Κλείσιμο

Νέο τουρκικό κρεσέντο παρά τις διεθνείς πιέσεις αποκλιμάκωσης

Στον αντίποδα του τουρκικού παραληρήματος εναντίον της Ελλάδας, η Αθήνα επιμένει να βαδίζει αποκλειστικά και μόνο στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, μη ακολουθώντας την αδιέξοδη τουρκική τακτική των ύβρεων και ανυπόστατων ισχυρισμών.

Της Πηνελόπης Γκάλιου


Όσο και αν η Ελλάδα και οι σύμμαχοι της επιχειρούν να συνετίσουν την Τουρκία καλώντας τη να εγκαταλείψει την τακτική των προκλήσεων, η Άγκυρα επιμένει στον ίδιο χαβά των εμπρηστικών δηλώσεων και των ψευδών ισχυρισμών, γεγονός που την ωθεί όλο και πιο μακριά από τη δύση.


Ενδεικτικό των παρασκηνιακών διεργασιών και πιέσεων που δέχεται η Άγκυρα για αποκλιμάκωσης της έντασης και των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η νέα -τηλεφωνική αυτή τη φορά- επικοινωνία του συμβούλου της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μόλις δύο εβδομάδες μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. Μία συνάντηση που προφανώς και δεν είχε αποφέρει, τότε, τα αναμενόμενα αποτελέσματα αποκλιμάκωσης από πλευράς της Άγκυρας, καθώς την επομένη της συνάντησης υπογράφτηκε η συμφωνία Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνησης της Λιβύης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή εμβέλειας του ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Κατά τη νέα επικοινωνία των δύο αξιωματούχων της Τουρκίας και των ΗΠΑ όπως αναφέρει η τουρκική πλευρά, διατυπώθηκαν οι προσδοκίες της Άγκυρας για την διαδικασία έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο, ενώ ο Ιπραήμ Καλίν φέρεται να ανέφερε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο επαναλαμβάνοντας τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Αθήνας και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τέλος σε ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που αγνοούν το διεθνές δίκαιο.


Παρά τις πιέσεις πάντως που ασκούνται στην Άγκυρα, τη σκυτάλη του παραλογισμού και της αντιστροφής της πραγματικότητας παρέλαβε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, βάζοντας για πολλοστή φορά στο στόχαστρό του τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και επιμένοντας στον παραληρηματικό αναθεωρητισμό, ο οποίος αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών ενώ παράλληλα αδυνατεί κρύψει την τουρκική ενόχληση για τις ελληνικές συμμαχίες.


“Λες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε να ιδιωτικοποιήσει την Ελλάδα. Μιλάει σαν κυβερνήτης μια πολιτείας άλλων χωρών, και ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ της Ελλάδα μιλάει σαν σερίφης μιας πολιτείας άλλων χωρών” είπε ο Ομέρ Τσελίκ και συνέχισε το ανθελληνικό κρεσέντο καλώντας τη χώρα μας να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά , θέτοντας παράλογους κια ανυπόστατους όρους. “ Αν σταματήσουν να στρατιωτικοποιούν τα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν σταματήσουν να παρενοχλούν τα μαχητικά μας και αν πάψουν την προσέγγιση τους να μετατρέψουν το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη θα μειωθεί η ένταση” δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να δείξει τη δυσφορία της Άγκυρας για τις συμμαχίες της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τις απειλές περί εισβολής ένα βράδυ. “Λένε πως βασίζονται στις δυτικές χώρες λένε πως αγοράζουν τεθωρακισμένα οχήματα , όπλα, μαχητικά και συμπεριφέρονται με εχθρικό τρόπο εναντίον της Τουρκίας. Ας κοιτάξουν την ιστορία τους με την Τουρκία. Αν μπείτε σε επιθετική στάση απέναντι μας και όταν προσπαθείτε να δείξετε επιθετική συμπεριφορά τότε θα αλλάξει το ᾽᾽λογισμικό᾽᾽και θα ξεκινήσει αυτό του ᾽᾽θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ᾽᾽” επανέλαβε ο Ομέρ Τσελίκ.


Στον αντίποδα του τουρκικού παραληρήματος εναντίον της Ελλάδας, η Αθήνα επιμένει να βαδίζει αποκλειστικά και μόνο στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, μη ακολουθώντας την αδιέξοδη τουρκική τακτική των ύβρεων και ανυπόστατων ισχυρισμών. Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά δεν θα παρασυρθεί επ ουδενί στην εμπρηστική και απειλητική τακτική της Άγκυρας και θα επιμείνει πεισματικά να διαμηνύει προς την Τουρκία ότι ο μόνος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες που απορρέουν από αυτό και μόνο.


Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε βασίζεται και όλη η κυβερνητική στρατηγική της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία όσο εντείνεται, τόσο ενισχύει τα ελληνικά επιχειρήματα που διατυπώνονται προς τη διεθνή κοινότητα. “Νομίζω ότι η χώρα μας με την εξωτερική της πολιτική, αλλά και με τη γενικότερη στάση της έχει καταφέρει να καταλαβαίνουν όλοι -σύμμαχοι, εταίροι, μεγάλες δυνάμεις- ποιος είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή και ποιος, σε ρητορικό επίπεδο και όχι μόνο, είναι παράγων αστάθειας. Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι τελείως αδιέξοδη αυτή η επιλογή και αυτός ο δρόμος. Η τουρκική ηγεσία και οι πολιτικές προσωπικότητες στη γείτονα χώρα να αφήσουν πίσω τους αυτή την αδιέξοδη τακτική” σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Διεθνοποίηση από Δένδια, Θεοδωρικάκο, Μηταράκη


Εντωμεταξύ, ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει το μπαράζ της ενημέρωσης για του τουρκικούς προκλητικούς τακτικισμούς καθ' όλες τις διεθνής επαφές του, με τελευταία ενημέρωση αυτή των 26 ομολόγων του της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο κατά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, όπως και όλα τα κυβερνητικά στελέχη , όπως ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πρωτόγνωρο θλιβερό και σοκαριστικό περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, που απάνθρωπα επεχείρησε για μία ακόμη φορά η Τουρκία να εργαλειοποιήσει με αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας.


Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: skai.gr