Φίλης : «Θετική μεταστροφή» ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Της επιδοκιμασίας του Νίκου Φίλη έτυχε η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Υπέρ των συμβάσεων έχουν ταχθεί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, «παρών» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται πιιθανότατα εντός της ημέρας επί των άρθρων και την Πέμπτη το πρωί επί του συνόλου επειδή έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία το ΚΚΕ. 

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υπέγραψε τις συμβάσεις παραχώρησης για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τώρα δηλώνει «παρών», υποστηρίζοντας ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα, γιατί η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, άρα τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στις εξορύξεις. Συνεπώς, όπως υποστηρίζει, δεν κατοχυρώνονται τα συμφέροντα του δημοσίου.

Από πλευράς του, ο κ. Φίλης ασκεί μεν κριτική στην επιλογή ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει τις συμβάσεις, χαρακτηρίζει ωστόσο ως θετική τη μεταστροφή του κόμματος τώρα που δηλώνει «παρών». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μάλιστα στη Βουλή να προσκαλέσει τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ προκειμένου να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή. Επίσης, ζητά να βγουν αντιπροσωπείες κομμάτων στις μαθητικές κινητοποιήσεις στο δρόμο για να ακούσουν τους νέους. Παράλληλα, ο Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε την απόσυρση των συμβάσεων παραχώρησης, προτείνοντας διάλογο επανακαθορισμού των δεδομένων. Όπως υποστηρίζει ο κ. Δρίτσας, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική και άμεση απειλή και δεν μπορεί καμία χώρα, μικρή ή μεγάλη, να μην διαμορφώσει συνθήκες ελέγχου του άκρατου ανταγωνισμού που βλάπτει τον πλανήτη κιαι ιδίως τις μικρότερες χώρες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοφανή κωλοτούμπα, δηλώνει «εμβρόντητος» με τη μεταστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συστήνει στους βουλευτές του «πολιτική ψυχοθεραπεία», καθώς όπως σχολίασε η στάση τους τους εκθέτει και δημιουργεί μία εικόνα ιλαρότητας γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ως προς τα ΕΛΠΕ επισημαίνει ότι η ΝΔ ακολουθεί τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς να εξετάσει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις εναλλακτικές για ιδιωτικοποίηση, τονίζοντας πως η όποια απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαιώνει ότι είναι επωφελείς οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει τις συμβάσεις, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Βασίλη Κεγκέρογλου να σχολιάζει καυστικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «πολιτική σχιζοφρένεια στο ζενίθ».

Το ΚΚΕ καταψηφίζει, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Θανάση Παφίλη να χαρακτηρίζει τις υπό ψήφιση συμβάσεις «έγκλημα». Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου, όπως είπε ο κ. Παφίλης, να καταγράψει η ιστορία τη θέση του καθενός.

Το Μέρα25 καταψηφίζει. Ο Γιάννης Βαρουφάκης επέμεινε ότι το οικονομικό κόστος των εξορύξεων θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος για τη χώρα και καλεί άπαντες να καταψηφίσουν και λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Η Ελληνική Λύση υπερψηφίζει επί της αρχής, αφού όπως είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλούσε για την αξιοποίηση από το 2007 και τον έλεγαν γραφικό. Ο επικεφαλής του κόμματος διατηρεί ωστόσο επιφυλάξεις για ορισμένα άρθρα και συγκεκριμένες προβλέψεις των συμβάσεων που  προβληματίζουν το κόμμα.
 


skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά

Πηγή: skai.gr