Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η συνάντηση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ με τον Σουηδό αξιωματούχο.

Ο Σουηδός αξιωματούχος, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της και ενημέρωσε τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για τις συζητήσεις που διεξάγονται με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Τη στήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Hans Dahlgren κατά τη συνάντησή τους σήμερα στην Αθήνα.

Η υποβολή του αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να τονίζει ότι αποτελεί ιστορική απόφαση και θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης. Ο κ. Dahlgren τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της χώρας μας και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που διεξάγονται με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την ανάγκη άμεσου τερματισμού του αλλά και διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που αυτός δημιούργησε. Οι δύο υπουργοί αποτίμησαν επίσης τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε βάρος της Ρωσίας και συζήτησαν για το νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη χώρα. Επισήμανε ιδίως ότι με αυτή την κίνηση δεν πρέπει να σταλούν λάθος μηνύματα στα ήδη υποψήφια προς ένταξη κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης καθώς και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες που πλήττονται οικονομικά.

Τέλος, κατά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον Σουηδό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr