Τουρκική μεταστροφή στις διμερείς σχέσεις - Πώς αποτιμά τα νέα δεδομένα η Αθήνα

Ερντογάν, Τσαβούσογλου και τουρκικό ΥΠΕΞ έστειλαν χθες τις ευχές τους στον ελληνικό λαό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Πρωτοφανή μεταστροφή συνιστά η χθεσινή στάση της τουρκικής ηγεσίας, η οποία τόσο σε επίπεδο προέδρου όσο και σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών απέστειλε ευχές στην Ελλάδα για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου, την επέτειο έναρξης της επανάστασης απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Από νωρίς χθες το πρωί έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον ομόλογό του Νίκο Δένδια, στην οποία, εκτός από τις ευχές για την 25η Μαρτίου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον.

Παράλληλα, δήλωνε αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και τη βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

επιστολή τσαβούσογλου

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ευχές μέσω Twitter από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το απόγευμα ήρθαν και οι ευχές από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή ο πρόεδρος της Τουρκίας, εκτός από τις ευχές, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που επέδειξε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και  συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημειώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και κατέληγε: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τοσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας, που είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ότι:

«Έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ' αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε: «Πολλοί διατυπώνουν την σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί, δηλαδή να είναι ανακόλουθη με όσα η ίδια έλεγε μέχρι τώρα».

Για το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών κι αν αυτό θα έχει συνέχεια, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Ασφαλώς, είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν αυτό θα συμβεί. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όσα έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών την τελευταία περίοδο έχουν τη δική τους αξία, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε που βρισκόμασταν μόλις πριν μερικές εβδομάδες. Οφείλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την διατήρηση αυτού του κλίματος».

Πηγή: skai.gr