Κλείσιμο

Τσίπρας για Βαρουφάκη: Είχε το σχέδιο του Σόιμπλε

Ο κ.Μητσοτάκης φοβάται μια ευθεία ερώτηση για τις υποκλοπές, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Τι απάντησε για τη σχέση του με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα- Δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να ασχοληθούν με την πολιτική, δεν θα παρέμβω στις επιλογές τους, είπε- Δεν υποτιμώ τον Μητσοτάκη, είναι ικανός άνθρωπος

Ως τον άνθρωπο που είχε το σχέδιο Σόιμπλε και ήταν δίπλα του περιέγραψε τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Mega και τη Δανάη Μπάρκα. Ο κ.Τσίπρας απάντησε με αρκετή δόση χιούμορ σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη σχέση του με τη σύντροφό του και τα παιδιά τους, τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, ενώ αναφερόμενος στο αυριανό debate είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κ.Μητσοτάκης «φοβάται μια ευθεία ερώτηση για τις υποκλοπές».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ.Τσίπρα, ακολουθούν: 


Διαρκώς σε εξορμήσεις. Για έναν πολιτικό είναι κούραση αλλά για μένα είναι δύναμη καθώς είμαι σε επαφή με τον κόσμο
To Debate δεν μπορεί να κάνει την διαφορά. Παράλληλοι μονόλογοι όπως το έχουν στήσει. Επέμενε η ΝΔ σε αυτό. Ούτε οι δημοσιογράφοι δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις ή ελεύθερο διάλογο οι πολιτικοί. Αποστειρωμένο. Στο μεγκα που έχει champions league, ίσως να του βγει σε καλό. Να έχει παραπάνω τηλεθέαση.

Ο κ.Μητσοτάκης είναι πολύ πειθαρχημένος, είπε και γι' αυτό δεν πάει σε ντιμπέιτ μαζί του. «Του το λένε οι επικοινιωλόγοι του. Είναι συνήθως σαν τον μαθητή στο πρώτο θρανίο. Καλοδιαβασμένος. Αύριο θα έχει κουτάκια. Αν δεν είχε, θα έπρεπε να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα. Αύριο δεν θα του τεθεί αυτή η ερώτηση. Αν την θέσω εγώ, θα γίνει εκτός πλαισίου. Κ αν το κάνω δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Γλιτώνει. Είναι ικανός άνθρωπος. Δεν τον υποτιμώ. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά ως χώρα. Έχει δυσκολία να απαντήσει σε πολλά. Δεν τα έχει πάει καλά με τους νέους, με την πανδημία, με την ακρίβεια.»

Στην ερώτηση τι θα έλεγε στον Τσίπρα του 2015 απάντησε ότι θα του έλεγα δεν έχεις ιδέα τι θα τραβήξεις. Θα του έλεγα να προσέχεις παραπάνω τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου.
Ειδικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε: «Είχα κάποιον δίπλα μου που είχε το σχέδιο του Σόιμπλε επί της ουσίας. Γενικά όμως δεν φτάνει να έχεις ικανότητα αλλά κ να επιλέγεις σωστούς ανθρώπους
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής συνεργατών;
Δεν είναι διαφορετικά τα κριτήρια από αυτά που επιλέγουμε να συμπαθήσουμε κάποιον, να τον κάνουμε φίλο. Από κάποια χρόνια εμπειρίας στην πολιτική, δεν εκτιμώ πια μόνο τα βαριά βιογραφικά, αλλά την ταπεινότητα. Πρέπει να συνάδουν με την συλλογικότητα. 
Ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν αλλά που έχουν ταπεινότητα να βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς». Ο κ.Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «οφείλω να ομολογήσω γιατί είμαι ευτυχής γιατί δεν κυβέρνησα την χώρα μέσα από εκβιασμούς ισορροπιών. Δεν έχουν βαρονίες- εκβιασμούς. Έχουμε άλλα. είμαστε άναρχοι γιατί η πολική μας ουσία είναι το όραμα. Δεν έχουμε πρίγκιπες που γεννήθηκαν για να μπουν στην πολιτική. Μπορεί να ακούγονται πολλές φωνές αλλά εγώ το προτιμώ από την επίπλαση σιωπή. Αν χάσει ο Μητσοτάκης θα στραφούν εναντίον του. Ενώ εγώ αν χάσω θα ακούσω κριτική».

Ερωτηθείς για τα Social Media, ο κ.Τσίπρας είπε: Έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η επικοινωνία. Κάποιες φορές αν προσπαθήσεις να δείξεις κάτι που δεν είσαι, γκριτζάρεις. Τα εργαλεία της νέας επικοινωνίας έχουν κ ένα όριο. Εγώ επιχειρώ να είμαι ο εαυτός μου.

