ΚΑΙΡΟΣ

Βουλή: Κυρώθηκαν κατά πλειοψηφία οι συμβάσεις υδρογονανθράκων - «Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης (σ.σ. μόνο στις 2 για το Ιόνιο), κυρώθηκαν από τη Βουλή επί της αρχής οι 4 συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.  «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις συμβάσεις καταψήφισαν ΚΚΕ και Μέρα25.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε μέχρι τέλους στο «παρών», παρά τη δριμεία κριτική περί «κωλοτούμπας», που δέχτηκε από την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση των συμβάσεων στην Ολομέλεια για τη μετατόπιση του κόμματος, καθώς οι συμβάσεις που κυρώθηκαν είναι εκείνες που είχε υπογράψει η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

«Χρειάζεται μια κάποια πολιτική ψυχοθεραπεία με τις τοποθετήσεις σας. Εγώ δηλώνω εμβρόντητος. Σας εκθέτει η στάση σας και δημιουργεί μια εικόνα ιλαρότητας γύρω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είχε σχολιάσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ότι οι συμβάσεις είναι επωφελείς εθνικά και οικονομικά με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. «Πολιτική σχιζοφρένεια», είχε καταλογίζει για τους ίδιους λόγους στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τη στάση τους, επικαλέστηκαν την κατά την άποψή τους πρόθεση της κυβέρνησης για  περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, που θα οδηγήσει στη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, άρα και σε αλλαγή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συμβάσεις των υδρογονανθράκων πάντως ανέδειξαν και εσωκομματικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης τάχθηκε εναντίον των συμβάσεων χαρακτηρίζοντας θετική τη μεταστροφή του κόμματός του, ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε ευθέως την απόσυρσή τους υπό τα νέα δεδομένα υπερθέρμανσης του πλανήτη και την ανάγκη όπως είπε διαμόρφωση συνθηκών ελέγχου του άκρατου ανταγωνισμού.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει το ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός έχει καταγγείλει τις συμβάσεις ως «έγκλημα», επειδή όπως υποστηρίζει παραχωρείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Κατηγορηματικά αντίθετο ήταν και το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι το κόστος της διαδικασίας θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο από τα προσδοκώμενα οφέλη για τη χώρα μας.