαστε να διαχειριστούμε», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, ενώ και ο Νότης Μηταράκης σχολίασε δηκτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «ιδρυτής» της Μόριας.

Αιχμές περί προσπάθειας εκμαυλισμού της συνείδησης των δημάρχων, άφησε εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Αντώνης Μυλωνάκης, καυτηριάζοντας την οικονομική ενίσχυση των δήμων με συνολικά 50 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι μέρος συνδιαλλαγής. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Κανείς δεν δέχεται την έννοια της πληρωμής ως αντάλλαγμα για να δεχθεί δομές. Προσβάλλετε τους νησιώτες και είναι άδικο», αντέδρασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εξηγώντας ότι τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αναδρομικά ως ανταποδοτικά τέλη για δαπάνες που είχαν κάνει οι δήμοι από το 2019 και επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης που ιδρύεται για έργα που απαιτούνται σε δήμους που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. 

Ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε και της ρύθμισης της τροπολογίας για το Μητρώο των ΜΚΟ σημειώνοντας που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι με αυτή μπαίνουν στο μικροσκόπιο του κράτους όλες οι ΜΚΟ ώστε να μην είναι απρόσωπες και να διαγράφονται αν δεν ανταποκρίνονται στις οριζόμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις λειτουργίας τους.