Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: «Καμία σύνδεση μεταξύ F-16 και ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

«Στο Κογκρέσο η επιθυμία να δουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι καθολική», διεμήνυσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζεφ Φλέικ - Μήνυμα και για τη Συρία

Δεν υπάρχει «καμία σύνδεση» μεταξύ της απόφασης των ΗΠΑ για πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τόνισε την Πέμπτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ.

Σχετικά με την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ αναβάθμισης F-16, ο αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι η διαδικασία βρίσκεται «τώρα σε κλιμακωτή  αξιολόγηση ενώπιον του Κογκρέσου».

«Στο Κογκρέσο η επιθυμία να δουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι καθολική», διεμήνυσε. 

«Το Κογκρέσο έχει επενδύσει πολλά σε αυτόν τον πόλεμο, για να βοηθήσει την Ουκρανία στην καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας, τόσο οικονομικά όσο και ως επικεφαλής αυτού του συνασπισμού. Το βλέπουν αυτό ως πολύ σημαντικό, αλλά δεν υπάρχει καμία σύνδεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Τζεφ Φλέικ αναφέρθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές «εξέτασαν πολλά σημαντικά ζητήματα».

«Φυσικά, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου για την πρωτοβουλία της Τουρκίας για τα ουκρανικά σιτηρά, για την ισχυρή, συνεπή υποστήριξή της στην ουκρανική κυριαρχία, και για τη στήριξη που παρέχει στο ΝΑΤΟ. (Για) 70 χρόνια (η Τουρκία είναι ) σημαντικό και πολύτιμο μέλος», είπε ο Φλέικ.

Σχετικά με τις συνομιλίες της Τουρκίας με το καθεστώς Άσαντ, ο Φλέικ έστειλε επίσης μήνυμα: «Οι ΗΠΑ παραμένουν αντίθετες στις επαφές και την εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ, δεδομένου του τι έχει κάνει στον λαό του όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε ακόμα αντίθετοι σε αυτό».

Πηγή: skai.gr