Οι υβριδικές απειλές στον Έβρο, τα τουρκικά fake news και ο διπλός «άσσος» της Αθήνας 

Ακαριαία και πολυεπίπεδα απαντά η Αθήνα στη νέα κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με διπλό “άσσο” τον οποίο χρησιμοποιεί τόσο στο πεδίο, όσο και στη διπλωματική σκηνή, κινείται η Αθήνα στο νέο “παιχνίδι” κλιμάκωσης της Άγκυρας έναντι της χώρας μας.

Με ακαριαίες αντιδράσεις η ελληνική πλευρά έστειλε εκ νέου σαφή μηνύματα αποφασιστικότητας να αποκρούσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, με αιχμή τις συνθήκες ενός ιδιότυπου υβριδικού πολέμου που στήνει η γείτονα στον Έβρο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην υβριδική απειλή την οποία έχει ξαναδοκιμάσει η Τουρκία στο παρελθόν, προειδοποιώντας ότι “η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να ξαναεπιτρέψει ούτε Ειδομένη, ούτε Μόρια. Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε το απαραβίαστο των συνόρων μας” ξεκαθάρισε.  

Στο πλαίσιο αυτό, της απόκρουσης των τουρκικών μεθοδεύσεων, έγκειται και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να βάλει εμπόδια στα σχέδια της Άγκυρας, επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο κατά 80 χιλιόμετρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση των τεχνικών και ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης, καθώς η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται. “Μόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν επιχειρήσει να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες” δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάνοντας παράλληλα λόγο για “συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων” από την Τουρκία.

Διεθνοποίηση vs τουρκικής προπαγάνδας

Την ίδια ώρα, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση και στον αέρα στο Αιγαίο, συνεχίζοντας και χθες τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ενώ επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα επιχειρώντας να εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς με fake news, ότι δήθεν ελληνικά μαχητικά λόκαραν τουρκικά  F-16 ενώ συνόδευαν σε νατοϊκή άσκηση αμερικανικά αεροσκάφη Β-52. Προπαγάνδα που η Ελλάδα αποδομεί, ακολουθώντας την αποδοτική “συνταγή” της διεθνοποίησης και ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων μας. 'Άλλωστε μετά τους νέους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς για το επεισόδιο στον αέρα, η Αθήνα ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, γιατί εκτιμάται πως τέτοιες κινήσεις εγκυμονούν κινδύνους και δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες. “Βλέπουμε τους Τούρκους να επιμένουν σε μία στρατηγική, η οποία είναι παντελώς αδιέξοδη. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να παράγει κανένα αποτέλεσμα. Με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, με αποτελεσματικότητα αποδομούμε τα επιχειρήματα της Τουρκίας” δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Τουρκικές ορέξεις και στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια ώρα τα ελληνικά και κυπριακά βλέμματα είναι στραμμένα και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι το ψευδοκράτος και με πλάγιο τρόπο να αναγνωρίσει δικαιώματα κυριαρχίας που δεν της ανήκουν.

Ειδικοί και αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η Άγκυρα βρίσκει αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να αμφισβητήσει την Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να στείλει τελικά στην περιοχή κάποιο σκάφος ή ακόμη και το γεωτρύπανο “Αμντούλ Χαμίτ Χαν” εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Άλλωστε διαχρονικός στόχος του Τούρκου προέδρου είναι , με τις παράνομες ενέργειές του, να ελέγξει το ενεργειακό παιχνίδι και να ενισχύσει την στρατηγική αυτονομία της Τουρκίας. Προς το παρόν πάντως, το τουρκικό γεωτρύπανο "Αμπντούλχαμίτ Χαν" κινείται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, χωρίς να έχει αποφέρει τα αναμενόμενα, από την τουρκική ηγεσία, αποτελέσματα.