Τουρκία: Εθνικιστικό προεκλογικό μανιφέστο του Ερντογάν - «Τα βήματα της Ελλάδας αποτελούν απειλή»

Kόμμα Ερντογάν: «Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το δηλώσαμε στον ΟΗΕ»

Ένα εθνικιστικό προεκλογικό μανιφέστο μοίρασε ο Ταγίπ Ερντογάν στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του, εν όψει των εκλογών στις 14 Μαΐου.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στο μανιφέστο αυτό αναφέρεται ότι:

«Το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος είναι από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και εκεί θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας όπως και της «ΤΔΒΚ» επιστρατεύοντας όλες τις δυνατότητες μας. Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός».

Παράλληλα, το κόμμα του Ερντογάν αναφέρει ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το δηλώσαμε στον ΟΗΕ»:

«Τα εξωτερικά μας όρια της υφαλοκρηπίδας μας τα δηλώσαμε στον ΟΗΕ. Στις 13 Νοεμβρίου του 2019 στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ δηλώσαμε πως τα θαλάσσια σύνορα μας εκτείνονται μέχρι το όριο των  χωρικών υδάτων των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή. Δηλώσαμε πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Στις 18 Μαρτίου του 2020 ενημερώσαμε τον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Αν. Μεσόγειο».

Ερντογάν: Εγώ κατάφερα να κάνω την Αγιά Σοφιά τζαμί

Παράλληλα, τούρκος πρόεδρος δήλωσε ξανά την ικανοποίησή του που έκανε την Αγιά Σοφιά Τζαμί, τονίζοντας στην ομιλία του: «Στο παρελθόν έλεγαν ‘σε αυτή τη γεωγραφία, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούν να το τολμήσουν’. Αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν παραδείγματα όπως η ήττα των πραξικοπηματιών μέχρι την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί και τις επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Έλεγε ο ποιητής: Θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά, θα ανοίξει, θα ανοίξει. Και εγώ το διάβασα τότε αυτό. Και τι έγινε; Άνοιξε η Αγιά Σοφιά και αυτό το καταφέραμε εμείς».

Τούρκος ναύαρχος ε.α.: Το Anadolu δεν είναι αεροπλανοφόρο

Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια του αεροπλανοφόρου της Τουρκίας, ένας τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία ισχυρίζεται ότι αυτό που ονόμασαν αεροπλανοφόρο, αλλά κάτι άλλο:

«Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ένα αεροπλανοφόρο. Είναι ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων. Αν δείτε το τι γράφει στο πλοίο αναφέρει L 400. Είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Landing. Εδώ μιλάμε για πλοίο αποβάσεων. Υπάρχει μια πλατφόρμα πτήσεων. Εγώ ξεκίνησα το σχέδιο αυτό και δεν υπάρχει κάποιος που να το ξέρει καλύτερα. Τώρα μας λένε πως είναι πλοίο μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ξέρετε τι είναι αυτό, Είναι σα να μας λένε ‘δεν μας έμεινε παντελόνι, να σας δώσουμε πουκάμισο’! Ακούστε στις ναυμαχίες και στα σχέδια δεν υπάρχει τέτοιου είδους πλοίο».

Ο διάλογος του Ερντογάν με τον γαμπρό του για τα μη επανδρωμένα

Τέλος, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν τον διάλογο του Ερντογάν με τον γαμπρό του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που φτιάχνει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο όπου πάνω είχαν τοποθετηθεί τα Kizilelma και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

-    Ερντογάν: Σελτσούκ! Πότε θα απογειώσετε το Κizilelma;
-    Γαμπρός: Από το πλοίο; Συνεχίζονται οι δοκιμαστικές πτήσεις. Αν θέλει ο Θεός το 2025!
-    Ερντογάν: Άρα πάει για το 2025. Απογείωση και προσγείωση;
-    Σελτσύκ Μπαϊρακτάρ: Ναι απογείωση και προσγείωση. Όμως έχουμε και το Bayraktar .Aν θέλει ο Θεός εκείνο το 2024.
-    Φέτος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση. Μετά θα έρθει στο πλοίο και αφού γίνουν οι προεργασίες και οι προετοιμασίες τότε θα προχωρήσουμε το Kizilelma. Συνεχίζουμε τις εργασίες του Kizilelma και η παραγωγή του θα ολοκληρωθεί το 2024.
-    Ερντογάν: Πόσα Κizilelma έχουμε;
-    Μπαϊρακτάρ: Δυο. Το ένα το έχουμε εδώ και πάνω του έχετε την υπογραφή σας.
 

Πηγή: skai.gr