Ψηφίζεται σήμερα η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ - Τι προβλέπει

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το επισφράγισμα στην στρατηγικής σημασίας αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, αναμένεται να αποτελέσει η ψήφιση σήμερα από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, που εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση, παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών,

Η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν θα έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια και κύρια πρόβλεψή της είναι η επέκταση και εμβάθυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε τέσσερις νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στον Βόλο, στο Λιτόχωρο Πιερίας, στην Αλεξανδρούπολη και στη Ναυτική Βάση της Σούδας. Προβλέπει επίσης τι επιτρέπεται για τουλάχιστον μια πενταετία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου Μαγνησίας καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις που θα συμφωνηθούν διμερώς.   

Η στάση των κομμάτων

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία από την υπογραφή της ακόμη στην Ουάσιγκτον είχε ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής που μαζί με τη ΝΔ στηρίζουν τη συμφωνία.

Το στίγμα για το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει στην σημερινή συζήτηση το έδωσε ήδη ο πρωθυπουργός κατά την καταληκτική του ομιλία στο συνέδριο της ΝΔ, όταν σημείωσε πως στη Βουλή "όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας".

Αντίστοιχα και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του είχε ασκήσει κριτική για το περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι "ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που παραχωρεί επ' αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, χωρίς να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα."

​Μετά τη ψήφιση της συμφωνίας από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, δεν αναμένονται εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία, η οποία θα είναι ονομαστική και για να κυρωθεί η συμφωνία απαιτείται να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του ολοθυ αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον από 151 βουλευτές.

Ο συμβολισμός

Έκτος από την ουσιαστική βαρύτητα που έχει η ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την περαιτέρω αναβάθμιση της σχέσης των δύο χωρών, εκπέμπει και έναν ισχυρό συμβολισμό προς πάσα κατεύθυνση. "Η αμοιβαία αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ένα εργαλείο να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα και όχι να επανέλθουμε σε φοβικά σύνδρομα που αντί να μας ενδυναμώνουν, μας αποδυναμώνουν και μας εγκλωβίζουν. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοιχτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και να μην είναι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών» σχολίασε κατά την ομιλία του στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με τη συμφωνία στη "βαλίτσα" το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον

Η ψηφισμένη πλέον αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, θα αποτελέσει και ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο "παζλ" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο θα μεταφέρει στις "βαλίτσες" του ο πρωθυπουργός, κατά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Ένα ταξίδι κατά το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα μεταξύ άλλων τα ζητήματα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να είναι τοις πάσι γνωστό πως αποτελεί τον μεγάλο παίκτη που δημιουργεί διαρκώς τα προβλήματα. Όπως διευκρίνιζε ωστόσο η ίδια πηγή, το ταξίδι αυτό δεν πρόκειται να είναι αντιτουρκικό, αλλά καθαρά ελληνικό. 'Αλλωστε στόχος του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναδείξουμε τα προτερήματα της χώρας μας σε ότι αφορά τη γεωπολιτική σταθερότητά στην περιοχή μας και πως μπορούμε να συμβάλλουμε για να αυξηθεί η περιφερειακή ασφάλεια.

Το κομμάτι του "παζλ" ωστόσο που δεν φαίνεται να "κουμπώνει" με τα υπόλοιπα, αποτέλεσε το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας. Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ούτε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό. Ωστόσο αυτό ου έγινε γνωστό είναι ότι μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στις 18 Μαΐου θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η πολυπόθητη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν δεν έγινε ποτέ.