Κλείσιμο

Τσίπρας: Προτίμησα συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου (upd)

«Δεν μετανιώνω που προτίμησα συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου» διαμήνυσε προς τους εσωκομματικούς επικριτές του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του τρίτου μνημονίου στη Βουλή.

«Πήραμε την ευθύνη του αγώνα αντί να επιλέξουμε να αυτοκτονήσουμε και να τρέχουμε στα διεθνή φόρα να λέμε ότι είναι άδικο που αυτοκτονήσαμε» δήλωσε δε.

«Αυτή η συμφωνία ήταν για εμάς -όπως θα ήταν και για κάθε άλλη κυβέρνηση και για κάθε άλλο πρωθυπουργό στη θέση μου - αναγκαστική επιλογή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας επί του κειμένου της συμφωνίας με τους θεσμούς.

«Οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες, βγήκαμε όρθιοι από το λάκκο των λεόντων με επώδυνη επιλογή ευθύνης, όχι όμως μόνοι και απομονωμένοι, δώσαμε εξαιρετικά δύσκολες μάχες εξ ονόματος του λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον κ Τσίπρα, η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή το μνημόνιο με δραχμή, δεν ήταν επιλογή της στιγμής.

Αφήνοντας νέες αιχμές προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι κατά τις ελληνικής διαπραγματεύσεις έγινε εμφανής η αντιπαράθεση της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης και της Ευρώπης της ισότητας, ωστόσο «αυτό δεν αλλάζει και δεν μπορεί να υπηρετηθεί με αποδράσεις και φαντασιώσεις».

Διευκρίνισε ότι σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος σκληρής επίπονης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο τοπίο μπροστά μας και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα.

Ο κ Τσίπρας τόνισε ότι ενώ η χώρα είναι εκτός αγορών εξαντλήσαμε το εξάμηνο κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου τόνισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ξεκάθαρο δίλημμα: Μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, και όχι μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση πήρε την ευθύνη για την πλειοψηφία της μεσαίας διαστρωμάτωσης «που είχαν το βιός τους στις ελληνικές τράπεζες, ενώ κάποιοι είχαν προτρέξει και είχαν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό».

Ο κ Τσίπρας τόνισε πως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να επιμένει στο μνημόνιο με δραχμή θέτοντας ξανά και ξανά προσχήματα ώστε να μην υλοποιηθεί η συμφωνία. Η εναλλακτική λύση που δήθεν απορρίψαμε δεν υπήρξε, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι το να καταγγέλλουμε το χρέος και να πιστεύουμε ότι όσο το καταγελούμε τόσο θα μειωθεί

«Θα δώσει μάχη σε λίγες ώρες ο Τσακαλώτος γιατί ορισμένες διεκδικήσεις από πλευράς Σόιμπλε είναι απολύτως άδικες να πάρουν πίσω ό,τι επετεύχθη... Δεν θα είναι αυτό ήττα του Τσακαλώτου, της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης» παρατήρησε.

«Το δάνειο – γέφυρα σημαίνει επιστροφή σε μια κρίση δίχως τέλος, κάποιοι το επιδιώκουν συστηματικά έχουμε εθνική και κοινωνική ευθύνη να το αποτρέψουμε, όχι να διευκολύνουμε αυτή την εξέλιξη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι το δίλημμα στο δημοψήφισμα δεν ήταν ευρώ ή δραχμή παρότι το σύνολο της αντιπολίτευσης και των ξένων αξιωματούχων έθετε αυτό το δίλημμα. «Κατήγγειλα όσους θέτουν αυτό το ψεύτικο δίλημμα το 62% δεν σήμαινε ναι στη δραχμή» επισήμανε.


Απάντηση προέδρου της ΝΔ

Kλίμα σταθερότητας ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην απάντησή του.  «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας την αβεβαιότητα στην κοινωνία με τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τη διαμάχη με την πρόεδρο της Βουλής και τις αντιφάσεις των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών όσον αφορά τις εκλογές.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε δε ότι «δεν θα βοηθήσουμε να ξεφύγετε από τη Ζωή» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει σε κατάθεση πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής.

Απευθυνόμενος δε στον Γιάνη Βαρουφάκη έκανε λόγο για «αναλώσιμους υπουργούς»,

Ανταπάντηση πρωθυπουργού  

«Όλοι είμαστε αναλώσιμοι από τον ελληνικό λαό, από τον λαό παίρνουμε ή χάνουμε τα αξιώματα» απάντησε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι το μήνυμα της συνεδρίασης δεν πρέπει να είναι οι εκλογές, καθώς δεν είναι το θέμα που απασχολεί τη χώρα στην παρούσα φάση.
Πηγή: skai.gr