Τουρκικά δημοσιεύματα: «Οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα ως δύναμη απέναντι στην Άγκυρα», φέρεται να δήλωσε ο Τσαβούσογλου

«Μέχρι τώρα η Ελλάδα ακολουθούσε πάντα φιλορωσική πολιτική. Για πρώτη φορά πήρε θέση στο πλευρό των ΗΠΑ», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Σε αναβάθμιση της «αντιπαλότητας» με τις ΗΠΑ φέρεται να προχωρά η Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως αντίπαλη δύναμη απέναντι στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet και το τηλεοπτικό δίκτο TGRT Haber ένα απο τα βασικά θέματα της κενρικής επιτροπής του Κ'ομματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν και η εξωτερική πολιτική. 

Εκεί ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε: 

«Η Ελλάδα θέλει αυτή τη στιγμή να εμφανίζεται πιο δυνατή στα μάτια της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ακολουθούμε μια φιλική, γειτονική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά ελπίζουμε ότι η Ελλάδα δεν θα έρθει άλλο σε άδικες προκλήσεις. Το μέρος που δεν συμμορφώθηκε με τις διεθνείς συμφωνίες που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν, είναι η Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουν πως έχουμε δίκιο. Έχουμε λάβει κάθε μέτρο σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα πήρε το μήνυμα που δώσαμε.

Mε την Ελλάδα, δεν αλλάξαμε θέση. Είμαστε στο ίδιο σημείο. Όμως η Ελλάδα άλλαξε θέση. Στρατιωτικοποιεί τα νησιά, ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι δικαιολογημένη. Μέχρι τώρα η Ελλάδα ακολουθούσε πάντα φιλορωσική πολιτική. Για πρώτη φορά πήρε θέση στο πλευρό των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται επίσης από τις Η.Π.Α. γιατί η Τουρκία έχει γίνει πιο ισχυρή στην περιοχή και σχεδιάζουν (σ.σ. oι ΗΠΑ) την Ελλάδα ως νέα δύναμη απέναντι σε αυτή τη δύναμη».

Πηγή: skai.gr