Νέες προκλήσεις από Τουρκία: Η Ελλάδα έχει κακομαθημένες και μαξιμαλιστικές θέσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, λέει ο Τσελίκ

Ο Τσελίκ κατηγόρησε εκ νέου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

Το άσπρο μαύρο κάνει για ακόμη μια φορά η Τουρκία.

Αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για κακομαθημένη και μαξιμιλιστική θέση της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατηγόρησε εκ νέου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ότι «προσπαθούν να σαμποτάρουν τις θετικές προσεγγίσεις που προτάσσει η Τουρκία».

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Τσελίκ, δήλωσε: «Οι εξελίξεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο έχουν επίσης δείξει πως οι σύμμαχοί μας στερούνται οπτικής και ικανότητας για ειρήνη, με το να υποστηρίζουν τη μονομερή στάση της Ελλάδας και τις κακομαθημένες, μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της. 

Η εικόνα που έχει προτάξει η Ελλάδα προσπαθώντας να δημιουργήσει μια de facto κατάσταση με την 'ελληνοκυπριακή πλευρά' στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι μια εικόνα που δεν υπηρετεί την ειρήνη. Όπως ήδη είδαμε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας πρωθυπουργός  έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο προσπαθώντας να σαμποτάρουν τις θετικές προσεγγίσεις που προτάσσει η Τουρκία

Εκεί που η Τουρκία έχει υπογράψει μια καλή συμφωνία, έχει συμβάλει στην οικοδόμηση μιας καλής συνεργασίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ή ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έρχεται αμέσως μετά με μια προσέγγιση που λέει «πώς μπορούμε να το διαταράξουμε αυτό».

Φυσικά, είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την 'ΤΔΒΚ' να πάρει τη θέση της στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών ως παρατηρητής. Οι εξελίξεις στο θέμα της 'ΤΔΒΚ' ήταν επίσης το χαρακτηριστικό σημείο της χρονιάς που πέρασε. Ευελπιστώ ότι, στις αρχές του νέου έτους, θα προβώ σε μια συνολική αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε».

«Με το Kizil Elma θα προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα»

Εξάλλου ο Τσελίκ πρόσθεσε: «Το Kizil Elma να είναι καλοτάξιδο Ο κ. Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ είχε πει πως δεν κατάφεραν να το κρατήσουν άλλο στη Γη. Εύχομαι να μείνει μόνιμα στους αιθέρες για να συμβάλουμε στην άμυνα της χώρας μας όπως και στην παγκόσμια ειρήνη. Επίσης το Κizil Elma θα παίζει κρίσιμο ρόλο και καθοριστικό ρόλο στην προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας όπου είμαστε αντιμέτωποι με διάφορες προβοκάτσιες».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν

Τα F-16, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζήτησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

«Δύσκολο να εντοπιστεί ο Tayfun»

«Ο Tayfun μετακινείται με τροχοφόρα οχήματα και είναι δύσκολο να εντοπιστεί» Τούρκοι αναλυτές «Αν η Ελλάδα απειλήσει τον Tayfun μπορούμε να τον απομακρύνουμε γρήγορα»

Η παρουσιάστρια του HaberTurk Ογιά Τσεμπί ανέφερε: «Eδώ βλέπουμε την ισχύ του Tayfun»

Ο καθηγητής στρατιωτικής σχολής Σαλίχ Γκαμσίζ τόνισε: «Kυρία Ογιά, εδώ κάτι που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως το σύστημα μεταφέρεται με τροχοφόρα οχήματα».

«Δηλαδή αυτή είναι μια νέα παράμετρος» είπε η παρουσιάστρια.

«Φυσικά. Ο εντοπισμός της θέσης του είναι δύσκολος και ίσως δεν θα είναι εφικτή. Δηλαδή αν έρθει κάποια απειλή απο το Ιράν η την Ελλάδα, εμείς αυτό το σύστημα μπορούμε να το αποσύρουμε στα βάθη της χώρα μας και να το χρησιμοποιήσουμε. Μέσα σε μια νύχτα μπορεί να μεταξινηθεί οπουδήποτε» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πηγή: skai.gr