Δεν έχω ομάδα παραγωγής και επικοινωνιολόγο να μου λένε τι να κάνω. Εσχάτως έχω αρχίσει να απευθύνομαι- μέσα από το αυτοκίνητο- μόνος μου το χρησιμοποιώ κάποια ιδέα που θέλω να επικοινωνήσω μέσω του tic tok. Είναι νεος τρόπος επικοινωνίας. Δεν είμαι tictoker. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κόσμος μας αλλάζει. 


Στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας είπε ότι οι νέοι ποτέ δεν απαντούσαν στις μετρήσεις- δημοσκοπήσεις. Γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να πουν σε κάποιον τι θα κάνουν. Υπάρχει μια συνείδηση των ανθρώπων ότι οι εκλογές είναι σημαντικές. 
Βλέπουμε βουβό κλίμα αλλά ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει.  Και οι νέοι θα πάνε. Πρέπει να τους λέμε αλήθειες. Πρέπει να τους λέμε όχι μόνο τι να κάνουν αλλά να δίνουμε και ένα όραμα.

Στην ερώτηση αν βλέπει προφίλ άλλων, απάντησε «Σπανίως. Βλέπω όμως τι κάνουν. Οι γιοι μου έχουν μανία με Luben και ράδιο αρβύλα». 

Το ποδόσφαιρο είναι το κοινό που έχουμε τα 3 αγόρια μέσα στο σπίτι και η μαμά τσαντίζεται. Έχουμε όλες τις πλατφόρμες στο σπίτι..
Είδα το μαεστρο. Ήταν μια πολύ καλογυρισμένη σειρά με εξαιρετικές ερμηνείες. Τα τελευταία χρόνια έχει (έχουμε βάλει λιθαράκια με το ΕΚΟΜΜΕ) άνθισε η μυθοπλασία. Είχαμε κάνει δουλειά για να γίνει αυτό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι  έχει φίλους με τους οποίους διαφωνεί πολιτικά. «Αλλά δεν τσακωνόμαστε. Όταν είμαι με φίλους δεν την παλεύω να μιλάω για πολιτική. Συζητάω για ποδόσφαιρό, κοινωνικά».

Το γεγονός ότι έγινε πρωθυπουργός, τα παιδιά του το βίωσαν ως νέα πραγματικότητα. «Δεν τους την περιγράψαμε δουλειά. Δουλέψαμε πολύ με τα παιδιά. Μπορείς να απουσιάζεις από το σπίτι, ό,τι δουλειά κ να έχεις. Το ζήτημα ήταν η αγάπη- μίσος από τον κόσμο λόγω της θέσης. Το καταφέραμε να περάσει όσο πιο εύκολα και φυσιολογικά γίνεται». Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν θα παρέμβει στις επιλογές των παιδιών του. Αν ένας γιος του ήθελε να μπει στην πολιτική είπε «Δύσκολη ερώτηση. Δεν θα παρέμβω στις επιλογές του. Ελπίζω να μην το κάνει. Δεν θα είναι συνεχιστής. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Εγώ από τα 16 που ασχολήθηκα ήμουν σε ροζ συννεφάκι. Νόμιζα ότι θα αλλάξω τον κόσμο. Δεν ήθελα αξιώματα. Όλα προέκυψαν τυχαία. Θέλει γερό στομάχι. Να ακολουθήσουν τα παιδιά αυτό που τους γεμίζει». 

Παραδέχθηκε πάντως ότι παρεμβαίνει στα μαθήματα των παιδιών «και η Μπέτυ τσαντίζεται. Ο μικρός είναι έξυπνος αλλά ατίθασος. Με τον μικρό ασχολούμαι περισσότερο. Βυζαντινή ιστορία, κάνουμε περισσότερο χρόνο στο διάβασμα και η μαμά τσαντίζεται».

Αναφερόμενος στην κυρία Μπαζιάνα ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι δεν θα ήταν ο ίδιος αν δεν ήταν εκείνη στο πλευρό του. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μαζί σε πολλά χρόνια και σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί ο χαρακτήρα και των δυο μας μέσα από τη σχέση. Δεν θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος αλλά τα χαρακτηριστικά που έχω θα τα είχα σε ασυδοσία. Από ένα σημείο και μετά πλάθεται ο χαρακτήρας του άλλου. Εγώ είχα μια πιο οραματική σχέση με την πολιτική. Βρήκα στην Μπέτυ την ταύτιση σε αυτό. Έναν κοινό κώδικα αξιών. Γυρίσαμε τον κόσμο, δεν μας άρεσαν πολύ τα υλικά αγαθά. Πιστεύαμε στο ίδιο όνειρο. Είχαμε έναν ρομαντισμό».


Τ

Πηγή: skai.gr